BOA CONSTRICTOR

WURGSLANG

De boa constrictor is een van de bekendste wurgslangen. Hij wordt gemiddeld zo’n 3,5 meter lang. Zijn naam heeft hij dus niet gestolen: boa betekent grote slang en constrictor betekent wurgen.
Veel mensen zijn bang voor hem, maar deze slang is niet zo moordlustig als wordt gedacht. In zijn leefgebied wordt deze slang regelmatig als huisdier gehouden om het huis vrij te houden van muizen en ratten.

 

DIERENPASPOORT BOA CONSTRICTOR

LATIJNSE NAAM: Boa constrictor constrictor
LEEFGEBIED: vochtige en warme tropische regenwouden, Noord-Mexico tot Argentinië
VOEDSEL: knaagdieren, vogels en apen. Boa’s hebben een veelzijdig dieet.
LEEFTIJD: max 25 jaar
GEWICHT: max. 60 kg
DRAAGTIJD: 5 - 7 maanden
AANTAL EIEREN PER KEER: 20 tot 60 eieren
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT?

In de greep van de slang

Bij de naam boa constrictor denken mensen vaak aan een levensgevaarlijke slang. Maar eigenlijk is de boa constrictor helemaal niet zo moordlustig. Bovendien is hij te klein om een mens te wurgen. Een boa constrictor is gemiddeld 3,5 meter lang. Vergeleken met zijn broer, de anaconda, is hij maar een dwerg. Een anaconda kan 9,5 meter lang worden.
Kenmerkend voor de boa constrictor is zijn camouflage. De patronen op zijn geschubde huid lijken op blaadjes in de zon. Zo kan hij onopvallend in de boom hangen of op de loer liggen onder een tropische plant. Elke boa constrictor heeft een ander kleurenpatroon en een andere lengte. Dat hangt van het klimaat en het leefgebied af.

Vergroeiingen

De boa constrictor behoort tot een van de meest primitieve slangen. Hij heeft rudimenten die ons vertellen dat zijn voorouders ledematen hadden. Een rudiment is een overgebleven lichaamsdeel dat ooit een functie had.
De mens heeft een staartbeen. Dat is een rudiment, een overblijfsel, van een staart die we ooit hadden. Nu hebben we er niks meer aan.
Zo heeft de boa constrictor kleine klauwtjes aan beide kanten van zijn anus. Die klauwtjes waren ooit groter. Nu kan hij er niet meer mee lopen, maar in dit geval hebben ze wel een andere functie gekregen. Een mannetje kan er een vrouwtje mee kietelen, zodat ze zin krijgt om te paren.
De oogleden zijn ook vergroeid. Het lijkt wel of de slang er geen heeft. Ze zijn een doorzichtig laagje geworden over het oog heen. De slang slaapt dus met zijn ogen open.

Net als de rest van de huid gaat het laagje vergroeide oogleden er eens in de zoveel tijd vanaf. De huid die na het vervellen achterblijft, is een volledige kopie van de buitenkant van de slang. Dit noemen we een slangenhemd.

 

WAAR WOON IK?

De boa constrictor leeft in de warmste gebieden van Amerika, van het noorden van Mexico tot Argentinië. Hoe warmer het klimaat, hoe actiever de slang is.
Je ziet hem vaak aan de rand van de woestijn, op de open savanne, akkers, maar ook in tropische bossen en in het water.
Hij is een goede zwemmer, maar blijft toch liever op het droge. Of hoog en droog in een boom.
Bijna de hele dag ligt de slang ergens verscholen. Pas in de nacht komt hij in actie en gaat hij op jacht.

 

WAT EET IK?

Geduldig hongeren

Een boa constrictor is geen dier voor lange achtervolgingen. Hij is niet zo snel en zal een achtervolging niet lang volhouden. Hij is meer een dier dat uren geduldig ligt te wachten, tot een lekker hapje dichtbij genoeg is.
Dan slaat hij toe!
Zijn reuk- en tastorganen zijn goed ontwikkeld. Hij heeft een gespleten tong waarmee hij de lucht ‘proeft’. Hij kan ook de lichaamswarmte van een prooidier voelen. Er zitten warmtegevoelige zintuigen onder zijn bovenste lip.

Dodelijke omhelzing

De slang verrast zijn prooi, door ineens aan te vallen. Zijn kop beweegt snel naar voren en hij zet zin scherpe tanden vast in het slachtoffer. Daarna draait hij er zijn staart een paar keer omheen. Hij wurgt het dier net zo lang, tot hij geen hartslag meer voelt.
Om zijn prooi op te eten, gebruikt hij geen tanden. Hij kauwt niet, maar slikt het dier in één keer door. De bek kan heel ver open, doordat de boven- en onderkaak niet aan elkaar vasthangen. Zelfs een wild zwijn kan ingeslikt worden.
De slang is na zijn maaltijd erg dik. De vertering gaat erg snel. De maagsappen van een slang zijn zo sterk dat een muis in vier dagen verteerd is. Zelfs de botjes zijn dan helemaal weg.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Gestrengelde staarten

Boa constrictors leven alleen. Soms zoeken de mannetjes een vrouwtje. Een vruchtbaar vrouwtje scheidt een aantrekkelijke geur af. Een mannetje zal zijn neus achterna gaan om haar eens te ontmoeten. Meestal vlucht het vrouwtje de eerste dagen weg van haar minnaar, maar uiteindelijk laat ze hem wel toe.
Tijdens de paring verstrengelen ze hun staarten in elkaar.
In de buik van de moeder kunnen maar liefst 60 slangetjes groeien. Ze zitten allemaal in een vliesje dat scheurt bij de geboorte. Dan zijn de slangen al een halve meter lang.
Na één of twee weken eten ze al muizen, andere kleine knaagdieren en vogeltjes te eten.
Ze moeten nog heel goed opletten dat ze zelf niet worden opgegeten door andere slangen, roofvogels en krokodillen.
Na twee of drie jaar zijn ze gegroeid tot een volwassen slang.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

Een van de vele bewoners in De Zonnegloed, zijn de boa constrictors. Ze werden opgevangen nadat ze werden weggehaald bij mensen. Nu genieten ze elke dag van een groot verblijf dat zo goed mogelijk aangepast is volgens het leefgebied waar ze eigenlijk zouden moeten leven.

 

HELP!

Zoals veel dieren in tropische bossen heeft de boa constrictor last van vernietiging van zijn leefomgeving. De bomen waarin hij leeft, worden gekapt voor het hout en om wegen aan te leggen. Gelukkig is de boa constrictor nog geen bedreigde diersoort, maar het is wel heel erg belangrijk om illegale houtkap tegen te gaan zodat hij kan blijven voortbestaan.

 

WIST JE DAT…

…de boa constrictor in zijn leefgebied wordt gebruikt als ‘huisslang’?
Hij vormt geen gevaar voor de mens en kan goed muizen en ratten vangen.

…de eerste boa constrictors in de Europese dierentuinen vaak mee waren via bananenboten?
Ze kwamen per ongeluk terecht tussen de bananen, die per boot naar Europa werden vervoerd. De verdwaalde slangen kregen een plaatsje in de dierentuin.

…de boa constrictor een rol speelt in godsdienstige rituelen van indianen?
Hij staat ook wel bekend als ‘afgodslang’.