en fr

Steppevos Vulpes corsac

Dieren in onze sanctuary

Cor
Geboortedatum
01-12-2020
Datum opgevangen
01-08-2023
Cor

Cor werd met twee metgezellen illegaal door een particulier gehouden. Zo kwamen ze eerst nog terecht bij Stichting AAP. Zij gingen verder op zoek naar een permanente thuis, waarvoor De Zonnegloed dan werd uitgekozen.


Sac
Geboortedatum
01-12-2021
Datum opgevangen
01-08-2023
Sac

Sac werd met twee metgezellen illegaal door een particulier gehouden. Zo kwamen ze eerst nog terecht bij Stichting AAP. Zij gingen verder op zoek naar een permanente thuis, waarvoor De Zonnegloed dan werd uitgekozen.


Xof
Geboortedatum
01-12-2018
Datum opgevangen
01-08-2023
Xof

Xof werd met twee metgezellen illegaal door een particulier gehouden. Zo kwamen ze eerst nog terecht bij Stichting AAP. Zij gingen verder op zoek naar een permanente thuis, waarvoor De Zonnegloed dan werd uitgekozen.


Steppevos - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Steppevos

Kenmerken

Grootte:
65 cm, staart 30 cm
Voedsel:
sprinkhaan, rat, vogel, kuiken
Gewicht:
Tussen de 1.5 en 3 kg
Leeftijd:
13 jaar/années/years
Draagtijd:
50 - 60 dagen/jours/days
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Steppevos
Leefomgeving:
Steppes en (semi-)woestijnen
Leefgebied:
Centraal Azië / Steppes en (semi-)woestijnen

Habitat en leefgebied
De steppevos vindt je terug in de steppes, semi-woestijnen en woestijnen van centraal Azië. In die regio’s sneeuwt het ook wel eens, wat de steppevos niet zo erg vindt, zolang het maar niet te diep is. Ook steile bergen vermijdt het dier, en natuurlijk ook plaatsen waar de mens aanwezig is.

Voeding
Als opportunistische omnivoren is de steppevos niet keuskeurig. Het jaagt op hazen, eekhoorns, gerbils en andere knaagdieren, maar kan ook overleven op insecten, aas en als het niet anders kan, vuilnisbakken. Daarnaast zal het, zeker in de winter, ook fruit en ander plantaardig materiaal eten om het dieet aan te vullen. Omdat het voorkomt in droge streken, is het ook wel zo geëvolueerd dat voor lange tijd zonder voedsel en water kan.

Uiterlijk
De steppevos is iets kleiner dan de Europese rode vos. Hun lichaam kan tot 65 cm lang worden, met een staart van 35 cm. Ze wegen tot 3 kg. Hun dikke vacht, zeker in de winter, zorgt ervoor dat je dit snel hoger zou inschatten. De kleur is overwegend grijs met gele en witte schakeringen.

Levenswijze
De steppevos is een nachtdier. Het trekt ook veel rond op zoek naar prooi en nieuwe nesten. Het verdedigt dan ook geen territorium. Naar de winter toe, en als de pups ook moeten gevoerd worden, zullen ze ook overdag wat actiever worden.

Wetenswaardigheden
Vergeleken met andere vossensoorten, heeft de steppevos relatief gezien kleine tanden en een bredere schedel. Steppevossen hebben ook een minder doordringende geur dan de meeste andere vossen. En soms kan het een kleine groep vormen met andere steppevossen, ook een unicum onder de vossen. Hun burchten die ze meestal zelf graven, kunnen zo kleine “steden” vormen.

Om het zichzelf wat makkelijker te maken, wordt er gezegd dat steppevossen de platgetrapte sneeuwpaden gemaakt door antilopes volgt. Zo hoeft het zelf niet te ploeteren doorheen diepe sneeuw. En ook al graaft het af en toe een eigen hol, het maakt zeker ook graag gebruik van holen gemaakt door andere dieren zoals marmotten.

Voortplanting in de natuur
Steppevossen zijn monogaam. De mannetjes zullen ook helpen met het opvoeden van de jongen.

De vossen zoeken elkaar op in de periode van januari tot eind maart om te paren. Steppevossen maken een burcht om hun nest te werpen. Dit delen ze soms ook met andere moederdieren. Na de geboorte kan het wel gebeuren dat ze verschillende keren verhuizen. Na een 60-tal dagen dracht worden er 2 tot 6 jongen geboren. Na ongeveer 9 maand zijn ze volwassen.

Bedreiging
Steppevossen moeten opletten van grotere roofdieren zoals wolven, oehoes en arenden. De vossen zijn ook geen snelle lopers, wat er voor zorgt dat ze makkelijk te grijpen zijn. Daarnaast worden ze ook vaak bejaagd voor hun vacht. Dit is al een lange traditie in de streken waar de steppevos voorkomt, waarbij ook steenarenden worden gebruikt om de vossen te bejagen. Daardoor kan het gebeuren dat plaatselijk er weinig vossen te vinden zullen zijn, maar de algemene populatie blijkt goed bestand te zijn tegen al deze gevaren. Hun habitat ondervindt gelukkig ook weinig druk van menselijke activiteit. De steppevos wordt daarom ook niet gezien als bedreigd.

Adopteer deze Steppevos