BRUINE KAPUCIJNAAP

DIERENPASPOORT BRUINE KAPUCIJNAAP

LATIJNSE NAAM: Sapajus apella
LEEFGEBIED: in bebost gebied in Zuid-Amerika
VOEDSEL: vruchten, scheuten, bladeren, insecten, kleine zoogdieren en vogels. Harde vruchten, noten, torren en eieren slaan ze eerst stuk tegen takken of splijten ze open, alvorens ze op te eten.
LEEFTIJD: 20 jaar in het wild, tot 45 jaar in dierentuinen
GEWICHT: 1,3 – 4,8 kg
DRAAGTIJD: 6 maanden
AANTAL JONGEN PER KEER: één jong per 1,5 – 2 jaar
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER  UIT?

Er zijn heel veel verschillende soorten kapucijnapen. De ene heeft bijvoorbeeld een gele vlek op zijn borst, de andere een witte. De soorten leven ook volledig apart. Ze hebben dan ook vaak verschillend gedrag en een verschillende taal. Ze kunnen ook geen kinderen samen krijgen.

Het is erg moeilijk om kapucijnapen als één groep te beschrijven. Toch zijn er een aantal kenmerken die ze allemaal hebben.
Ze zijn allemaal ongeveer even groot. Ongeveer zo groot als een kleine huiskat. Ze hebben een staart waarmee ze kunnen klimmen en springen, maar waarmee ze niet zoveel kunnen als bijvoorbeeld grijpstaarten want die kunnen ook hangen.
Hun staart is helemaal behaard, tot aan het puntje.
Een ander bijzonder gemeenschappelijk kenmerk is hun intelligentie. Als je een tijdje kijkt naar kapucijnapen, zal hun intelligente gedrag je zeker opvallen.

 

WAAR WOON IK?

Kapucijnapen komen bijna overal voor in regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze wonen in bossen aan de kust of in de bergen. Kapucijnapen maken meestal gebruik van aaneengesloten boomkruinen, op een hoogte van ongeveer 15 – 20 meter.
Hier trekken ze rond in groepen, op zoek naar voedsel.

 

WAT EET IK?

Van alles iets

Kapucijnapen eten bijna alles wat ze in het regenwoud kunnen vinden. Ze zetten over direct hun sterke, scherpe tandjes in. Wat ze niet lusten, laten ze gewoon weer vallen. Ze smullen vooral van vruchten, zaden, noten, bloesems, stengels en bessen. Hierdoor zijn ze erg belangrijk bij de verspreiding van zaden.
Ze eten ook kleine dieren, alle kleine diertjes die ze in bomen tegenkomen. Zoals insecten, spinnen, vogels, eieren, jonge eekhoorns, hagedissen,…

Apen-gereedschap

Ze bedenken verbazingwekkend snel verschillende methodes om bij moeilijk te bereiken voedsel te komen. Ze kloppen bijvoorbeeld met stokken op rottend hout. Als ze dan insecten horen, knagen ze stukken schors van de stam om die insecten op te peuzelen.
Noten met een harde schaal slaan ze tegen een stam of gebruiken ze zelfs een steen als notenkraker.
Ook takjes worden gebruikt als gereedschap om larven en rupsen uit hun smalle gangetjes te peuteren.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Opzij voor de baas!

Kapucijnapen leven over het algemeen in groepen van 10 tot 20 dieren. De vrouwtjes zijn meestal in de meerderheid maar één van de mannen is de baas. De andere mannen blijven meestal aan de rand van de groep. De baas heeft recht op de lekkerste hapjes. Hi houdt zich juist in het midden van de groep op. hier is hij het veiligst als de groep wordt aangevallen.
Ongeveer om de twee jaar wordt een vrouwtje zwanger. De andere vrouwtjes mogen het kleintje ook af en toe eens dragen. Zo heeft de moeder tussendoor wat rust.
De mannelijke jongen verlaten de groep na 3,5 – 4 jaar.

 

Veel te vertellen

Kapucijnapen hebben een heel sprekend, expressief gezicht. Door al die gezichtsuitdrukkingen kunnen ze elkaar heel veel vertellen. Ze hebben ook ngo eens een hele reeks geluidjes waarmee ze zich verstaanbaar kunnen maken, alsook de luide alarmkreten wanneer ze bedreigd worden.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

In De Zonnegloed verblijven er ook bruine kapucijnapen. De meeste kapucijnapen werden gehouden als huisdier, in een veel te kleine kooi. Gelukkig kunnen ze nu genieten van een heel groot verblijf waar ze de tijd van hun leven kunnen beleven.

 

HELP!

Hoeveel bos is er nog over?

Regenwouden worden alsmaar kleiner doordat mensen deze bossen kappen voor het hout. De kapucijnapen verliezen dus heel veel leefgebied. Dankzij hun nog grote leefgebied zijn ze nog niet met uitsterven bedreigd. Maar hoe lang zal dit nog blijven duren?
De meest bedreigde kapucijnsoort is de geelborst kapucijnaap.

 

WIST JE DAT…

…kapucijnapen altijd op hun hoede moeten zijn?
Ze worden namelijk om de twee weken door roofvogels aangevallen. Daarom houden de apen hun omgeving nauwlettend in de gaten. Als ze een grote vogel zien, laten ze direct hun alarmkreten horen en zoekt de hele groep dekking.

…kapucijnapen verkeerd vlooien?
Normaal worden de belangrijkste apen van de groep veel vaker gevlooid dan de lager geplaatste dieren. Maar bij kapucijnapen vlooien de ‘bazen’ veel vaker de laag geplaatste dieren.

…doodshoofdaapjes de kapucijnapen als gids en als notenkrakers gebruiken?
Kapucijnapen kennen hun territorium veel beter. De doodshoofdaapjes gaan hen achterna om op het goede moment bij bepaalde fruit- of notenbomen te komen. Wanneer de vruchten dus rijp genoeg zijn. Ze vinden dan ook nog meestal gekraakte noten die kapucijnapen hebben laten vallen. De doodshoofdaapjes zouden die niet open krijgen.