en fr

Dumerils Madagaskar-boa Acrantophis dumerili

Dieren in onze sanctuary

Darka
Geboortedatum
08-09-2011
Datum opgevangen
15-11-2011
Darka

Darka werd uit zijn eigen biotoop gerukt en gebruikt als huisdier. Het dier bleek te wild en agressief te zijn en werd gedumpt.


Acra
Geboortedatum
14-08-2007
Datum opgevangen
28-02-2019
Acra

Acra werd inbeslag genomen nadat een Franse reptielenzoo zijn deuren moest sluiten.


Agasca
Geboortedatum
14-08-2007
Datum opgevangen
28-02-2019
Agasca

Agasca werd inbeslag genomen nadat een Franse reptielenzoo zijn deuren moest sluiten.


Dumerils Madagaskar-boa - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Dumerils Madagaskar-boa

Kenmerken

Grootte:
2 m
Voedsel:
Hagedis, rat, konijn, vogel
Gewicht:
9 - 10 kg
Leeftijd:
20-30 jaar/ans/years
Draagtijd:
200 dagen
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Madagaskar grondboa
Leefgebied:
Zuid-Madagaskar

Waar voelt hij zich op zijn best?

Droge gebieden in Zuid-Madagaskar.

Wat eet hij graag?

Kleine zoogdieren, vogels en hagedissen.  Hij jaagt vooral 's nachts op de grond.  Hij grijpt zijn prooi en wikkelt zijn lange lijf razendsnel om het slachtoffer.  Dan knijpt hij zo hard dat het prooidier allen nog uit kan ademen, inademen lukt niet meer.

Afkomstig van

  NHC Opglabeek

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
De madagaskar-boa komt enkel voor in het noorden en westelijk deel van Madagaskar en op een paar eilandjes in de buurt zoals Nosy Be.

Het heeft een voorkeur voor de open plekken in de tropische bossen van Madagaskar.

Voeding
Het is een wurgslang dat jaagt op kleine zoogdieren zoals de plaatselijke lemuren en vleermuizen, en vogels, voornamelijk eenden.

Uiterlijk
Het wordt twee tot drie meter lang en is daarmee de grootste slang op het eiland. De slang is overwegend bruin met onregelmatige, donkere vlekken wat een beetje zigzag kan lijken. Daarmee lijkt het wel een beetje op de Zuid-Amerikaanse Boa constrictor. Het patroon zorgt dat de slang minder opvalt tussen de bladeren en takken.

Net als bij alle slangen, zijn de oogleden versmolten tot een “bril”. Hierdoor lijken slangen altijd te staren.

Levenswijze
Net als de meeste slangen, zijn ze op jacht gedurende de nacht en verbergen ze zich overdag in holen in de grond, in holle boomstammen of onder gebladerte. Meestal blijven ze op de grond, maar jonge durvers kruipen wel eens een boom of struik in.

Wetenswaardigheden
Wordt ook wel malagasi-boa genoemd. De Malagassiërs zijn een inheemse bevolkingsgroep van Madagaskar en deze spreken Malagasi.

De madagaskar-boa doet een winterslaap, wat in Madagaskar van mei tot juli is.

Hun wetenschappelijke naam betekent “luie slang”.

Voortplanting in de natuur
De madagaskar-boa is eierlevendbarend, wat betekent dat de kleine slangetjes levend geboren worden uit de moeder. Deze legt dus geen eieren. In een worp zijn er meestal vier tot zes jongen. Deze zijn meestal al redelijk groot en zelfstandig. Er worden ook meestal meer mannetjes geboren dan vrouwtjes.

Bedreiging
Ook deze slang wordt wel eens gehouden als huisdier, maar belangrijker is het gebruik van de slang voor leer voor riemen en portefeuilles, en de vernietiging van zijn habitat door ontbossing. De bossen in Madagaskar worden algemeen sterk gekapt. Ze worden ook als onheilsdieren gezien door plaatselijke bevolking die hun kippen komen stelen.

Momenteel staat de madagaskar-boa terug als “Niet Bedreigd”. Vroeger was dit “Gevoelig”, maar door hun bescherming (ze mogen bijvoorbeeld niet meer geëxporteerd worden buiten voor wetenschappelijk onderzoek) en ook omdat ze zich goed kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, doen ze het dus nu weer beter.?

Adopteer deze Dumerils Madagaskar-boa