Medische gebeurtenissen

Als je met meer dan 400 dieren werkt en zeker als het rescue dieren zijn is er wel altijd eentje ziek of heeft er wel eentje speciale medische zorg nodig.

Iedere maand worden er verschillende medische handelingen uitgevoerd in de Zonnegloed. Zo kun je denken aan castratie/sterilisatie, wondhechtingen, tandverzorging of eventuele controles.  

Januari

Castratie Rode neusbeer Nelson

19-01-2024

  Rode neusbeer Nelson is sinds kort aanwezig op de Zonnegloed nadat hij door een particulier in een loods is gevonden. Momenteel verblijft hij voor minstens één maand in quarantaine om onder andere bepaalde ziektes/aandoeningen uit te sluiten. Hierna zal hij volgens procedure samengevoegd worden met de huidige groep Rode neusberen.

Bij de eerste controle is hij gevaccineerd, gechipt en is er een mestonderzoek uitgevoerd. Ook is het geslacht bepaald en aangezien het om een mannelijk dier gaat, is hij gecastreerd.

Foto's van medische handelingen

       
Voor de castratie moest Nelson een volledige verdoving ondergaan. De wond is dicht gehecht en na toediening van antibiotica en pijnstilling mocht hij op zijn gemakje in de warmte weer wakker worden.
 

Wondhechting aan de lies van Amiatina ezel Sirius

19-01-2024

 

Sirius is samen met zijn ouders, broer en zus opgevangen. Een particulier kon helaas niet meer voor de dieren zorgen en bracht ze naar de Zonnegloed voor een goed thuis. 

Sirius had in januari een wond aan zijn linker lies. Hij had hier al eerder een abces gehad, maar nu bleek het om een echte wond te gaan.

Foto's van medische handelingen 

     
Met een staande sedatie (verdoving waarbij de ezel rustiger wordt maar niet gaat liggen) en lokale verdoving werd de wond gehecht. Hierna krijgt hij nog enkele dagen antibiotica en zal hopelijk de wond mooi genezen.

 

Februari

Operatieve verwijdering goedaardig gezwel bij witbuikegel Rolypoly

09-02-2024

 

Witbuikegel Rolypoly werd afgestaan door zijn vorige eigenaar en kwam terecht in een opvangcentrum in NL. Daar is het verboden om deze dieren te houden dus klopte het opvangcentrum aan bij de Zonnegloed. 

Rolypoly had last van een gezwel in zijn hals. Het werd redelijk groot en begon in de weg te zitten, dus werd er besloten om het te verwijderen.

Foto's van medische handelingen

       
De egel werd verdoofd net gasanesthesie en het gezwel werd verwijderd. Gelukkig ging dit zeer makkelijk en vlot en kon de egel snel weer vrolijk rondwandelen. Het bleek om een goedaardig lipoom (vettumor) te gaan, we verwachten dat egel Rolypoly zeer vlot zal herstellen en er verder geen last van zal hebben.

 

Bijwerken tanden zwartstaartprairiehonden

16-02-2024

 

De toekomst voor de zwartstaartprairiehondjes Navajo en Cheyenne was twijfelachtig. Door een internationaal kweekprogramma in een Duitse zoo moesten ze weg om plaats te maken. Gelukkig vonden ze een nieuw thuis in de Zonnegloed.

De ondertanden van de beide prairiehonden waren aan de beurt voor een gebitscontrole. Bij beide dieren waren ze wat te lang geworden.

Foto's van medische handelingen 

     
De tanden van prairiehonden (net zoals van andere knaagdieren) blijven hun leven lang doorgroeien. Onder normale omstandigheden slijten deze tanden voortdurend af, maar wanneer de tanden bijvoorbeeld een verkeerde stand hebben aangenomen kan het zijn dat de slijtage onvoldoende is en dat de (snij)tanden te lang doorgroeien. Dan krijgen de dieren moeite met eten. Bij Navajo en Cheyenne wat het nodig een stuk van de onderste snijtanden af te vijlen.