Baviaan Andrea naar de tandarts

Het ging even niet zo goed met Andrea, één van onze oude groene bavianen. Andrea wilde plots vorige week niet meer eten. Ze was heel lusteloos en de verzorgers zagen ook een plotse zwelling op haar bovenkaak. Omdat Andrea reeds op leeftijd is, waren de verzorgers zeer bezorgd om haar gezondheidstoestand. Het vermoeden was dat Andrea een ontstoken tand had. Onze dierenarts Jonas heeft Andrea verdoofd en Andrea onderzocht, samen met een collega die gespecialiseerd is in tandheelkunde voor wilde dieren.

Tijdens de ingreep zagen de dierenartsen dat Andrea een afgebroken tandkroon had, waarbij de tandwortel was blijven zitten in het kaakbeen. Dit veroorzaakt ernstige ontsteking en is heel pijnlijk! Deze tandwortel moest er dringend uit om verdere infectie van het kaakbeen te voorkomen, wat gelukkig ook gelukt is.

Daarnaast zagen de dierenartsen ook dat Andrea drie tanden heeft met cariës die dringend aangepakt moeten worden. Omdat Andrea reeds op leeftijd is, wat de anesthesie dus delicaat maakt, heeft onze dierenarts beslist om de probleemtand aan te pakken en daarna zo snel mogelijk de anesthesie te stoppen.

Intussen maakt Andrea het relatief goed. Ze heeft de anesthesie goed doorstaan en doordat de problematische tandwortel verwijderd is kan ze ook terug beter eten. Ze speelt ook terug met haar soortgenoten, wat allemaal geruststellende tekenen zijn!

Binnen enkele weken staat het tweede deel van de ingreep van de andere drie tanden op de planning. Maar constante verzorging van onze honderden dieren vergt veel centen! We willen jullie vragen of jullie ons willen helpen om deze tandingreep mee te financieren. Net zoals bij mensen, zijn tandheelkundige ingrepen heel erg duur omdat er een externe specialist, duur materiaal en verschillende radiografieën bij komen kijken. We ramen de kosten zeker al op 800euro. We doen er in ieder geval alles aan om Andrea, ons omaatje, nog een mooie oude dag te geven met zo min mogelijk ouderdomskwaaltjes!

Indien jullie een eurootje kunnen missen voor ons Andrea, dan kan dat gestort worden op rekening BE58 7390 1329 6879 van Sanctuary De Zonnegloed vzw, met vermelding “gebit Andrea”.

Alvast heel erg bedankt voor jullie steun en medeleven en we duimen dat het goed komt met Andrea.