en fr

Kruisezel Equus asinus

Dieren in onze sanctuary

Martha
Geboortedatum
01-01-2002
Datum aankomst
15-09-2004
Martha

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen.    Martha is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Emma
Geboortedatum
15-07-2005
Datum aankomst
15-07-2005
Emma

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Emma is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Kruisezel - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Kruisezel

Kenmerken

Grootte:
1,30 - 1 ,60 m
Voedsel:
Korrels, fruit, groenten, granen
Gewicht:
100kg
Leeftijd:
30 - 50 jaar
Draagtijd:
12 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Kruisezel
Leefgebied:
Noord Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

Oorspronkelijk uit het Noorden van Afrika, maar tegenwoordig wereldwijd te vinden.

Wat eet hij graag?

Ze eten graag fruit en groenten, granen en korrels.

Weetje

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halsstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
De ezel is natuurlijk een gedomesticeerde (onder)soort, maar de oorspronkelijke wilde ezel, die overigens nog altijd bestaat, leeft in Afrika. Specifiek in de Hoorn van Afrika: Eritrea, Ethiopië en Somalië.

Het leeft daar in heel droge gebieden zoals de woestijn.

Voeding
Net als een paard, heeft de ezel genoeg met gras en hooi.

In vergelijking met een paard hebben ze minder voedsel nodig. Als je dus een ezel en een paard op dezelfde weide, dezelfde hoeveelheid voedsel geeft, zal de ezel dus snel te dik worden.

Uiterlijk
Er bestaan vele rassen van ezels, elk met hun eigen gewenste eigenschappen. Over de hele wereld zijn er meer dan 180 rassen. De meeste ezels zijn te vinden Afrika en Azië.

Normaal gezien zul je ze niet verwarren met een paard, maar je kan letten op de lange oren, de pluim aan de staart en de aalstreep, een donkere streep over de rug. En anders wacht je tot ze beginnen te balken.

Levenswijze
Ezels zijn meer solitair aangelegd dan (verwilderde) paarden. In een bepaalde streek zal er één dominant mannetje aanwezig zijn.

Ze worden best oud. Als ze goed verzorgd worden, kunnen ze tot 50 jaar oud worden.

Wetenswaardigheden
De ezel wordt niet echt gebruikt als huisdier of voor vlees. Hun grootste nut is als last- en trekdier. In vergelijking met een paard vragen ze minder voedsel en zijn dus goedkoper, waardoor ze vaak gebruikt worden door arme boeren in Afrika. Ze zijn ook intelligenter, beter handelbaar (maar wel “koppig”) en veel robuuster en beter bestand tegen extreme omstandigheden. Ze zijn wel iets minder krachtig dan een paard.

Er bestaan twee kruisingen met paarden, maar elk van deze nakomelingen zijn zelf onvruchtbaar en kunnen dus niet verder voorplanten. Een muilezel heeft een ezel als moeder en paard als vader, en lijkt ook vooral op een ezel. Een muildier is het omgekeerd en heeft dus een paard als moeder. Hiermee heeft de muilezel/dier de eigenschappen van beide soorten, waardoor ze nog beter geschikt zijn als lastdier. Er zijn ook kruisingen bekend met zebra’s.

Er bestaat een variant van basketbal dat al rijdend op ezels wordt gespeeld.

De onager is een wilde, Aziatische ezelsoort. De kiang is de grootste ezel en leeft in Tibet. Ook in Europa was er ooit een wilde ezel, maar deze is al lang uitgestorven.

Voortplanting in de natuur
De draagtijd van een ezel is 12 maand, wat iets langer is dan dat van een paard. Als een paard wat langer draagt, spreekt met dan ook wel eens van een “ezelsdracht”. Meestal blijft het bij één veulen per jaar, maar heel uitzonderlijk kan er een tweeling geboren worden. Hiervan overleeft er meestal maar ééntje.

Bedreiging
De ezel is natuurlijk “Niet Bedreigd”, maar als we het over de wilde ezel hebben, is deze “Ernstig Bedreigd”. Er zijn er nog maar een 570-tal. De bescherming van de wilde ezel is niet vanzelfsprekend door de landen waar het zich in bevindt.

 

Adopteer deze Kruisezel