en fr

Russische dwerghamster Phodopus sungorus

Dieren in onze sanctuary

Twan
Geboortedatum
01-01-2019
Datum aankomst
12-09-2019

De eigenaars van Twan wouden graag hamsters als huisdieren. Zonder zich genoeg te verdiepen in de zorg en de eigenschappen van de diertjes, kochten ze een koppeltje, de ouders van Twan. Voor ze het goed en wel doorhadden zaten ze met het ene nestje na het andere. De zorg voor de extra diertjes werd hen teveel en ze brachten Twan en zijn drie broertjes en twee zusjes binnen bij een opvangcentrum. Later volgenden er nog een broertje en zusje. Twan vond een permanente thuis in De Zonnegloed en we hopen dat zijn verhaal het aantal dieren dat gekocht worden in een bevlieging zal doen dalen.


Russische dwerghamster - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Russische dwerghamster

Kenmerken

Grootte:
7 cm
Voedsel:
Zaden en insecten
Gewicht:
500 gram
Leeftijd:
2 jaar
Draagtijd:
16-17 dagen
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Hamster

Waar woont hij het liefst ?

De Russiche dwerghamster komt van oorsprong uit Noord-Kazachstan.

Wat eet hij het liefst ?

Het zijn omnivoren en eten dus ook vlees.  Best is om deze dieren dwerghamstervoer te geven maar een hondenbrokje of kattenbrokje, een stukje ei, een beetje yoghurt of meelworm lust hij ook wel.

Weetje

Hamsters (dwerghamsters, goudhamsters, ...) worden heel vaak als huisdier gehouden. Maar wist je dat het eigenlijk nachtdieren zijn? Wanneer ze bij mensen thuis als huisdier gehouden worden, worden ze vaak overdag uit hun slaap gehaald en dus wordt hun natuurlijk ritme verstoord.

Stel je eens voor hoe jij het zou vinden om elke nacht wakker gemaakt te worden en 'verplicht' te worden om te spelen? Geen wonder dus dat veel hamsters agressief kunnen reageren of zelfs bijten!

 

MEER INFO

Leefgebied
Hamsters maken graag een holletje om in te slapen en doen dit ook op verschillende plekken.

Op droge steppen en op en rond open velden in en rond de bossen

Uiterlijk
Rond hoofd met grote, zwarte ogen. Een Russische dwerghamster is bijna kogelrond met korte pootjes. Ze hebben vier teentjes en een klein duimpje aan de voorpoot en vijf teentjes aan de achterpoot. Het achterbeen is iets langer dan het voorbeen. De staart is bijna niet zichtbaar met een lengte tussen de 0,5 en 1 cm. De vacht is dicht en heeft veel onderwol. De oortjes en achtervoetjes zijn ook behaard.

Wetenswaardigheden
Dit knaagdier houdt geen winterslaap. In plaats daarvan kan deze dwerghamster een toestand bereiken die “torpor” wordt genoemd, Daarbij laten ze hun lichaamstemperatuur zakken, vallen ze af en zijn ze moeilijk wakker te krijgen. Tijdens deze toestand lijkt het alsof ze volledig verlamd zijn.

De Russische dwerghamster kan zich overdag, maar zeker ook ’s nachts zeer goed oriënteren. Hij dankt dit vermogen aan zijn sterke reukzin, gehoor en tast. Hamsters zijn in principe alleen tijdens de schemering en nacht actief, en kunnen amper kleuren onderscheiden. Ook kunnen ze geen diepte zien en hebben ze slechts tot één meter afstand scherp zicht

De behaarde voeten van de Russische dwerghamster zijn niet geschikt om mee te klimmen, maar wel goed beschermd tegen de kou . De dieren overleven daarom goed in besneeuwde gebieden.

De Russische dwerghamster staat ook bekend als Dzjoengaarse of Siberische hamster.

Voedsel in de natuur
Dwerghamsters zijn granivoren (zaadetend). In de natuur eten ze voornamelijk diverse zaden en insecten.

Gedrag
Russische Dwerghamster communiceren onderling via geur, geluiden en lichaamstaal. De reuk is hun sterkste zintuig. Verder kunnen hamsters ultrasone geluiden horen. Ze maken deze geluiden zelf bij het paren en het verdedigen.

Voortplanting in de natuur
Het vrouwtje is vervolgens 18 dagen drachtig. Na deze periode werpt zij een nestje van gemiddeld 6 jongen.

Bedreiging
De Russische dwerghamster werd als ‘niet bedreigd’ geclassificeerd door het IUCN.

Bronnen
https://www.derussischedwerghamster.nl/
https://hartvoordieren.nl/russische-dwerghamster/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_dwerghamster

Adopteer deze Russische dwerghamster