Medische gebeurtenissen

Als je met meer dan 400 rescue dieren werkt is er wel altijd eentje ziek of heeft er wel eentje speciale medische zorg nodig.

Iedere maand worden er verschillende medische handelingen uitgevoerd in de Zonnegloed.
Zo kun je denken aan castratie/sterilisatie, wondhechtingen, tandverzorging of gezondheidscontroles.  

OPGELET :   Deze beelden bevatten veterinaire procedures die sommige kijkers kunnen als choquerend ondervinden,

 

Juni 2024 Bijknippen mond overgroei + schoonmaken oog bij Griekse landschildpad Fietje

07-06-2024

Fietje werd gehouden door een particuliere dame. Na het overleiden van haar echtgenote (van wie de schildpad was) en de leeftijd van de dame, heeft ze besloten de schildpad af te staan aan De Zonnegloed. Hier leid ze een leven samen met soortgenoten.

Fietje had last van mond overgroei en wat viezigheid bij haar oog.

Foto's van medische handelingen 

De mond overgroei van Fietje is bijgeknipt. Ook het vuil bij haar oog is schoongemaakt en wat weefsel is met een pincet weggehaald. Voor de aankomende 14 dagen krijgt Fietje een zalf voor het oog.

 

 

Juni 2024 Controle gezwellen bij Ringstaartmaki Thimba

07-06-2024

Thimba is samen met soortgenoot Bosede aangetroffen in een bestelwagen tijdens een routine controle van de weg politie. De dieren hadden geen officiële papieren en waren omringd door dode dieren. Nu leiden ze een gelukkig leven op De Zonnegloed.

Bij Thimba waren twee gezwellen aangetroffen die gecontroleerd moesten worden. Doormiddel van de training die met de maki's word gedaan was het erg gemakkelijk om Thimba te controleren.

Foto's van medische handelingen 

De gezwellen zijn te zacht om geïdentificeerd te worden als tumor. Ook zijn de gezwellen te zacht dat het een infectie is en toont Thimba daar ook niet het juiste ziektebeeld voor (pijnlijk op die plek/hard/warm/geen eetlust/etc.). Het lijkt eerder gevuld te zijn met vocht --> Oedeem. Voor nu wordt Thimba goed in de gaten gehouden.

 

 

Juni 2024 Mankheid controle bij Algazelle Mao

07-06-2024

Sinds 17 maart loopt Algazelle Mao al kreupel door het vastzitten is een hooi net. Op 12 april kwam Mao hier ook al op ten sprake vanwege de gevoelige wond die hij had opgelopen.

Omdat de mankheid aanhoud is er besloten om RX-foto's te maken om zo (hopelijk) meer te weten te komen over de oorzaak.

Foto's van medische handelingen

Back-up dierenarts Karel Verdru is langsgekomen om te helpen met zijn draagbare RX-apparaat. In de elleboog van Mao zou eventueel een probleem zijn met de aanhechting van de spieren. Dit kan de mankheid van Mao verklaren, maar dit vergt wel veel tijd en rust om goed aan te helen. Daarom zullen we hem vooral veel tijd moeten gunnen.

 

 

Mei 2024 Nagels + behandeling Hotspot op de rug van Poolvos Taka

31-05-2024

Poolvos Taka werd samen met Endur en een aantal andere dierensoorten in februari in beslag genomen. De poolvossen werden gebruikt als kweekkoppel, waarschijnlijk voor de dierenhandel. Nu leven ze samen met de zilvervossen een gelukkig leven.

Taka haar nagels moesten gecontroleerd worden en zo nodig ook bijgeknipt worden. Tevens had ze ook last van een Hotspot op haar rug waar naar gekeken is.

Foto's van medische handelingen 

Een Hotspot is een rode, vochtige en jeukende plek op het lichaam van een dier die vaak plotseling ontstaat en ook snel erger word, doordat het dier eraan gaat krabben of bijten. Een Hotspot moet wel behandeld worden, anders kan het geïnfecteerd raken en er kan een ontsteking ontstaan. De Hotspot van Taka is behandeld door wat vacht eromheen weg te scheren/knippen en de plek is gescrubd met een iso-betadine oplossing.

 

 

Mei 2024 Blauwtong vaccin voor Ouessant- en Kameroenschapen

31-05-2024

De Ouessant- en Kamaroenschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed. Ze waren er al toen De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren kregen vandaag een vaccin tegen het Blauwtong virus.

