Wat doen wij?
Bij De Zonnegloed zetten we ons in voor uitheemse wilde dieren die nergens anders meer terechtkunnen.
Onze werking steunt op drie kerntaken:
![]() |
![]() |
![]() |
Opvang en zorg | Bewustmaking en educatie | Beleid en verandering |
Met die drie pijlers streven we naar zowel directe hulp voor individuele dieren als structurele oplossingen voor de toekomst.
Kerntaak
: Opvang en zorg
De eerste kerntaak van De Zonnegloed is het redden en het bieden van opvang en zorg aan wilde dieren die nergens anders meer terechtkunnen.
Van het moment dat ze binnenkomen tot het vinden van een blijvend thuis, begeleiden we hen stap voor stap in hun herstelproces, met rust, respect en de juiste zorgen.
De drie fasen van onze opvangaanpak:
Fase 1: Redding en eerste hulp
Wij nemen dieren op die in beslag zijn genomen of die uit een verwaarloosde situatie komen. Onze zorg begint bij medische behandeling, voeding en een veilige plek om tot rust te komen.
We vangen uitheemse zoogdieren, vogels en reptielen op uit heel Europa, met de nadruk op Vlaanderen.
Samen met partners zoals Stichting AAP, het Natuurhulpcentrum, en andere dierenwelzijnsorganisaties zorgen we voor een warme, blijvende opvang.
Waar komen onze dieren vandaan?
Achter elk dier in De Zonnegloed schuilt een uniek, maar vaak tragisch verhaal.
Ze zijn afkomstig uit allerlei omstandigheden waarin hun welzijn ernstig in het gedrang kwam.
Dankzij samenwerking met overheden, opvangcentra en organisaties in binnen- en buitenland, kunnen deze dieren bij ons een nieuw leven beginnen, veilig, definitief en met respect voor wie ze zijn.
De dieren bij De Zonnegloed komen uit zeer uiteenlopende en vaak schrijnende situaties:
- Inbeslagname na mishandeling
- Illegale handel of privébezit
- Verzwakt in het wild gevonden
-
Niet gewenst in dierentuinen of als huisdier
Onze basisprincipes: Wat we niet doen
Bij De Zonnegloed kiezen we radicaal voor het welzijn van elk dier, daarom hanteren we enkele onwrikbare basisprincipes die het verschil maken tussen een sanctuary en een traditionele opvang of dierentuin.
We willen geen dieren in stand houden voor menselijk gewin, maar hen rust en herstel bieden.
Door niet te kweken, niet te kopen, niet te selecteren en niet te ruilen, doorbreken we het systeem waar veel van onze dieren ooit slachtoffer van waren.
Fase 2: Rehabilitatie en resocialisatie
Zodra hun basisnoden zijn ingevuld, krijgen de dieren de kans om fysiek en mentaal te herstellen. Ons team werkt dagelijks aan het welzijn van elk dier, met aandacht voor gedrag, rust en vertrouwen.
Wanneer mogelijk begeleiden we hen opnieuw in een sociale groepsdynamiek.
Fase 3: Een nieuw thuis
Na hun herstel vinden de dieren hun definitieve verblijf in een aangepaste omgeving. Hier kunnen ze de rest van hun leven in vrede en veiligheid doorgaan, omringd door de beste zorg.
Meer weten?
Wil je meer te weten komen over hoe wij uitheemse wilde dieren helpen een nieuw leven te beginnen? Lees verder in ons uitgebreide artikel.
Onze principes vormen niet alleen de basis van onze opvang, maar ook van de bewustmaking die we uitdragen.
Kerntaak
: Bewustmaking - preventie, educatie en sensibilisatie
Educatie en sensibilisatie, de sleutel tot de toekomst van onze natuur en samenleving.
Door middel van educatie en bewustwording streven we ernaar dierenleed te verminderen en mensen te inspireren tot natuurbescherming. We willen mensen bewust maken van de crisis van wilde dieren in gevangenschap.
Aan de hand van een introductiefilm (10 min.) leer je de volledige werking van onze opvang kennen.
We zetten sterk in op bewustwording rond dierenwelzijn, biodiversiteit en de problematiek van exotische dieren in gevangenschap. Bezoekers - jong en oud - leren over het leed achter entertainment, handel en particulier bezit.
Natuurbeschermingseducatie
Via educatieve panelen, voederpresentaties en gesprekken met verzorgers brengen we de waarde van natuur en ecosystemen tot leven.
Dierenwelzijnseducatie
We benadrukken het belang van gepaste zorg, leefomstandigheden en de impact van verkeerde keuzes. Zo willen we dumping van dieren en foute impulsaankopen voorkomen.
Wetenschap en onderzoek
We werken samen met experts en universiteiten rond diergedrag, huisvesting en gezondheid.
Deze inzichten versterken niet enkel onze eigen werking, maar dragen bij aan het bredere veld van dierenwelzijn.
Kerntaak
: Beleid en verandering
Pleiten voor betere wetgeving
Dagelijks zien we hoe gebrekkige regelgeving leidt tot dierenleed. Veel van onze dieren zijn het gevolg van een systeem dat hen onvoldoende beschermt. Daarom stoppen wij niet bij opvang alleen. We delen onze expertise met beleidsmakers, ngo’s en andere sanctuaries in binnen- en buitenland. Zo streven we naar duidelijke, diervriendelijke wetten en betere handhaving met als doel: toekomstig dierenleed voorkomen.
Samenwerking en structurele verandering zijn noodzakelijk om blijvende impact te maken, want alleen door de oorzaken aan te pakken kunnen we echt een einde maken aan dierenleed.
Meer weten?
Lees verder over hoe De Zonnegloed werkt aan een betere toekomst voor dieren.