Wat is nu een Wild Animal Sanctuary

Is een plek die speciaal is gebouwd voor dieren in gevangenschap die om verschillende redenen ongewenst worden.

Mensen kopen wilde uitheemse dieren als het kleine welpjes zijn en gemakkelijk te hanteren. Als ze dan volwassen wilde dieren worden, beseffen ze dat ze niet meer voor ze kunnen zorgen. Wilde uitheemse dieren hebben veel ruimte nodig en zijn duur om goed te kunnen houden.
Dieren gaan naar een wild animal sanctuary als dierentuinen  of circussen na een tijd failliet gaan of om financiële redenen niet langer voor hun dieren kunnen zorgen.  Wilde dieren in circussen worden in meer en meer landen verboden om te houden.
Wild animal sanctuaries bieden zorg aan verwaarloosde en mishandelde dieren in gevangenschap voor de rest van hun leven. Een Wild animal sanctuary fokt of verkoopt geen dieren. De dieren die naar een wild animal sanctuary komen, blijven daar totdat ze een natuurlijke dood sterven.
Theoretisch zouden wild animal sanctuaries puur uit noodzaak moeten bestaan. Een echt wild animal sanctuary zal hopen dat er op een dag geen behoefte meer zal zijn aan dergelijke opvangcentra. Ze zullen hopen dat individuen niet langer gemakkelijk grote exotische dieren zoals tijgers kunnen kopen en bezitten. Sommige opvangcentra proberen zelfs de wet te veranderen. 

Waarom hebben we Wild Animal Sanctuaries nodig?
Wilde uitheemse DIEREN DIE NERGENS HEEN KUNNEN
We hebben Wild Animal Sanctuaries nodig omdat we zonder hen mooie en verder gezonde exotische dieren zouden moeten euthanaseren. Denk maar aan het verbod van wilde dieren in circusen, failite zoo’s, private eigenaars die hun dier kwijt willen, beslagnames …
Veel van deze dieren worden in het wild bedreigd, dus het lijkt ook verkeerd om ze met zo weinig individuen in het wild te laten inslapen. Hoewel sommige mensen beweren dat het humaner is om de dieren te euthanaseren dan om ze überhaupt in gevangenschap te houden, zelfs niet in een Wild Animal Sanctuary.

Waarom kunnen de dieren niet naar ethische dierentuinen gaan?
Waarom kunnen deze dieren niet naar ethische dierentuinen?  Wel veel dierentuinen willen gewoon geen voormalige huisdieren, dieren uit failliete zoo’s en circussen, omdat ze er niet langer uitzien of zich niet langer gedragen als wilde dieren.
Veel dierentuinen die hun dieren met de hand grootbrengen, behandelen ze als kleine mensjes (wat ze niet zijn). Hierdoor gedragen deze dieren zich niet als wilde dieren.
Fokkers temmen dieren voor huisdieren of voor openbare interactie door de baby onmiddellijk na de geboorte te verwijderen. Fokkers willen dat de baby's een band met hen en andere mensen krijgen, in plaats van met de moeder van het dier.
Veel eigenaren van exotische dieren trainen / breken hun dieren zodat ze zicht menselijker gaan gedragen. Ze kleden apen in menselijke kleding. Eigenaars veranderen hun dieren fysiek.
Dierentuinen willen geen onrealistische afbeeldingen van wilde dieren in hun tentoonstellingen, omdat een van hun belangrijkste doelstellingen is om het publiek voor te lichten over wilde dieren.
Ten slotte zullen ethische dierentuinen uiteindelijk zonder ruimte komen te zitten. Plaatsen waar welpen worden geaaid getoond, fokken hun dieren het hele jaar door om ervoor te zorgen dat er altijd baby's zijn die toeristen kunnen zien. Geen enkele dierentuin kan een eindeloos aanbod aan dieren huisvesten, vooral de grote dierensoorten niet.