Foto's van medische handelingen 

Het Blauwtongvirus is een virus die vooral voorkomt onder schapen, geiten en andere herkauwers. De dieren kunnen de ziekte krijgen door een beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Met het vaccin wordt voorkomen dat de dieren besmet raken met het virus.

 

 

Mei 2024 Scheren van de Lama's en Ouessantschapen

27-05-2024

De Lama's en Ouessantschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op De Zonnegloed. Ze waren er al toen De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren werden vandaag onder handen genomen om ze te bevrijden van hun dikke vacht.

Foto's van medische handelingen 

Deze vacht hebben ze om zichzelf warm te houden in de winter, maar nu we meer richting de zomer gaan word de vacht overbodig en is vaak ook veel te warm voor de dieren. Ook heeft de vacht nu weer voldoende tijd om te groeien tot het weer winter is.

 

 

Mei 2024 Onderzoek Zwartoorpenseelaap Rabah

24-05-2024

Zwartoorpenseelaap Rabah is op De Zonnegloed gekomen samen met Vadim en Zafar. Samen kwamen ze van een dierenpark in Nederland die zijn deuren moest sluiten.

Het viel op dat Rabah al enige tijd niet erg actief meer was er erg ingedoken op zijn plateau bleef zitten. Daarom is ervoor gekozen hem te gaan onderzoeken.

Met gasanesthesie is Rabah onderzocht. Een echo uitvoeren was erg lastig bij het kleine diertje, maar er werd geen buikvocht gedetecteerd. Wel had hij een temperatuur van 39,9 graden Celsius wat erg hoog is. Er is bloed afgenomen en er is pijnstilling en antibiotica toegediend. Dit zal nog een aantal dagen oraal toegediend blijven worden.

Update 26-05-2024

Helaas werd op zondag 26 mei Rabah overleden aangetroffen in zijn verblijf. De autopsie wijst op leverproblemen waaraan hij is overleden.

 

Mei 2024 Medische check Bruine beren Malenky & Nanuq (+ castratie)

20-05-2024

Toen bruine beer Sandra binnen werd gebracht op de Zonnegloed, wist niemand dat ze zwanger was. Een onverwachte wending in dit verhaal, maar zeker welkom.

Omdat Sandra nog geopereerd moest worden is gewacht tot de welpjes oud genoeg waren om ook tijdelijk verdoofd te worden. Het was namelijk nog een verrassing wat voor geslacht de 2 welpjes zouden hebben.

Foto's van medische handelingen 

Nanuq:

Malenky:

De welpjes werden beide verdoofd om een medische check te krijgen, microchips te plaatsen en een geslacht controle te doen. Bij de geslacht controle werd duidelijk dat Malenky een vrouwtje is en Nanuq een mannetje (wat onze vermoedens al waren). Nanuq heeft ook meteen een castratie ondergaan. Alle 3 de beren zijn goed uit de narcose gekomen en meteen weer enthousiast gaan eten!

 

 

Mei 2024 Tandbehandeling Bruine beer Sandra

20-05-2024

Bruine beer Sandra werd samen met haar broer (Tishka) geëvacueerd uit een plaatselijke zoo in Oekraïne. Dit gebeurde omdat in 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Sandra´s vier hoektanden zijn waarschijnlijk afgebroken tijdens het tralies bijten in haar thuisland. Dit kan leiden tot ernstige infecties als het tandmerg bloot komt te liggen. Dit werd vorig jaar al ontdekt, maar de operatie moest uitgesteld worden toen bleek dat ze zwanger was.

Foto's van medische handelingen 

Sandra onderging een 3,5 uur lange procedure. Hierbij werd het wortelkanaal van alle vier haar hoektanden uitgeboord en opgevuld met een tijdelijke pasta. Na 3 maanden zal dit vervangen worden door een permanente pasta, wanneer het zeker is dat al het geïnfecteerde materiaal is gedraineerd.

 

 

April 2024 Wassen van Amiatina ezels met product tegen o.a. luizen & vliegen

12-04-2024

De Amiatina ezels zijn gezamenlijk naar de Zonnegloed gekomen. Ze komen van een particulier die de zorg financieel niet meer kon dragen. Nu leven ze als gezin op de Zonnegloed.

De ezels hadden veel kale plekken op hun lichaam door het schuren. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door luizen.

Foto's van medische handelingen

Vandaag zijn ze eenmalig gewassen met product. Dit middel wordt in het bloed opgenomen en zou ook werken tegen de vliegen.

