en fr

Afrikaanse sporenschildpad Centrochelys sulcata

Dieren in onze sanctuary

Turbo
Geboortedatum
20-02-2004
Datum opgevangen
28-02-2019
Turbo

Turbo kon vijftien jaar lang genieten van een mooi leven bij haar vorige eigenares. De vrouw zorgde zeer goed voor haar en gaf haar voldoende ruimte om rond te lopen. Met pijn in het hart besliste de vrouw uiteindelijk om haar over te dragen aan De Zonnegloed, omdat de zorg toch te zwaar begon te worden.


Nitro
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
19-08-2019
Nitro

Nitro werd door een jongeman als huisdier gehouden. Toen de man naar Australië vertrok, liet hij Nitro achter bij zijn ouders. Tijdens zijn reis besloot de man om definitief naar Australië te verhuizen en kwam dus nooit meer terug voor Nitro. De ouders van de man zagen het niet zitten om voor de sporenschildpad te zorgen en brachten het dier binnen bij een opvangcentrum.


Suzy
Geboortedatum
01-01-2010
Datum opgevangen
07-11-2019
Suzy

Suzy werd aangekocht door een particulier. De vrouw heeft op een gegeven moment vrijwillig afstand gedaan van de sporenschildpad. Bij het binnenbrengen vertelde ze aan het opvangcentrum dat ze het dier in een impuls had aangekocht, maar daar later spijt van had gekregen, omdat het dier steeds groter werd en de verzorging te zwaar. 


Diesel
Datum opgevangen
07-05-2021
Diesel

Diesel werd samen met een andere sporenschildpad in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn bij een particulier. Een inbeslagname gebeurt enkel bij ernstige dierenmishandeling (verwaarlozing, te klein verblijf, illegaal houden van een dier, geen officiële papieren, …).


Mindy
Datum opgevangen
07-05-2021
Mindy

Mindy werd samen met een andere sporenschildpad in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn bij een particulier. Een inbeslagname gebeurt enkel bij ernstige dierenmishandeling (verwaarlozing, te klein verblijf, illegaal houden van een dier, geen officiële papieren, …).


Helmut
Geboortedatum
01-01-2014
Datum opgevangen
08-10-2022
Helmut

Helmut werd samen met drie andere Afrikaanse sporenschildpadden goed verzorgd door een particulier die ze als jonge, verzwakte dieren had opgevangen. Door de jaren heen werden ze echter te groot, en had de persoon geen plaats meer om hun verblijf nog verder uit te breiden. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe thuis waar ze wel de ruimte konden krijgen die ze nodig hebben. En zo kwamen de schildpadden dan terecht in De Zonnegloed.


Julia
Geboortedatum
01-01-2014
Datum opgevangen
08-10-2022
Julia

Julia werd samen met drie andere Afrikaanse sporenschildpadden goed verzorgd door een particulier die ze als jonge, verzwakte dieren had opgevangen. Door de jaren heen werden ze echter te groot, en had de persoon geen plaats meer om hun verblijf nog verder uit te breiden. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe thuis waar ze wel de ruimte konden krijgen die ze nodig hebben. En zo kwamen de schildpadden dan terecht in De Zonnegloed.


Fred
Geboortedatum
01-01-2016
Datum opgevangen
08-10-2022
Fred

Fred werd samen met drie andere Afrikaanse sporenschildpadden goed verzorgd door een particulier die ze als jonge, verzwakte dieren had opgevangen. Door de jaren heen werden ze echter te groot, en had de persoon geen plaats meer om hun verblijf nog verder uit te breiden. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe thuis waar ze wel de ruimte konden krijgen die ze nodig hebben. En zo kwamen de schildpadden dan terecht in De Zonnegloed.


Wilma
Geboortedatum
01-01-2016
Datum opgevangen
08-10-2022
Wilma

Wilma werd samen met drie andere Afrikaanse sporenschildpadden goed verzorgd door een particulier die ze als jonge, verzwakte dieren had opgevangen. Door de jaren heen werden ze echter te groot, en had de persoon geen plaats meer om hun verblijf nog verder uit te breiden. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe thuis waar ze wel de ruimte konden krijgen die ze nodig hebben. En zo kwamen de schildpadden dan terecht in De Zonnegloed.


Afrikaanse sporenschildpad - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Afrikaanse sporenschildpad

Kenmerken

Grootte:
85 cm
Voedsel:
gras, zaden, bladeren, bes, bloemen, groenten,
Gewicht:
80 - 100 kg
Leeftijd:
80 - 100 jaar/ans/years
Draagtijd:
3 a 5 maanden/mois/month
Status:
Kwetsbaar
Familie:
Afrikaanse sporenschildpad
Leefomgeving:
Droge gebieden
Leefgebied:
Centraal Afrika / droge gebieden

Waar voelt hij zich op zijn best?

De sporenschildpad komt in de droge gebieden van Midden Afrika voor.

Wat eet hij graag?

De sporenschildpad eet gras, zaden en vruchten.

Weetje

De sporenschildpad is de derde grootste schildpad van de wereld en de grootste landschildpad.

 

MEER INFO

Leefgebied
De sporenschildpad komt in de droge gebieden van Midden Afrika (van de westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan) voor.

Uiterlijk
Deze schildpad kan tot 85 cm groot worden en wel 80 tot 100 kg wegen.

Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes van deze soort is dat de vrouwtjes aanzienlijk kleiner blijven; ze bereiken een schildlengte tot 60 cm en een gewicht tot ongeveer 50 kilo. Daarnaast hebben mannetjes een langere staart die aan de basis aanmerkelijk dikker is en ten slotte is het buikschild of plastron holler dan bij de vrouwtjes. Op de dijen van de sporenschildpad zijn twee of drie vergrote beenplaten te zien.

Het schild bestaat uit laagjes hoorn en is ongeveer 5 mm dik. De wervels en ribben zijn in het schild vergroeid, daarom kan de schildpad niet uit zijn schild kruipen. De buitenste laag bestaat uit sterke hoornplaatjes, de binnenste laag uit bot.

Wetenswaardigheden
De sporenschildpad is de grootste Afrikaanse landschildpad.

De soortaanduiding ‘sulcata’ betekent vrij vertaald 'gegroefd'.

Voedsel in de natuur
De sporenschildpad eet gras, zaden en vruchten.

Voortplanting in de natuur
De schildpadden zijn bij een gewicht van 15 tot 20 kilogram geslachtsrijp. Tijdens de paring maken de mannetjes een geluid dat lijkt op het balken van een ezel. De vrouwtjes leggen maximaal drie keer per jaar 30 eieren. Het duurt relatief lang voordat deze eieren uitkomen; afhankelijk van de temperatuur en de conditie duurt het drie tot vijf maanden.

De sporenschildpad kan een zeer hoge leeftijd bereiken.

Bedreiging
De sporenschildpad wordt door het IUCN geclassificeerd als ‘kwetsbaar’.

Bronnen
www.studio-evenaar.nl
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org
www.animalcorner.co.uk

Adopteer deze Afrikaanse sporenschildpad