en fr

Kolonistenagame Agama agama

Dieren in onze sanctuary

Agama
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
28-02-2019
Agama

Agama werd opgemerkt op een schip in een haven in Nederland. Het diertje werd gevangen door de dierenbescherming van Nederland en overgedragen aan een natuurhulpcentrum. Hoe het diertje op het schip terecht is gekomen is niet bekend. Jammer genoeg kon het niet meer terug in het wild vrij gezet worden.


Kolonistenagame - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Kolonistenagame

Kenmerken

Grootte:
20 - 30 cm
Voedsel:
Insecten, mieren, gras, fruit, bloemen
Leeftijd:
25 - 28 jaar/ans/years
Status:
Niet geëvalueerd
Familie:
Kolonistenagame
Leefomgeving:
Rotsachtige gebieden
Leefgebied:
Oost-Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De kolonistenagame leeft in de rotsachtige gebieden van oostelijk Afrika.

Wat eet hij graag?

Agamen eten voornamelijk insecten. Mieren zijn een favoriete maaltijd. De kolonistenagame gaat soms naast een mierenspoor zitten om de passerende mieren rustig op te peuzelen.

Weetje

De kolonistenagame is een van de meest kleurrijke agamensoorten.

 

MEER INFO

Leefgebied
De kolonistenagame leeft in de rotsachtige gebieden van oostelijk Afrika, maar ondersoorten kunnen gevonden worden tot de westelijke kust en het noorden van Afrika.

Uiterlijk
De kolonistenagame is een van de meest kleurrijke agamensoorten. Het mannetje heeft een hemelblauw lichaam met lichtblauwe vlekken. Over de lengte van zijn rug loopt een lichte streep die bij zijn nek langzaam overgaat in de kleur oranje. De ongeveer 12 tot 14 cm lange staart heeft blauwe en lichtblauwe ringen. Ook de voor- en achterpoten zijn blauw. De kop van het mannetje heeft een opvallende oranje kleur.

De vrouwtjes en de jongen zijn bruin met een wat roodbruine vlek boven de voor- en achterpoten. Over twee lengtes van hun rug loopt een serie lichte groene vlekken. Ook de kop van het vrouwtje en de jongen heeft een bruine kleur. Een volwassen kolonistenagame heeft gemiddeld een lengte tussen de 20 tot 30 centimeter. De maximale afmeting van deze agamensoort is 35 centimeter. De vrouwtjes hebben vaak een iets 'dikker' lichaam dan de mannetjes.
Voortbeweging

Voedsel in de natuur
Agamen eten voornamelijk insecten. Mieren zijn een favoriete maaltijd. De kolonistenagame gaat soms naast een mierenspoor zitten om de passerende mieren rustig op te peuzelen. Behalve insecten eten agamen gras, fruit en bloemen.

Gedrag
Deze agame is voornamelijk overdag actief. Hij leeft bij voorkeur op rotsen maar houdt zich ook op in grote bomen. 's Nachts trekt hij zich terug in rotsspleten of boomholtes. De kolonistenagame leeft in kleine 'kolonies'. Er is één dominant mannetje dat zich meestal in het midden van een groep vrouwtjes bevindt en de groep in de gaten houdt.

Wanneer een indringer het territorium van de groep binnenkomt, valt het dominante mannetje direct aan. Bij een aanval beweegt het mannetje zijn kop op en neer. De twee individuen draaien vervolgens om elkaar heen, waarna ze elkaar aanvallen en bijten en elkaar slaan met de staart. De verliezer vlucht ten slotte weg.

Predatie
De agamen vallen vaak ten prooi aan mangoesten, roofvogels en slangen.

Voortplanting in de natuur
Het vrouwtje van de kolonistenagame legt gemiddeld 5 tot 9 eieren. De eieren worden meestal gelegd aan het begin van het regenseizoen. De eieren worden begraven in een daarvoor geschikt hol of in het losse zand. Ze komen uit na een periode van 50 tot 60 dagen.

Bedreiging
De kolonistenagame werd nog niet geclassificeerd door het IUCN.

Bronnen
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org
www.animaldiversity.org

Adopteer deze Kolonistenagame