Preventie, Educatie en Sensibilisatie: De Sleutel tot Dierenwelzijn en Natuurbehoud

Bij De Zonnegloed geloven we dat preventie, educatie en sensibilisatie de belangrijkste middelen zijn om dierenwelzijn te bevorderen en dierenleed op lange termijn te verminderen. Onze samenwerking met tijdelijke opvangcentra, zoals Stichting AAP en het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, geeft ons diepgaand inzicht in de problemen die gepaard gaan met het houden van exotische dieren.

Exotische dieren worden wereldwijd verhandeld, ingezet in de entertainmentindustrie, gebruikt voor biomedisch onderzoek, of gehouden als huisdier onder vaak ongeschikte omstandigheden. Dit leidt tot ernstige welzijnsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Door middel van educatie en sensibilisatie proberen we deze problemen bij de wortels aan te pakken.

Natuurbeschermingseducatie: Het Bewustzijn Vergroten

Een van onze belangrijkste doelen is niet alleen om bezoekers kennis te laten maken met dieren, maar hen ook te leren over de waarde van de natuur en het belang van natuurbescherming. Bij De Zonnegloed doen we dit door middel van informatieve panelen, voedervoorstellingen, spelletjes en persoonlijke toelichtingen van onze dierenverzorgers, maar ook via educatieve filmpjes en audiotours die bezoekers door ons park begeleiden. Deze audiovisuele middelen bieden een diepgaand inzicht in de leefwereld van onze dieren en laten zien hoe belangrijk het is om verantwoord met onze aarde om te gaan.

Ons educatieve aanbod inspireert bezoekers om zorg te dragen voor de natuur en sluit aan bij onze eigen duurzame initiatieven. We creëren voortdurend meer ruimte voor dieren en planten, bieden onze dieren een verrijkte leefomgeving en werken aan ecologische duurzaamheid door het gebruik van hernieuwbare energie en biologisch afbreekbare producten. Door educatie hopen we dat bezoekers zich bewust worden van de impact van hun keuzes en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld voor mens en dier.

Dierenwelzijnseducatie: Verantwoordelijkheid voor Dieren

In onze educatieve programma's ligt de nadruk op het vergroten van het begrip voor de behoeften van dieren. Door middel van audiotours en educatieve filmpjes, gecombineerd met persoonlijke interacties en demonstraties, leren we bezoekers dat dieren emoties kunnen ervaren, zoals plezier en pijn, net als mensen. We benadrukken het belang van verantwoordelijkheid in het waarborgen van zowel het fysieke als mentale welzijn van dieren.

We richten ons op het voorkomen van impulsaankopen van exotische huisdieren en proberen te voorkomen dat dieren worden gedumpt. Via onze educatieve middelen informeren we mensen over de complexe zorg die verschillende diersoorten nodig hebben, en leren we hen om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om het aanschaffen en verzorgen van huisdieren.

Wetenschap en Onderzoek: Kennis Vergroten voor een Betere Toekomst

Wetenschappelijk onderzoek is een integraal onderdeel van het werk in De Zonnegloed. We voeren studies uit op het gebied van diergedrag, dierenwelzijn, en diergeneeskunde, vaak in samenwerking met experts. Deze onderzoeken helpen ons om het welzijn van onze dieren continu te verbeteren en dragen bij aan het bredere veld van natuurbehoud en zoölogie.

Enkele van onze studies omvatten onderzoek naar conflictgedrag bij servals, de huisvesting van wallabies, en het sociale gedrag van primaten. Deze kennis gebruiken we om ons dagelijks werk te optimaliseren en de leefomstandigheden van de dieren in onze zorg te verbeteren.

Conclusie

Bij De Zonnegloed werken we dagelijks aan het bevorderen van dierenwelzijn en natuurbehoud door middel van preventie, educatie, en wetenschappelijk onderzoek.