en fr

Blauwe pauw Pavo cristatus

Dieren in onze sanctuary

Romeo
Datum opgevangen
04-11-2021
Romeo

Romeo leefde samen met een andere pauw op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Juliette
Datum opgevangen
04-11-2021
Juliette

Juliette leefde samen met een andere pauw op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Agnetha
Datum opgevangen
09-04-2022
Agnetha

Agnetha werd achtergelaten door haar vorige eigenaars toen ze verhuisden. De buren hoorden Agnetha roepen en vonden haar gelukkig op tijd terug in een afgesloten hok. Ze kan nu van een liefdevolle thuis genieten in een ruim verblijf met soortgenoten. 


Blauwe pauw - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Blauwe pauw

Kenmerken

Grootte:
180 - 230 cm haan / 90 - 100 cm hen
Voedsel:
granen en insecten
Gewicht:
4 - 6 kg
Leeftijd:
20 - 24 jaar
Draagtijd:
28 dagen
Status:
Minste zorg
Familie:
Blauwe pauw
Leefomgeving:
Van oorsprong Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka.

Waar voelt hij zich op zijn best?

Leeft oorspronkelijk in India.  In open plekken in bebost gebied.

Wat eet hij graag?

Van nature eten pauwen zowel plantaardig als dierlijk materiaal.  Hoofdvoer zijn granen en zaden.  Kruiden, fruit en groenten.  Insecten en wormen niet versmaden, terwijl hij ook andere dieren, zoals kleine slangen, eet als ze beschikbaar zijn.

De veren

De hanen hebben een slange sleep, bestaande uit de sterk verlengde staartdekveren, die aan hun uitende een pauweoog vertonen.  De sleep bestaat uit zo', 150 kleurige veren.  Als de haan zijn sleep opzet om een wijfje te veroveren, zijn deze veren het duidelijks te zien.  Aan het einde van de winter wil de pauwhaan gaan paren.  Als een wijfe interesse toont, draat de haan zijn rug naar het vrouwtje toe zodat het vrouwtje om hem heen moet lopen om zijn prachtige veren nog te kunnen zien.

 

MEER INFO

Leefgebied

De pauw komt oorspronkelijk uit Azië en is meegenomen naar Europa door de handelsreizigers die zaken deden met het Verre Oosten.

Leefgebied blauwe pauw

Ze leven voornamelijk in de buurt van water.

Uiterlijk

Het mannetje en het vrouwtje hebben beiden een kroontje op hun kop. Het mannetje heeft een blauw, groen en grijs verenkleed en een grote sleep die uit verlengde staartdekveren bestaat.

Blauwe pauw  Blauwe pauw

De sleep kan rechtop gezet worden om indruk te maken en bestaat uit zo’n 150 veren. Het vrouwtje is bruin/grijs van kleur en is kleiner dan het mannetje.

Wetenswaardigheden

Een pauw kan een schreeuwend en fel geluid maken.
In de binnenlanden van China wordt de pauw gegeten. Ze worden daar gehouden als kippen.
Voedsel in de natuur
Pauwen eten planten en insecten.

Gedrag

Pauwen nemen graag een zandbad om zich te ontdoen van eventueel ongedierte.

Voortplanting in de natuur

Aan het einde van de winter wil de pauwhaan paren. Als een wijfje interesse toont, draait de haan zijn rug naar het vrouwtje toe zodat het vrouwtje om hem heen moet lopen om zijn prachtige veren te kunnen zien. Nadat dit zich een aantal malen heeft herhaald, gaat de hen tenslotte voor de haan liggen, die zijn staartveren invouwt en met het wijfje paart. Op die manier verzamelen de mannetjes twee tot vijf wijfjes om zich heen en paren met hen.

Het vrouwtje zoekt een rustig plekje onder struiken en legt vier tot acht eieren. Ze worden niet allemaal tegelijk gelegd. Pas na het vierde ei begint de hen te broeden. Na een broedtijd van dertig dagen komen de kuikens uit het ei. Ze kunnen meteen met moeder mee op stap (nestvlieders).

Bij de Blauwe Pauw zorgt het wijfje alleen voor haar jongen. Jonge kuikentjes worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens. Al snel krijgt de pasgeboren pauw een verenkroontje op zijn kop. Een sleepstaart krijgen de hanen pas na het derde jaar en deze is volgroeid als hij zes jaar oud is. Dit weerhoudt de jonge haantjes er niet van om meteen te oefenen met het pronken. Daarbij zetten ze hun korte staartveertjes op. Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze op de snavel van de moeder, waarna ze gevoed worden.

Adopteer deze Blauwe pauw