Definitieve opvang van uitheemse wilde dieren.

De belangrijkste missie van De Zonnegloed is het bieden van een warme en vaste thuis aan wilde uitheemse dieren in nood die niet terug naar de natuur kunnen. 

 

Plan van aanpak

 
Redden en opvangen
Rehabiliteren en resocialiseren
Herplaatsen naar hun defi. verblijf

 

1 Opvang bij De Zonnegloed

Het begint bij het redden en opvangen van een dier.  We vangen uitheemse zoogdieren, vogels en reptilen op uit heel Europa maar voornamelijk uit Vlaanderen en werken daarbij nauw samen met overheden, dierenwelzijnsorganisaties, stichting AAP, Natuurhulpcentrum de verschillende vogel opvang centra en EARS.

Sommige dieren komen naar De Zonnegloed nadat ze in beslag zijn genomen.  Bijvoorbeeld omdat het dier verwaarloosd is, het verboden is om het dier te hebben of omdat de eigenaar niet de juiste papieren in bezit heeft.  Soms worden dieren ook door de eigenaren zelf aangemeld voor een opvangplek bij De Zonnegloed.  Bijvoorbeeld als ze merken dat hun exotische huisdier toch wel heel veel zorg vraagt, spullen kapotmaakt of hard kan bijten.  Ook circuseigenaren staan hun dieren soms vrijwillig af. 

Er komt altijd veel kijken bij het redden en opvangen van een dier.  Al het papierwerk moet in orde zijn, er moet geschikt vervoer geregeld worden en bij grotere dieren moet er bijvoorbeeld ook een dierenarts aanwezig zijn om te verdoven.  Als dat allemaal in orde is, is het tijd voor vertrek naar De Zonnegloed en kan stap 2 beginnen : rehabiliteren en resocialiseren.  

 

 

De dierenpopulatie in sanctuary De Zonnegloed is hoofdzakelijk opgebouwd met dieren uit tijdelijke opvangcentra zoals VOC 's, het Natuurhulpcentrum, Stichting Aap, ...
Deze zorg is vierledig en bestaat uit: aangepast voer, een proper en aangepast verblijf, medische zorg en de juiste aandacht. Vzw De Zonnegloed schenkt op die manier veel dieren definitief een nieuw, hoopvol leven en ontvangt hiervoor geen enkele subsidie.

 

 

2 Rehabilitatie en resocialiseren

Een veilige plaats om te groeien, herstellen en te genezen.

 

Herstellen bij De Zonnegloed
 
 

Ons team van ervaren dierenverzorgers en dierenartsen zet zich elke dag in, om de opgevangen dieren, er weer bovenop te krijgen.

Veel dieren die in onze opvang terechtkomen zijn verwaarloosd door mensen.  Steeds weer zien we dat wilde dieren complexere zorgbehoeften hebben dan houders vooraf dachten.

Bij De Zonnegloed kunnen de dieren geestelijk en lichamelijk herstellen van hun verleden.  Wij noemen dat ook wel rehabiliteren.  De dieren hebben jarenlang slechte voeding gekregen, zijn mishandeld of zaten eenzaam opgesloten in kleine hokken.  Bij De Zonnegloed leren we ze ook stapsgewijs weer samen te leven met soortgenoten, dat noemen we resocialiseren.

Alle dieren die bij De Zonnegloed binnenkomen, gaan eerts minimaal zes weken in quarantaine.

Als de dieren lichamelijk en fysiek voldoende hersteld zijn en eventueel weer in een groep zijn opgenomen zoeken we een definitief plekje hier op De Zonnegloed.  Een aangepast verblijf samen met zijn soortgenoten.  Daar kunnen ze een nieuw leven tegemoet zien en er voor altijd blijven.

Het resocialiseren.

Veel van de dieren die wij opvangen, zijn sociale dieren.  Door hun verleden hebben zij echter niet altijd kunnen leren hoe ze met soortgenoten moeten omgaan.  Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze moeten communiceren of aan welke sociale regels ze zich moeten houden.  Bij De Zonnegloed zijn we ervan overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn bij soortgenoten, dus streven wij ernaar ze uiteindelijk te plaatsen in een groep.

Een aap bijvoorbeeld, die uit quarantaine komt, krijgt eerst de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, de nieuwe dierverzorgers en het buitenverblijf.  Daarna wordt de aap eerst in een verblijf naast zijn soortgenoten gehuisvest.  Zo kunnen de dieren elkaar vast zien, ruiken en horen.  Pas als er positief contact is door het gaas, proberen de dierverzorgers de nieuwe aap bij de groep of een deel van de groep te voegen.  Vaak begint dat met één van de groepsleden, waarna geleidelijk de andere groepsleden geïntroduceerd worden.  Tijdens dit proces observeren en registreren de verzorgers het gedrag van de dieren.  Veel apen hebben nog nooit een andere aap gezien.  De gedragsregels leren ze van groepsgenoten en door na-apen.  Dit gaat niet altijd over één nacht ijs; er zijn soms wat ruzies voor nodig voordat een nieuw dier zijn plek in de rangorde kent en zich als aap weet te gedragen.

Die zelfde techniek wordt ook bij beren toegepast. 

De meeste dieren moeten ook gewoontes afleren.  Vooral voormalig huisdieren zijn gewend aan aandacht van mensen en laten hun soortgenoten links liggen.  Zo maak je nooit vrienden, natuurlijk!  Door de dieren geen individuele aandacht te geven, stoppen ze hier eerder mee en zoeken ze sneller contact met hun soortgenoten.  Het verschilt per dier hoelang het duurt voor we hem of haar in een groep kunnen plaatsen.  Dieren die heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en daardoor geen sociale vaardigheden hebben geleerd, hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om dit alsnog aan te leren.  Met veel geduld en aandacht lukt dit vrijwel altijd!

 

3. Herplaatsen naar een nieuw thuis in De Zonnegloed

Als de dieren volledig herstel zijn, dan zijn ze klaar voor herplaatsing.  Ze krijgen dan hun definitief aangepast verblijf bij hun soortgenoten.

Een goede en aangepast huisvesting is belangrijk.  De dieren krijgen een fijn verblijf waar ze voor altijd kunnen blijven.  Tegelijkertijd komt er in de opvang/quarantaine weer ruimte vrij voor andere dieren in nood.

Deze dieren kunnen niet terug naar het wild.  Deze dieren kunnen zich door hun verleden niet meer zelfstandig redden in de natuur.  Daarnaast zijn hun natuurlijke habitats schaars en lang niet altijd beschibaar.