en fr

Roze kaketoe Eolophus roseicapilla

Dieren in onze sanctuary

Rikkie
Datum aankomst
27-06-2020
Rikkie

Rikkie komt van particulieren die om persoonlijke redenen de zorg voor het diertje niet meer konden dragen. Daarnaast kwam er ook een blindengeleidehond in huis, waardoor er minder tijd was om Rikkie voldoende aandacht te geven. De eigenaars namen zelf het initiatief om voor Rikkie een geschikte nieuwe thuis te vinden.


Roze kaketoe - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Roze kaketoe

Kenmerken

Grootte:
35 cm
Gewicht:
350 g
Leeftijd:
80 jaar
Draagtijd:
25 dagen broedtijd
Familie:
Leefomgeving:
Allerlei: van van open gebieden tot steden
Leefgebied:
Australië

Waar voelt hij zich op zijn best?

In open gebieden met akkers, weilanden, sportvelden en stadsparken. Zolang er bomen ter beschutting zijn, is het een prima leefgebied voor de roze kaketoe.

Wat eet hij graag?

Zaden, granen, fruit, noten, bessen, insecten

Weetje

Ze gedragen zich vaak ‘gek’: ze hangen ondersteboven, houden zich vast met maar één poot, tuimelen en vechten met elkaar op de grond voor plezier, of maken veel lawaai. In Australië wordt het woord ‘galah’ dan ook gebruikt voor een gek/idioot/dwaas. Toch zijn vogels heel intelligent.

 

MEER INFO

Leefgebied
Ze komen voor in Australië, vooral op de open vlaktes en velden.

Uiterlijk
De borst is felroze, de vleugels lichtgrijs en de kuif is wit-roze. De snavel is beenkleurig net als de pootjes. Mannelijke kaketoes hebben een zwarte tot donkerbruine ogen, terwijl de vrouwtjes rode tot roze hebben.

Wetenswaardigheden
Ze zijn goed in het imiteren van stemmen of geluiden.

Voedsel in de natuur
Het brede dieet van de roze kaketoe bestaat uit zaden, vruchten, planten en insecten. 

Gedrag
Meestal zijn ze in grote groepen, tot wel 1000 kaketoes per groep. Er kunnen ook andere soorten kaketoes tussen zitten.

Voortplanting in de natuur
De roze kaketoe is monogaam. Wel zouden ze een nieuwe partner kiezen indien hun partner sterft.
Ze maken hun nest in holle bomen waar ze 3 à 4 eieren leggen per legsel.Het broedseizoen is van februari tot juli in het noorden van Australië, van juli tot december in het zuiden.

Bedreiging
De roze kaketoe werd door het IUCN geclassificeerd als ‘niet bedreigd’.

Bronnen
https://www.kaketoe-info.nl/soorten/rose-kaketoe/
http://animalia.bio/galah
https://www.artis.nl/nl/

Adopteer deze Roze kaketoe