en fr

Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti

Dieren in onze sanctuary

Ammonie
Datum opgevangen
24-06-2014
Ammonie

Ammonie is een van de zovele reptielen die door particulieren worden gehouden, maar die de zorg voor de diertjes niet aankunnen. De dieren worden door de particulieren zelf binnengebracht bij een opvangcentrum of worden opgevangen nadat ze gedumpt werden en door andere mensen gevonden.


Kauri
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
24-06-2014
Kauri

Kauri is een van de zovele reptielen die door particulieren worden gehouden, maar die de zorg voor de diertjes niet aankunnen. De dieren worden door de particulieren zelf binnengebracht bij een opvangcentrum of worden opgevangen nadat ze gedumpt werden en door andere mensen gevonden.


Huey (Mannetje)
Geboortedatum
01-01-2009
Datum opgevangen
20-08-2020
Huey

Huey komt van een particulier wiens dochter de schildpad samen met 2 andere schildpadden cadeau had gekregen. De dochter had geen interesse de diertjes mee te nemen toen ze uit het huis ging en na 11 jaar waren de schildpadden zo groot gegroeid dat de waterbak veel te klein werd. Ondanks dat vrienden hadden aangeraden de schildpadden te dumpen, zocht de particulier naar een andere oplossing.

Dieren worden regelmatig als cadeau gegeven. Jammer genoeg houdt men dan geen rekening met het dier zelf. Een huisdier nemen is een bewuste keuze waarbij men rekening moet houden met een engagement dat even lang duurt als de leeftijd die het dier kan halen.


Dewey (Vrouwtje)
Geboortedatum
01-01-2009
Datum opgevangen
20-08-2020
Dewey

Dewey komt van een particulier wiens dochter de schildpad samen met 2 andere schildpadden cadeau had gekregen. De dochter had geen interesse de diertjes mee te nemen toen ze uit het huis ging en na 11 jaar waren de schildpadden zo groot gegroeid dat de waterbak veel te klein werd. Ondanks dat vrienden hadden aangeraden de schildpadden te dumpen, zocht de particulier naar een andere oplossing.

Dieren worden regelmatig als cadeau gegeven. Jammer genoeg houdt men dan geen rekening met het dier zelf. Een huisdier nemen is een bewuste keuze waarbij men rekening moet houden met een engagement dat even lang duurt als de leeftijd die het dier kan halen.


Louie (Mannetje)
Geboortedatum
01-01-2009
Datum opgevangen
20-08-2020
Louie

Louie komt van een particulier wiens dochter de schildpad samen met 2 andere schildpadden cadeau had gekregen. De dochter had geen interesse de diertjes mee te nemen toen ze uit het huis ging en na 11 jaar waren de schildpadden zo groot gegroeid dat de waterbak veel te klein werd. Ondanks dat vrienden hadden aangeraden de schildpadden te dumpen, zocht de particulier naar een andere oplossing.

Dieren worden regelmatig als cadeau gegeven. Jammer genoeg houdt men dan geen rekening met het dier zelf. Een huisdier nemen is een bewuste keuze waarbij men rekening moet houden met een engagement dat even lang duurt als de leeftijd die het dier kan halen.


Geelwangschildpad - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Geelwangschildpad

Kenmerken

Grootte:
30-35cm
Voedsel:
Waterplanten, insecten, vissen
Gewicht:
1,5kg
Leeftijd:
30-40 jaar/ans/years
Draagtijd:
40-80d
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Geelwang schildpad
Leefgebied:
Zuidoost VSA

Waar voelt hij zich op zijn best?

Hij komt oorspronkelijk voor in de Verenigde Staten in onder andere de staten Tennessee, Kentucky, Georgia en Albama.  De geelwangschildpad komt ook voor in het noorden van Mexico, maar in België zijn ze ook in putten en rivieren te vinden.  Het biotoop bestaat uit moerassige gebieden, rivieren en meren met enkele boven het water uitstekende objecten om te kunnen zonnen.