 

 

April 2024 Toediening van langwerkend antibioticum aan Algazelle Mao

12-04-2024

Algazelle Mao komt uit een zoo in Frankrijk die deelnemen aan een internationaal kweekprogramma om de Algazelle in stand te houden. Soms moeten er dieren weg vanwege bijvoorbeeld te weinig plaats. Mao vond een nieuw thuis bij de Zonnegloed samen met een andere Algazelle.

Mao heeft een litteken/wond ter hoogte van zijn kootholte veroorzaakt door het vastzitten in een net. Dit is erg gevoelig en pijnlijk en kan lang aanhouden.

Foto's van medische handelingen

Daarom heeft Mao een langwerkend antibioticum toegediend gekregen via een injectie-pijltje. Antibiotica op orale manier (via het eten) toedienen is vaak niet goed voor herkauwers. Dit maakt de goede bacteriën kapot in de pensflora. Nu word Algazelle Mao goed in de gaten gehouden.

 

 

April 2024 Verhuizing + vaccinatie + klauwverzorging onder verdoving van de Manenschapen

05-04-2024

De Manenschapen komen van een dierenpark dat vanwege de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgeving niet goed meer voor de dieren kon zorgen. Hier hebben ze een permanent thuis gevonden vrij van het gevaar om geëuthanaseerd te worden.

Aangezien de Manenschapen het leven van de Amiatina ezels erg moeilijk maakten is besloten dat ze beter in een apart verblijf geplaatst zouden worden.

Foto's van medische handelingen 

Hiervoor moesten ze verdoofd worden. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om hun klauwen bij te werken en ze te vaccineren.

Van links naar rechts: verdoving, vaccinatie, klauwverzorging en de verhuizing.

 

 

Maart 2024 Klauwverzorging bij Zeboes Kawan & Beasty

29-03-2024

De Zeboe Kawan is al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.
Beasty is door zijn eigenaresse afgestaan, omdat ze merkte dat het dier erg ongelukkig was in zijn eentje. Nu geniet Beasty samen met Kawan van hun leven op De Zonnegloed.

Het regelmatig verzorgen van de klauwen is erg belangrijk om abnormale groei te voorkomen en het welzijn van de dieren te waarborgen, zodat ze geen ongemak ervaren.

Foto's van medische handelingen 

De klauwen van de Zeboes Kawan & Beasty zijn bijgeknipt en bijgewerkt. De zeboes zijn tegen het hek 'gecrusht’ om te voorkomen dat de dieren onverwachte bewegingen zouden maken waarbij ze zichzelf konden verwonden. Bovendien werd een handdoek over hun gezicht gelegd om hun stress te verminderen.

 

 

Maart 2024 Operatief verwijderen van tumor bij Degoe Blumeau

23-03-2024

Blumeau heeft al meerdere verhuizingen meegemaakt. Zo is hij door een particulier in Nederland uit het knaagdierenasiel gehaald om te leven met soortgenoten. Helaas overleden deze twee degoes en heeft de eigenaar besloten Blumeau af te staan aan Stichting AAP. Zij namen contact op met De Zonnegloed en nu leeft Blumeau een liedevol leven met soortgenoten Leo en Winston.

Blumeau is geopereerd aan een tumor. Hij is op dit moment erg actief en alert dat is een goed teken. Voor nu word hij goed in de gaten gehouden of hij goed eetgedrag vertoont en van zijn wond afblijft.

Foto's van medische handelingen 

Tumoren bij degoes (en andere knaagdieren) kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals; genetische aanleg, leeftijd, omgevingsfactoren en voeding. De tumor bij Blumeau is waarschijnlijk een oorzaak van ouderdom.

 

 

Maart 2024 Hechten vulva wond bij Amiatina ezel Siena

14-03-2024

Siena is samen met haar ouders en twee broers opgevangen. Een particulier kon helaas niet meer voor de dieren zorgen en bracht ze naar de Zonnegloed voor een goed thuis.

Siena werd gevonden met een ernstige wond ter hoogte van beide vulvalippen. Waarschijnlijk heeft één van de manenschapen dit op zijn geweten.

Foto's van medische handelingen 

De ezel werd rechtstaand gesedeerd en plaatselijk verdoofd en na goed ontsmetten kon de wond gehecht worden. Siena zal nog enkele dagen antibiotica en pijnstillers moeten krijgen en wordt verder goed in de gaten gehouden.

Update 29-03-2024

De gehechte wond ziet er goed uit. Er lijkt wel een nieuwe opening te zijn ontstaan, maar het is niet nodig om deze opnieuw te hechten. Ook zijn de andere hechting draadjes eruit gehaald. Voor nu word de wond dagelijks afgespoeld met water en een ontsmettingsmiddel. Als Siena het toelaat word de wond ook ingesmeerd met honingzalf.