Kun je de dieren vrijlaten in het wild?
In gevangenschap geboren dieren: Nee
Met de hand grootgebrachte dieren kunnen niet overleven in het wild. Veel dieren, vooral zoogdieren, leren jagen en voedsel zoeken, zichzelf beschermen tegen roofdieren en communiceren met andere dieren van hun moeders. Dieren die door mensen zijn grootgebracht, zullen deze vaardigheden niet hebben en zullen daarom niet
Veel bedreigde diersoorten hebben in het wild geen leefgebied om naartoe te gaan. Habitatverlies is de grootste oorzaak van het uitsterven van soorten over de hele wereld. Wetenschappers moeten precies plannen waar ze dieren in het wild zullen uitzetten.


ONDERWIJS
Wild Animal Sanctuaries onderwijzen het publiek op twee manieren. Ten eerste kunnen dieren in Sanctuaries, net als dierentuinen, fungeren als ambassadeursdieren. De Sanctuaries bieden educatieve inhoud via hun websites en sociale mediapagina's, en sommige reservaten bieden rondleidingen aan het publiek of stellen hun domein open en bieden verschillende soorten van educatie aan.
Sanctuaries in andere landen buiten het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de dieren informeren het publiek over het bezit van exotische dieren. Leeuwen, beren en apen zijn grote dieren die uiterst moeilijk te verzorgen zijn. Naarmate meer mensen leren over opvangcentra, zullen ze leren dat het bezitten van een exotisch dier geen goed idee is en de boodschap verspreiden.
Hoe je een echt natuurreservaat van een schijnvertoning kunt onderscheiden
Het zien van dieren in opvangcentra doet pijn aan je hart. Je hebt medelijden met de dieren. Veel mensen zijn bereid om donaties te geven. Dierenparken in het buitenland en toeristenorganisaties hebben dit geleerd en noemen hun plaatsen Sanctuaries, ook al zijn geen van de dieren ongewenst of wees.
Tegenwoordig moet je heel voorzichtig zijn als je plaatsen bezoekt die sanctuaries worden genoemd. Het is heel moeilijk om het verschil te zien tussen degenen die hun dieren sparen en goed verzorgen, en degenen die het alleen maar voor de winst doen.


Hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen:

DE DIEREN VOEREN GEEN TRUCJES UIT
Het hele uitgangspunt van een opvangcentrum is om dieren te verbieden op te treden voor menselijk vermaak. Ze beschouwen de dieren als 'teruggetrokken' van optredens, of het nu in een circus is om trucjes te doen, als iemands persoonlijke huisdier, of in een kleine kooi die tentoongesteld staat in een dierentuin langs de weg. Er zijn opvangcentra waar het dier de rest van zijn leven kan leven zonder nog meer mishandeling te ondergaan. Je kunt dieren niet trainen om dit soort trucjes in circussen uit te voeren zonder te lijden onder mishandeling.

JE KUNT DE DIEREN NIET AANRAKEN OF AANRAKEN IS BEPERKT
Aangezien alle dieren die in een wild animal stanctuary terechtkomen, hebben geleden onder mishandeling (fysiek of door nalatigheid), verlichten echte opvangcentra het dierenleed zoveel mogelijk.

Ze geven prioriteit aan dieren boven mensen
Over het algemeen wil je zien of het opvangcentrum gericht is op dieren of op mensen. Als het later is, is het waarschijnlijk meer voor entertainment en geld. Als op alle foto's van het reservaat mensen voorkomen, duidt dit erop dat het reservaat het toerisme en dus de winst belangrijker maakt dan dierenwelzijn.
Aan de andere kant, als de foto's voornamelijk van de dieren zijn, laat dit zien dat het opvangcentrum prioriteit geeft aan het welzijn van de dieren.

ZE ZIJN EEN NON-PROFITORGANISATIE
Een echt natuurreservaat zal een non-profitorganisatie zijn. Ze zullen geen toevluchtsoord zijn om geld te verdienen. Natuurlijk zullen ze geld moeten inzamelen om ervoor te zorgen dat de dieren worden verzorgd en dat ze hun faciliteiten kunnen laten groeien, maar de oprichters zijn er niet in om rijk te worden. Als non-profitorganisatie moeten ze transparant zijn over hoe zij uw geld en hun uitgaven uitgeven.

Door Dr. Stephanie Manka wildlife biologist