en fr

Woudnimf Heteropteryx dilatata

Dieren in onze sanctuary

groep Woudnimfen
Datum opgevangen
22-03-2024
groep Woudnimfen

De woudnimfen komen van een Nederlands Dierenpark en vonden hun nieuwe thuis in De Zonnegloed.


Woudnimf - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Woudnimf

Kenmerken

Grootte:
9 - 15 cm
Voedsel:
fruit en de bladeren van klimop, braam, laurier, meidoorn, eik, beuk en hazelaar
Gewicht:
5 - 65 gram
Leeftijd:
2 jaar
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Leefomgeving:
Bosrijke gebieden
Leefgebied:
West-Maleisië

Waar voelt hij zich op zijn best?

De woudnimf leeft in bomen en struiken in het westen van Maleisiƫ.

Wat eet hij graag?

De soort eet onder andere fruit en de bladeren van klimop, braam, laurier, meidoorn, eik, beuk en hazelaar.
 

Wetenswaardigheden

De woudnimf is een breedgebouwde wandelende tak met scherpe stekels op de poten en het bovenlijf. Het groenbruine mannetje camoufleert zich als een stuk boomschors. Hij heeft lichtbruine banden op zijn voorvleugels en rode achtervleugels met een zwarte tekening. De lichaamslengte van een volwassen mannetje bedraagt ongeveer 9 centimeter en het gewicht varieert tussen de 5 en 15 gram.

Het vrouwtje is aanzienlijk forser gebouwd en valt dankzij haar groen tot groengele kleur nauwelijks op tussen de bladeren. Zij wordt ongeveer 15 centimeter lang en weegt dan tussen de 30 en 65 gram. Hiermee is Heteropteryx dilatata na de goliathkever (Goliathus goliathus) de zwaarste bekende insectensoort ter wereld. Haar vleugels bedekken een derde van haar achterlijf.

Wanneer de woudnimf wordt bedreigd, houden beide geslachten de achterpoten gespreid de lucht in. Het vrouwtje striduleert hard met haar vleugels en het mannetje spreidt zijn rode achtervleugels open. Wanneer een belager de achterpoten te dicht nadert worden deze snel dichtgeslagen.

Heteropteryx dilatata plant zich geslachtelijk voort. Vrouwtjes hebben een legboor waarmee ze de eitjes tot vier centimeter diep in de grond steken. Dit ei kan 13 millimeter groot worden en is, naar men aanneemt, het grootste insectenei ter wereld. Meestal komen na elf tot twaalf maanden de twee centimeter grote Nimfen uit, maar soms pas na ruim drie jaar. Na tien tot veertien maanden zijn de dieren volwassen.

Adopteer deze Woudnimf