en fr

Bennettwallaby Notamacropus rufogriseus

Dieren in onze sanctuary

Owen
Geboortedatum
01-01-2020
Datum opgevangen
22-07-2020
Owen

Owen komt van particulieren die meerder Bennett Wallaby’s in hun bezit hadden om te kweken. Bij hun beslissing om te stoppen met kweken, moesten de dieren uit elkaar gezet worden om inteelt te voorkomen. Hierdoor kampten ze met plaatsgebrek. Ze zochten daarom voor verschillende van de wallaby’s een nieuwe plek.


Yamba
Geboortedatum
01-02-2019
Datum opgevangen
15-10-2020
Yamba

Yamba werd ronddolend gevonden in Nieuw-Vennep (Nl) en na enkele dagen gevangen door de dierenambulance met behulp van de politie. Hij werd tijdelijk opgevangen door Stichting AAP in de hoop dat zijn eigenaar zich zou melden. Helaas kwam er nooit iemand naar hem vragen.


Bennettwallaby - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Bennettwallaby

Kenmerken

Grootte:
105 cm / staart 70 cm / achterpoten 22 cm
Voedsel:
Gras, takken, hooi, groenten
Gewicht:
man: 20kg / vrouw: 12kg
Leeftijd:
19 jaar/ans/yeras
Draagtijd:
30 dagen/jours/days
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Bennettwallaby
Leefomgeving:
Droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië
Leefgebied:
Australië / droge gebieden

Waar voelt hij zich op zijn best ?

De Bennett's wallabie komt voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië. Overdag slapen de wallabies in het struikgewas. Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg zijn ze op open plekken in het bos of op de savannes te vinden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel.

Wat eet ik graag.

De Bennett's wallabie is een herbivoor. Hij eet voornamelijk gras, maar ook wel jonge takjes van bomen of struiken. Om voldoende vocht binnen te krijgen eten ze sappige wortels van bomen of graven ze een gat om water te vinden.

Blind geboren.

Als het jong met 30 dagen ter wereld komt, is hij nog niet helemaal ontwikkeld.  Hij kan bijvoorbeeld nog niet zien.  Op geur werkt hij zijn weg naar de buidel en tepels van zijn moeder.  Hij blijft nog 280 dagen in de buidel en wordt nog gezoogd tot hij 12 tot 17 maanden oud is.

 

MEER INFO

Leefgebied

De Bennett's wallabie komt voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië. Overdag slapen de wallabies in het struikgewas.

Leefgebied bennetts wallabie

Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg zijn ze op open plekken in het bos of op de savannes te vinden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel.

Uiterlijk

Een Bennett's wallabie is een stuk kleiner dan een kangoeroe. Het lichaam van een volwassen dier is ongeveer zestig tot tachtig centimeter lang. Hun staart heeft een lengte van zeventig centimeter.

Mannetjes kunnen wel twintig kilo wegen. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner en wegen gemiddeld twaalf kilo. De vacht van de Bennetts wallabie is bruingrijs van kleur met roodbruine plekken op de nek en schouders.

Voortbeweging

Bennett's wallabies kunnen sprongen maken van wel negen meter ver. Het zijn geen hoogspringers, ze halen maar anderhalve meter hoog. Bij het springen gebruiken ze de voorpoten niet. Als ze gras eten, bewegen zij zich heel langzaam voort. Hierbij steunen ze eerst op hun staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Wetenswaardigheden

Net als kangoeroes hebben alleen vrouwtjes Bennetts' wallabies een buidel waarin de jongen worden vervoerd.
Een vrouwelijke wallabie kan twee soorten moedermelk op hetzelfde moment aanmaken. Het kan zo zijn, dat ze een jong van negen maanden oud in de buidel heeft en een pasgeboren jong zo groot als een tuinboon. Het jong van negen maanden oud drinkt nog steeds moedermelk maar eet ook al wat vast voedsel. Het pasgeboren jong drinkt alleen nog maar moedermelk. Beide jongen krijgen hun eigen soort moedermelk.
Het kan voorkomen dat een vrouwtje drie jongen tegelijk heeft, terwijl er geen tweelingen of drielingen zijn geboren. Dit zijn dan een nog niet volgroeid jong (dat nog als embryo in de baarmoeder zit), een volgroeid jong dat nog niet uit de buidel gaat en een jong dat nog bij zijn moeder komt drinken, maar niet meer in de buidel gaat.
Voedsel in de natuur
De Bennett's wallabie is een herbivoor. Hij eet voornamelijk gras, maar ook wel jonge takjes van bomen of struiken. Om voldoende vocht binnen te krijgen eten ze sappige wortels van bomen of graven ze een gat om water te vinden.

Gedrag

Een Bennett's wallabie leeft meestal solitair. Alleen in gebieden waar veel voedsel te vinden is, leven ze ook wel in groepjes. Meestal zijn dat moeders met hun jongen.

Predatie

Bennett's Wallabies zijn herbivoren en eten zelf geen andere dieren, maar ze worden wel gegeten door allerlei zoogdieren en door de mens.

Voortplanting in de natuur

Bennett's wallabies zijn geslachtsrijp na ongeveer een jaar. Na een draagtijd van dertig dagen krijgen ze meestal één jong, maar soms twee- of drielingen. Na de geboorte is een wallabie ongeveer zo groot als een tuinboon. Het jong weegt nog geen gram, heeft nog geen haren en de ogen en oren zijn nog niet ontwikkeld. De voorpoten zijn wel al goed ontwikkeld. Deze gebruikt het om, na de geboorte, in de buidel van de moeder te klimmen. Daar zuigt het jong zich vast aan één van de vier tepels. Het jong gaat na zeven maanden voor het eerst naar buiten.

Bedreiging

Bennet's wallabies zijn momenteel niet beschermd of bedreigd.

Adopteer deze Bennettwallaby