 

 

Maart 2024 Echo-onderzoek bij baardaap Shimoga

08-03-2024

Baardaap Shimoga kwam samen met andere baardapen naar de Zonnegloed vanuit een ander dierenpark. Ze moesten plaats maken voor andere dieren die deelnemen aan internationale kweekprogramma's.

Shimoga heeft last van af en toe buikpijn en niet willen eten, dit ging vanzelf weer over maar kwam weer terug. Daardoor werd besloten dat ze onderzocht moest worden.

Foto's van medische handelingen 

Hiervoor hebben we het geluk gehad hulp te krijgen van de humane radioloog Wim Faes, die het zag zitten om een uitgebreide echo te doen van haar buik. Apen en zeker primaten lijken op mensen, vandaar zijn hulp. Helaas kwam hieruit naar voren dat er vrij vocht aanwezig was in de buikholte waarschijnlijk als gevolg van een leverprobleem. Dat is niet zo'n goed teken, een behandelingsplan wordt opgesteld wanneer de bloeduitslag binnen is.

Update 14-03-2024

Uit bloedonderzoek van baardaap Shimoga blijkt dat zij kampt met nierproblemen. Er is een behandeling voor haar opgestart doormiddel van medicatie en ze krijgt extra vocht toegediend met roosvicée, want dat vind ze erg lekker.

 

 

 

Maart 2024 Autopsie Grijze eekhoorn Reeve

01-03-2024

Helaas werd grijze eekhoorn Reeve plotseling dood aangetroffen. In zulke gevallen is het belangrijk om de oorzaak van het overleiden te achterhalen en daarom werd er een autopsie uitgevoerd.

Met een autopsie word er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak (vaak plotselinge doodsoorzaken). Hierdoor kunnen onderliggende gezondheidsproblemen geïdentificeerd worden. Ook kan het helpen bij het verstrekken van informatie voor onderzoeken of preventieve maatregelen.

 

 

Maart 2024 Bijvijlen kiezen kruisezels Emma & Martha

01-03-2024

De kruisezels Emma & Martha zijn ook al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Emma & Martha waren vandaag aan de beurt voor hun gebitscontrole. Beide ezels hebben last van slijtageproblemen aan hun gebit.

Foto's van medische handelingen 

De achterste kiezen van de bovenkaak groeien aan de achterkant door en slijten niet af waardoor er een scherpe haak gevormd kan worden die zeer pijnlijk is, wanneer deze aan de onderkant in het tandvlees wordt geduwd. Bij regelmatige controle en bij het regelmatig bijvijlen hebben ze er geen last van.

 

 

Maart 2024 Bijknippen achterklauw Ouessantschaap Nolwenn

01-03-2024

De Ouessantschapen zijn al vanaf het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Nolwenn heeft rechtsachter een rolklauw, waardoor de hoorn wat scheef aangroeit. Het is belangrijk de klauwtjes regelmatig bij te knippen om de stand te corrigeren. Op natuurlijke wijze gebeurt dit onvoldoende.

Foto's van medische handelingen 

Bij rolklauw wijst de teen omhoog. Hierdoor steunt het dier meer op de hiel dan dat zal moeten. Belangrijk is dus ook om dit goed bij te houden om eventueel kreupelheid te voorkomen.

 

 

Februari 2024 Bijvijlen kiezen + kies getrokken pony Berlios

23-02-2024

Pony Berlios is al van het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Berlios is al redelijk op leeftijd en heeft ook wat tandproblemen. Vooral bij paarden op leeftijd is het belangrijk dat het gebit regelmatig gecontroleerd word op slijtageproblemen. Er kunnen bijvoorbeeld scherpe punten of haken ontstaan bij onvoldoende afslijting. Hierdoor kunnen deze scherpe punten/haken de tong of wangen verwonden.

Foto's van medische handelingen 

Bij Berlios was het tijd voor een gebit controle en is het gebit bijgevijld. Er werd ook een loszittende kies bij Berlios aangetroffen. Zo'n loszittende kies veroorzaakt pijn bij elke kauwbeweging. Er is besloten de kies te trekken, zodat hij geen pijn meer had tijdens het eten. Omdat Berlios veel kiezen mist krijgt hij ook speciaal geweekte voeding die zacht is en een groot deel van het normale ruwvoer en krachtvoer vervangt.

