en fr

Manenschaap Ammotragus lervia

Dieren in onze sanctuary

Itjane
Geboortedatum
01-01-2014
Datum opgevangen
11-06-2020
Itjane

Itjane komt samen met verschillende andere manenschapen van een dierenpark dat omwille van de maatregelen tijdens de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgevingen niet meer goed voor de dieren kon zorgen. In die periode sloten wereldwijd veel zoos de deuren en moesten er plots honderden dieren opgevangen worden. Ook hier in De Zonnegloed hebben we het zeer moeilijk gehad, maar dankzij de vele steun van sympathisanten hebben we toch, naar onze mogelijkheden en capaciteit, alles op alles gezet om meerdere dieren in nood op te vangen. Itjane vond zo een permanente thuis hier; vrij van het gevaar geëuthanaseerd te worden.


Khamssa
Geboortedatum
01-01-2019
Datum opgevangen
11-06-2020
Khamssa

Khamssa komt samen met verschillende andere manenschapen van een dierenpark dat omwille van de maatregelen tijdens de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgevingen niet meer goed voor de dieren kon zorgen. In die periode sloten wereldwijd veel zoos de deuren en moesten er plots honderden dieren opgevangen worden. Ook hier in De Zonnegloed hebben we het zeer moeilijk gehad, maar dankzij de vele steun van sympathisanten hebben we toch, naar onze mogelijkheden en capaciteit, alles op alles gezet om meerdere dieren in nood op te vangen. Khamssa vond zo een permanente thuis hier; vrij van het gevaar geëuthanaseerd te worden.


Tlata
Geboortedatum
01-01-2015
Datum opgevangen
11-06-2020
Tlata

Tlata komt samen met verschillende andere manenschapen van een dierenpark dat omwille van de maatregelen tijdens de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgevingen niet meer goed voor de dieren kon zorgen. In die periode sloten wereldwijd veel zoos de deuren en moesten er plots honderden dieren opgevangen worden. Ook hier in De Zonnegloed hebben we het zeer moeilijk gehad, maar dankzij de vele steun van sympathisanten hebben we toch, naar onze mogelijkheden en capaciteit, alles op alles gezet om meerdere dieren in nood op te vangen. Tlata vond zo een permanente thuis hier; vrij van het gevaar geëuthanaseerd te worden.


Rabaa
Geboortedatum
01-01-2019
Datum opgevangen
11-06-2020
Rabaa

Rabaa komt samen met verschillende andere manenschapen van een dierenpark dat omwille van de maatregelen tijdens de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgevingen niet meer goed voor de dieren kon zorgen. In die periode sloten wereldwijd veel zoos de deuren en moesten er plots honderden dieren opgevangen worden. Ook hier in De Zonnegloed hebben we het zeer moeilijk gehad, maar dankzij de vele steun van sympathisanten hebben we toch, naar onze mogelijkheden en capaciteit, alles op alles gezet om meerdere dieren in nood op te vangen. Rabaa vond zo een permanente thuis hier; vrij van het gevaar geëuthanaseerd te worden.


Manenschaap - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Manenschaap

Kenmerken

Grootte:
1,5 m
Voedsel:
Gras, bladeren, mossen1, hooi, takken
Gewicht:
140 kg
Leeftijd:
24 jaar/années/years
Draagtijd:
165 dagen/jours/days
Status:
Kwetsbaar
Familie:
Manenschaap
Leefomgeving:
Droge berggebieden
Leefgebied:
Noord-Afrika
Download infofiche

Waar voelt hij zich op zijn best?

Het manenschaap heeft een voorkeur voor droge rotsachtige streken als gebergten, valleien en hoogvlakten.

Wat eet hij graag?

Grassen, kruiden, twijgen en bladeren

Weetje

Ze kunnen heel hoog springen. Vanuit stilstand kunnen ze over een obstakel van 2m springen!

 

MEER INFO

Leefgebied
- Hij leeft in rotsachtige en droge gebieden.
- Het manenschaap komt oorspronkelijk in Noord-Afrika voor. De soort is uitgezet op de Canarische Eilanden en in Spanje en de Amerikaanse staten Texas, New Mexico en Californië in 1950.

Uiterlijk
Het manenschaap onderscheidt zich van andere schapensoorten door het feit dat zijn hals, borst en voorpoten bedekt zijn met lange manen.

Wetenswaardigheden
De hoorns van de manenschapen bevatten keratine (zoals onze vingernagels). Ze blijven groeien. Elke winter zie je een nieuwe groei-ring. 

Voedsel in de natuur
Vegetatie zoals struiken, grassen, bladeren.

 

Gedrag
Ze leven in kleine groepen, één dominante man met verschillende ooien. Ze zijn ’s ochtends en ’s avonds het meest actief. Door hun zandkleurige vacht vallen ze echter bijna niet op in het landschap. Wanneer ze een vijand ruiken blijven ze roerloos staan.

Voortplanting in de natuur
Manenschapen brengen ieder jaar 1-2 jongen ter wereld.

Bedreiging
Het manenschaap werd als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd door het IUCN.

Bronnen
http://animalia.bio/barbary-sheep
https://infodedieren.jouwweb.nl/huisdieren/manenschaap
https://nl.wikipedia.org/wiki/Manenschaap

Adopteer deze Manenschaap