GENETKAT

DIERENPASPOORT GENETKAT

LATIJNSE NAAM: Genetta genetta
LEEFGEBIED: in grote delen van Zuid-Europa, Arabië en Afrika
VOEDSEL: kleine knaagdieren, vogels, reptielen en insecten. Af en toe bessen en andere vruchten.
LEEFTIJD: 10 jaar
GEWICHT: 1 – 2,5 kg
DRAAGTIJD: 10 – 11 weken
AANTAL JONGEN PER KEER: 1 – 3 jongen
IUCN-STATUS: niet bedreigd

HOE ZIE IK ERUIT

Als je naar de genetkat kijkt, zie je een klein roofdier met een slank lichaam en een lange staart. Hij lijkt heel goed op een kat. Hij heeft korte poten met klauwen die zo voor de helft kunnen intrekken.
Ze hebben een korte vacht die geel tot grijs gekleurd is. Op zijn hele lichaam zie je donkerbruine tot zwarte stippen, die ook soms strepen lijken te vormen.
Op zijn staart wisselen lichte en donkere strepen elkaar af. Zijn snuit is altijd zwart en rond zijn ogen en bek moet je een witte kleur zien
Genetkatten zijn snel en lenig en kunnen zich zeer sierlijk bewegen. Ze springen met het grootste gemak van tak naar tak. Ook kunnen ze erg hoog springen. Ondanks hun korte poten, kunnen ze gemakkelijk twee meter de hoogte in springen.

 

WAAR WOON IK

Hij komt voor in grote delen van Zuid-Europa, Arabië en Afrika.  Waarschijnlijk is de Europese groep genetkatten geïntroduceerd. Namelijk dat scheepvaarders vanuit Arabië en Afrika genetkatten hebben meegenomen. De genetkat leeft in rustige gebieden, ver weg van de mens. Het liefst leeft hij in bosrijke gebieden, dichtbij beekjes en rotsachtige terreinen waar struiken groeien. 
Je zult ze zeker en vast niet zien in streken zoals hooggebergtes. In de Pyreneeën komen ze bijvoorbeeld zeker niet hoger dan 2000 meter.

WAT EET IK

De genetkat is een omnivoor en kan dus verschillende maaltijden hebben, zowel dieren als planten. Het liefst eet hij kleine knaagdieren zoals muizen, maar hij eet ook vogels, reptielen en insecten. Hij vangt zijn prooi via een hinderlaag.
Af en toe eet hij ook bessen en andere vruchten. De genetkat is een omnivoor en hij heeft een gevarieerd dieet.  Hij heeft een voorkeur voor kleine knaagdieren als muizen, maar hij voedt zich ook met vogels, reptielen en insecten. Genetkatten jagen en zoeken naar voedsel op de grond. Hij vangt zijn prooi vanuit een hinderlaag.  Nu en dan eet de genetkat ook bessen en andere vruchten.  Zelf wordt de genetkat soms gegeten door uilen.

 

MIJN FAMILIE EN IK

De genetkat leeft solitair. Hij leeft dus alleen en niet in groep. Hij is meestal ’s nachts actief, maar in de schemering durft hij zich ook vaak tonen. Op het moment dat ze niet op de grond aan het jagen zijn, vertoeven genetkatten het liefst in de hoogste boomtoppen. Hier kunnen ze hun omgeving goed in de gaten houden, of ze kunnen uit het zicht van andere dieren lekker slapen.
Ze hebben een eigen territorium, maar die overlapt vaak met het territorium van andere genetkatten.
Ze maken ook bijna nooit ruzie wanneer ze in elkaars territorium komen.
Ze jagen altijd via een hinderlaag. De genetkatten zijn erg nieuwsgierig en hebben een hoge intelligentie.

Iedere genetkat heeft zijn eigen karakter. Wilde genetkatten zijn wel altijd schuw en blijven het liefst zo ver mogelijk bij mensen uit de buurt.
Maar een tamme genetkat voelt zich bij mensen iets meer op z’n gemak. Pas op! Het kan nooit een huisdier worden zoals de huiskat. Hij zal zeker niet bij je op schoot komen liggen om wat aandacht te krijgen.
Ze zullen heel zelfstandig zijn en de mens als ‘personeel’ zien die voor hem moet werken. Ze kunnen dus zeer egoïstisch zijn en over iedereen heen lopen.
Genetkatten maken hun nest in holen, bomen, rotsen of onder struiken. Tot acht weken na de geboorte drinken de jongen enkel melk bij de moeder, daarna verlaten ze voor de eerste keer het nest. Wanneer ze bessen en prooidieren eten, zijn ze niet mee afhankelijk van de moeder en trekken ze de wijde wereld in.

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

Heb je onze genetkatten al gezien in De Zonnegloed. Ja hoor, het zijn ook vaste bewoners van De Zonnegloed. Een genetkat werd opgevangen via Stichting AAP in Nederland toen hij in beslag werd genomen in een Frans dierenpark. Een andere genetkat werd opgevangen via het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Nu kunnen ze samen genieten van een groot verblijf waar ze ’s nachts, maar ook overdag, plezier kunnen hebben.