Wat eet hij graag?

De waterschilpad eet vooral vlees, vis en waterplanten.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Net als de geelbuikschildpad, heeft de geelWANGschildpad een voorkeur voor moerassen, rustige plaatsen in een rivier en kalme meertjes.

Ze komen voor in de zuidelijke Verenigde Staten en noordelijk Mexico, maar niet waar de geelbuikschildpad al te vinden is. Maar net als de geelbuik zijn ze ook al in België en Nederland te vinden omdat ze gedumpt werden door eigenaars die er niet meer voor wilden zorgen of omdat ze te groot werden.

Voeding
Als jong schildpadje eet het vooral insecten, spinnetjes, kleine kreeftjes, … dat het in het water kan vangen. Bij het ouder worden schakelt het over naar een meer plantaardig dieet en knabbelt het dus aan de waterplanten.

Uiterlijk
De geelwang heeft, natuurlijk, gele wangen maar deze kunnen ook wat oranjeachtig zijn. Daarmee zie je direct het verschil met een roodwangschildpad. De geelbuikschildpad heeft een S-vormige gele vlek op de wang, de geelwang heeft dit niet. De buik van de geelwang heeft normaal ook maar enkele zwarte vlekken, de geelbuik heeft er vaak meer. Zo kan je ook deze twee onderscheiden van elkaar.

Jonge dieren hebben duidelijkere tekeningen op hun schild staan wat een beetje op een landkaart kan lijken. Hun schild is ook wat platter dat boller wordt als ze ouder worden.

Vrouwtjes zijn vaak iets groter en hebben een kortere, fijnere staart. Maar om echt zeker te zijn over het geslacht door enkel te kijken, is zeker niet gemakkelijk.

Levenswijze
Ze zitten graag te zonnen op de oevers of boomstammen in het water. Bij gevaar laten ze zich dan gracieus glijden in het water.

Ze houden net als de geelbuikschildpad geen winterslaap.

Ze kunnen zo’n 40 jaar worden. In gevangenschap leven ze natuurlijk wel wat langer omdat ze niet worden bejaagd en bij ziekte worden verzorgd.

Wetenswaardigheden
De geelwangwaterschildpad is eigenlijk een ondersoort, de echte soortnaam is de lettersierschildpad. Ook een aantal andere heel gekende schilpadden zijn hiervan ondersoort, namelijk de roodwangschildpad en de geelbuikschildpad.

Hier vind je vaak ook kruisingen, voornamelijk tussen de geelbuik en de geelwang. Deze hybrides zijn degene die je het vaakst vindt in de winkel, want in de natuur komen ze elkaar amper tegen.

Omdat ze vaak gedumpt worden en toch redelijk goed kunnen overleven doorheen milde winters, kunnen geelbuikschildpadden, net als rood- en geelwang, schadelijk zijn voor onze eigen soorten. Ze eten eieren op van vogels of zelfs kleine kuikentjes. Ze kunnen ook ziektes overbrengen waar onze reptielen niet altijd tegen kunnen.

In Frankrijk hebben ze één eigen waterschildpad, de Europese moerasschildpad, maar deze komt niet voor in België. Dus als je op wandel een schildpad ziet, hoort deze hier eigenlijk nooit thuis.

Voortplanting in de natuur
De eieren, 6 à 15 in een keer worden op het land gelegd. Meestal zijn er twee nesten per jaar.

Bedreiging
Er worden veel geelwangschildpadden uit de natuur gehaald om als huisdier verkocht te worden. Dit is ook zo met de roodwang- en geelbuikschildpad. Hierdoor wordt er geprobeerd om de verkoop van de dieren volledig te verbieden. Zo zie je maar dat een goede en volledige wetgeving onontbeerlijk is.

Net als de geelbuik zijn ze “Niet Bedreigd” maar wordt er nog vaak illegaal uit het wild gehaald.?

Adopteer deze Geelwangschildpad