Medische gebeurtenissen Juni 2024

Er wonen meer dan 400 dieren in De Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Mankheid-controle bij algazelle Mao

07-06-2024

    Algazelle Mao loopt al sinds 17 maart kreupel na het vastzitten in een hooinet. Op 12 april kwam Mao hier ook al ter sprake vanwege de gevoelige wond die hij had opgelopen.
Omdat er sprake was van een aanhoudende mankheid werd er besloten om röntgenfoto's te laten nemen zodat we (hopelijk) meer te weten zouden komen over de oorzaak.

Foto's van medische handelingen

   

 

Back-up dierenarts Karel Verdru is langsgekomen om te helpen met zijn draagbare RX-apparaat. In de elleboog van Mao zou er wellicht een probleem zijn met de aanhechting van de spieren. Dit probleem kan de mankheid van Mao verklaren, maar vergt veel tijd en rust om goed aan te helen. We zullen we hem dus vooral veel tijd moeten gunnen.

 

 

Controle gezwellen bij ringstaartmaki Thimba

07-06-2024

         

Thimba werd samen met soortgenoot Bosede aangetroffen in een bestelwagen tijdens een routinecontrole van de wegpolitie. De dieren hadden geen officiële papieren en waren omringd door dode dieren. Nu leiden ze een gelukkig leven in De Zonnegloed.

Bij Thimba werden twee gezwellen gevonden die gecontroleerd moesten worden. Doormiddel van de training van de maki's was het erg gemakkelijk om Thimba te controleren.

Foto's van medische handelingen

 

 

De gezwellen zijn te zacht om geïdentificeerd te worden als tumor. Ook zijn ze te zacht om op een infectie te wijzen en heeft Thimba daar ook niet het juiste ziektebeeld voor (pijn op die plek/hard/warm/geen eetlust/etc.). Het lijkt eerder gevuld te zijn met vocht en kan dus oedeem zijn. Thimba wordt nu goed in de gaten gehouden.

 

 

Bijknippen mond overgroei + schoonmaken oog bij Griekse landschildpad Fietje

07-06-2024

          

Fietje werd gehouden door een particuliere dame. Na het overlijden van haar echtgenoot (van wie de schildpad was) en rekening houdende met haar leeftijd had ze besloten de schildpad af te staan aan De Zonnegloed. Hier leeft ze samen met haar soortgenoten.

Fietje had last van mond-overgroei en wat viezigheid bij haar oog.

Foto's van medische handelingen

   

 

De mond-overgroei van Fietje werd bijgeknipt. Ook werd het vuil bij haar oog schoongemaakt en werd wat weefsel met een pincet weggehaald. De komende 14 dagen krijgt Fietje een zalf voor het oog.

Update 20-06-2024

Het rechteroog van Fietje is weer volledig dicht, wat voorheen ook al zo was aangezien het oogletsel al vrij oud leek. Indien Fietje last krijgt van haar oog is het oog verwijderen een optie, maar dat is nu nog niet van toepassing.

 

 

Euthanasie van baardaap Shimoga

07-06-2024

                                                 

In maart werd er een behandeling opgestart toen bleek dat baardaap Shimoga kampte met nierproblemen. Begin mei werd er beslist om haar medicatie aan te passen om zo de maag van Shimoga te sparen. Er was namelijk een vermoeden dat ze last zou hebben van maagzweren, mogelijk te wijten aan te hoge nierwaarden.

Op 7 juni werd baardaap Shimoga onder verdoving opnieuw onderzocht en er werd toen vastgesteld dat ze een veel te lage lichaamstemperatuur had. Op een echo van haar buik werd een verdacht weefsel opgemerkt, een voelbare harde massa. Er werd toen besloten haar te laten inslapen.

Uit de autopsie van Shimoga bleek dat zij een zeer grote, met de darm vergroeide levertumor had die niet operatief verwijderd noch behandeld zou kunnen worden.

 

 

Euthanasie van poolvos Taka

12-06-2024

            

Op een echo van poolvosje Taka waren vocht in de maag en een verdachte gespikkelde massa bij de baarmoeder te zien.

Taka werd meegenomen voor verder onderzoek waarbij er werd vastgesteld dat ze een inoperabele tumor had aan de basis van de urineblaas.

De grote hoeveelheid vocht bij de maag bleek etter te zijn van de tumor dat de buikholte ingelopen was. Er werd uiteindelijk besloten haar te laten inslapen.

 


Onderzoek naar luchtwegproblemen en mestcontrole bij baardagaam Leonardo

20-06-2024

Er was een vermoeden dat baardagaam Leonardo luchtwegproblemen had omdat hij vaak met de mond open zat. Daarom werden er röntgenfoto's genomen en werd er een keel-swab gedaan.

Foto's van medische handelingen

   

 

Op de röntgenfoto's waren uraat-kristallen te zien. Deze worden veroorzaakt door een te hoog gehalte aan urinezuur. De uraatkristallen werden met behulp van een katheter en olie in de cloaca verwijderd.

Zowel Leonardo als soortgenoot Laura zagen er mager uit, dus er werd een mestonderzoek gedaan dat mogelijks duidde op coccidiose, een parasitaire infectie van de maag en het darmkanaal. Dit leidde tot de behandeling van alle dieren als voorzorgsmaatregel

Leonardo ziet er nog steeds slecht uit, vermoedelijk door een combinatie van parasieten en leverproblemen. Voorgaande medische behandelingen hebben tot nu toe niet geholpen, dus Leonardo zal buiten De Zonnegloed verder behandeld worden na een concrete diagnose.

 

 

Gezondheidscontrole bij koningspython Nefertiti

20-06-2024

Koningspython Nefertiti ziet er niet goed uit momenteel en heeft al enige tijd doffe ogen.

Foto's van medische handelingen

     

 

Het dier heeft een lange medische voorgeschiedenis, waardoor er werd geadviseerd om het dier verder te laten onderzoeken om serieuze problemen te kunnen uitsluiten.


Nefertiti heeft al heel wat medische problemen gehad in het verleden, waaronder longontsteking, mycoplasma (bacterie), chlamydia en slangenmijt. Er werden tijdens het onderzoek geen mijten gevonden.

 

 

Operatief verwijderen van gezwel/tumor bij poolvos Endur

28-06-2024

            

Bij poolvosje Endur werd een gezwel aan de staartbasis ontdekt dat lijkt op een tumor. Om te weten te komen of het over een kwaadaardige tumor zou gaan, moet een stukje weefsel verwijderd en onderzocht worden. Omdat er dan toch weefsel gebruikt moet worden kan het gezwel/de tumor zowel in zijn geheel weggenomen worden.

De ingreep staat ingepland in de eerste week van juli.