 

 

Februari 2024 Bijknippen pantoffelklauwen Chinese Muntjak Acus

23-02-2024

Acus is waarschijnlijk ontsnapt bij zijn vorige eigenaar, omdat hij erg tam overkwam. Hij is gevonden in een tuin van particulieren die een opvangcentrum in de buurt contacteerden. De vorige eigenaars hebben de ontsnapping nooit gemeld of zijn opzoek gegaan. Nu heeft Acus een liefdevol thuis in de Zonnegloed.

Pantoffelklauwen is een abnormale groei in de hoeven die lijkt op een pantoffel. Deze abnormale groei kan problemen veroorzaken bij dieren, zoals: moeite met lopen of pijn/ongemak voor het dier veroorzaken. Daarom is dit onderhoud belangrijk om het dier niet in ongemak te laten leven.

Foto's van medische handelingen

Muntjak Axus is via een vangsysteem verdoofd en daarna zijn de ´pantoffelklauwen´ bijgewerkt. Hij zal verder geen last hebben van deze handeling.

 

 

Februari 2024 Bijwerken tanden zwartstaartprairiehonden Navajo en Cheyenne

16-02-2024

De toekomst voor de zwartstaartprairiehondjes Navajo en Cheyenne was twijfelachtig. Door een internationaal kweekprogramma in een Duitse zoo moesten ze weg om plaats te maken. Gelukkig vonden ze een nieuw thuis in de Zonnegloed.

De ondertanden van de beide prairiehonden waren aan de beurt voor een gebitscontrole. Bij beide dieren waren ze wat te lang geworden.

Foto's van medische handelingen 

De tanden van prairiehonden (net zoals van andere knaagdieren) blijven hun leven lang doorgroeien. Onder normale omstandigheden slijten deze tanden voortdurend af, maar wanneer de tanden bijvoorbeeld een verkeerde stand hebben aangenomen kan het zijn dat de slijtage onvoldoende is en dat de (snij)tanden te lang doorgroeien. Dan krijgen de dieren moeite met eten. Bij Navajo en Cheyenne was het nodig een stuk van de onderste snijtanden af te vijlen.

 

 

Februari 2024 Operatieve verwijdering goedaardig gezwel bij witbuikegel Rolypoly

09-02-2024

Witbuikegel Rolypoly werd afgestaan door zijn vorige eigenaar en kwam terecht in een opvangcentrum in NL. Daar is het verboden om deze dieren te houden dus klopte het opvangcentrum aan bij de Zonnegloed.

Rolypoly had last van een gezwel in zijn hals. Het werd redelijk groot en begon in de weg te zitten, dus werd er besloten om het te verwijderen.

Foto's van medische handelingen

De egel werd verdoofd met gasanesthesie en het gezwel werd verwijderd. Gelukkig ging dit zeer makkelijk en vlot en kon de egel snel weer vrolijk rondwandelen. Het bleek om een goedaardig lipoom (vettumor) te gaan, we verwachten dat egel Rolypoly zeer vlot zal herstellen en er verder geen last van zal hebben.

 

 

Januari 2024 Wondhechting aan lies van Amiatina ezel Sirius

19-01-2024

Sirius is samen met zijn ouders, broer en zus opgevangen. Een particulier kon helaas niet meer voor de dieren zorgen en bracht ze naar de Zonnegloed voor een goed thuis.

Sirius had in januari een wond aan zijn linker lies. Hij had hier al eerder een abces gehad, maar nu bleek het om een echte wond te gaan.

Foto's van medische handelingen 

Met een staande sedatie (verdoving waarbij de ezel rustiger wordt maar niet gaat liggen) en lokale verdoving werd de wond gehecht. Hierna krijgt hij nog enkele dagen antibiotica en zal hopelijk de wond mooi genezen.

 

 

Januari 2024 Castratie Rode Neusbeer Nelson

19-01-2024

Rode neusbeer Nelson is sinds kort aanwezig op de Zonnegloed nadat hij door een particulier in een loods is gevonden. Momenteel verblijft hij voor minstens één maand in quarantaine om onder andere bepaalde ziektes/aandoeningen uit te sluiten. Hierna zal hij volgens procedure samengevoegd worden met de huidige groep Rode neusberen.

Bij de eerste controle is hij gevaccineerd, gechipt en is er een mestonderzoek uitgevoerd. Ook is het geslacht bepaald en aangezien het om een mannelijk dier gaat, is hij gecastreerd.

Foto's van medische handelingen 

Voor de castratie moest Nelson een volledige verdoving ondergaan. De wond is dicht gehecht en na toediening van antibiotica en pijnstilling mocht hij op zijn gemakje in de warmte weer wakker worden.