9/06/2017 - Apen met baarden, weer gelukkig

Eindstation voor 5 baardapen in Sanctuary De Zonnegloed
Deze week zijn er 5 baardapen aangekomen in De Zonnegloed.
Hun namen zijn: Pepicek (oudste mannetje), Kerala (vrouwelijk), Shimoga (vrouwelijk), Manjeri (vrouwelijk), Suraj ( jongste mannetje).
De wanderoe  is een middelgrote aap. Hij heeft een grijzig zwarte vacht met grote, grijze bakkebaarden die in een krans van grijze manen rond het gezicht lopen. Hieraan dankt het dier de alternatieve naam "baardaap".
De wanderoe komt enkel voor in dichte, op berghellingen groeiende tropische regenwouden in de West-Ghats, Zuidwest-India, op een 100 tot 1800 meter hoogte.
Het is een dagdier. Hij leeft voornamelijk in kleine groepjes van 4 tot 34 individuen (meestal echter tien tot twintig dieren), waaronder één tot drie volwassen mannetjes. Hij houdt zich het liefst op in de boomkruinen, en komt, anders dan andere makaken, zeer zelden op de grond. De wanderoe eet het liefst vruchten en insecten.
De wanderoe is de meest bedreigde makakensoort. Door vernietiging van het leefgebied voor mijnbouw, wegenbouw, stuwdammen, landbouw en houtkap zijn de populaties van deze apensoort versnipperd geraakt, waardoor inteelt en ziektes een belangrijke bedreiging voor het voortbestaan van de soort vormen. Ook wordt er op de wanderoe gejaagd voor het vlees. Doordat het dier vrij laat geslachtsrijp wordt en zich slecht aan kan passen aan menselijke nederzettingen, is het extra gevoelig voor verstoring. Tegenwoordig leven er niet meer dan 2500 van deze apen in het wild.

 

   << druk op de foto voor filmpje : Focus-WTV kwam even filmen 
   << druk op deze foto voor een filmpje "aankomst baardapen".