Medische gebeurtenissen Mei 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Tandbehandeling Bruine beer Sandra

20-05-2024

 

Bruine beer Sandra werd samen met haar broer (Tishka) geëvacueerd uit een plaatselijke zoo in Oekraïne. Dit gebeurde omdat in 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Sandra´s vier hoektanden zijn waarschijnlijk afgebroken tijdens het tralies bijten in haar thuisland. Dit kan leiden tot ernstige infecties als het tandmerg bloot komt te liggen. Dit werd vorig jaar al ontdekt, maar de operatie moest uitgesteld worden toen bleek dat ze zwanger was.

Foto's van medische handelingen

       

Sandra onderging een 3,5 uur lange procedure. Hierbij werd het wortelkanaal van alle vier haar hoektanden uitgeboord en opgevuld met een tijdelijke pasta. Na 3 maanden zal dit vervangen worden door een permanente pasta, wanneer het zeker is dat al het geïnfecteerde materiaal is gedraineerd.

 

Medische check Bruine beren Malenky & Nanuq (+ castratie)

20-05-2024

 

Toen bruine beer Sandra binnen werd gebracht op de Zonnegloed, wist niemand dat ze zwanger was. Een onverwachte wending in dit verhaal, maar zeker welkom.

Omdat Sandra nog geopereerd moest worden is gewacht tot de welpjes oud genoeg waren om ook tijdelijk verdoofd te worden. Het was namelijk nog een verrassing wat voor geslacht de 2 welpjes zouden hebben.

Foto's van medische handelingen

Nanuq: 

       

Malenky:

   

De welpjes werden beide verdoofd om een medische check te krijgen, microchips te plaatsen en een geslacht controle te doen. Bij de geslacht controle werd duidelijk dat Malenky een vrouwtje is en Nanuq een mannetje (wat onze vermoedens al waren). Nanuq heeft ook meteen een castratie ondergaan. Alle 3 de beren zijn goed uit de narcose gekomen en meteen weer enthousiast gaan eten!

 

Onderzoek Zwartoorpenseelaap Rabah

24-05-2024

 

Zwartoorpenseelaap Rabah is op De Zonnegloed gekomen samen met Vadim en Zafar. Samen kwamen ze van een dierenpark in Nederland die zijn deuren moest sluiten.

Het viel op dat Rabah al enige tijd niet erg actief meer was er erg ingedoken op zijn plateau bleef zitten. Daarom is ervoor gekozen hem te gaan onderzoeken.

Met gasanesthesie is Rabah onderzocht. Een echo uitvoeren was erg lastig bij het kleine diertje, maar er werd geen buikvocht gedetecteerd. Wel had hij een temperatuur van 39,9 graden Celsius wat erg hoog is. Er is bloed afgenomen en er is pijnstilling en antibiotica toegediend. Dit zal nog een aantal dagen oraal toegediend blijven worden.

Update 26-05-2024

Helaas werd op zondag 26 mei Rabah overleden aangetroffen in zijn verblijf. De autopsie wijst op leverproblemen waaraan hij is overleden.

 

Scheren van de Lama's en Ouessantschapen

27-05-2024

 

De Lama's en Ouessantschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op De Zonnegloed. Ze waren er al toen de De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren werden vandaag onder handen genomen om ze te bevrijden van hun dikke vacht.

Foto's van medische handelingen

       

Deze vacht hebben ze om zichzelf warm te houden in de winter, maar nu we meer richting de zomer gaan word de vacht overbodig en is vaak ook veel te warm voor de dieren. Ook heeft de vacht nu weer voldoende tijd om te groeien tot het weer winter is.

 

Blauwtong vaccin voor Ouessant- en Kameroenschapen

31-05-2024

 

De Ouessant- en Kamaroenschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed. ze waren er al de De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren kregen vandaag een vaccin tegen het Blauwtong virus.

Foto's van medische handelingen

   

Het Blauwtongvirus is een virus die vooral voorkomt onder schapen, geiten en andere herkauwers. De dieren kunnen de ziekte krijgen door een beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Met het vaccin wordt voorkomen dat de dieren besmet raken met het virus.

 

Nagels + behandeling Hotspot op de rug van Poolvos Taka

31-05-2024

 

Poolvos Taka werd samen met Endur en een aantal andere dierensoorten in februari in beslag genomen. De poolvossen werden gebruikt als kweekkoppel, waarschijnlijk voor de dierenhandel. Nu leven ze samen met de zilvervossen een gelukkig leven.

Taka haar nagels moesten gecontroleerd worden en zo nodig ook bijgeknipt. Tevens had ze ook last van een Hotspot op haar rug waar naar gekeken is.

Foto's van medische handelingen

     

Een Hotspot is een rode, vochtige en jeukende plek op het lichaam van een dier die vaak plotseling ontstaat en ook snel erger word, doordat het dier eraan gaat krabben of bijten. Een Hotspot moet wel behandeld worden, anders kan het geïnfecteerd raken en er kan een ontsteking ontstaan. De Hotspot van Taka is behandeld door wat vacht eromheen weg te scheren/knippen en de plek is gescrubd met een iso-betadine oplossing.

 

Lees meer over Medische gebeurtenissen Mei 2024
Medische gebeurtenissen Mei 2024

Medische gebeurtenissen April 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Verhuizing + vaccinatie + klauwverzorging onder verdoving van de Manenschapen 

05-04-2024

 

De Manenschapen komen van een dierenpark dat vanwege de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgeving niet goed meer voor de dieren kon zorgen. Hier hebben ze een permanent thuis gevonden vrij van het gevaar om geëuthanaseerd te worden.

Aangezien de Manenschapen het leven van de Amiatina ezels erg moeilijk maakten is besloten dat ze beter in een apart verblijf geplaatst zouden worden.

Foto's van medische handelingen 

       

Hiervoor moesten ze verdoofd worden. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om hun klauwen bij te werken en ze te vaccineren.

Van links naar rechts: verdoving, vaccinatie, klauwverzorging en de verhuizing.

 

Toediening van langwerkend antibioticum aan Algazelle Mao

12-04-2024

 

Algazelle Mao komt uit een zoo in Frankrijk die deelnemen aan een internationaal kweekprogramma om de Algazelle in stand te houden. Soms moeten er dieren weg vanwege bijvoorbeeld te weinig plaats. Mao vond een nieuw thuis bij de Zonnegloed samen met een andere Algazelle.

Mao heeft een litteken/wond ter hoogte van zijn kootholte veroorzaakt door het vastzitten in een net. Dit is erg gevoelig en pijnlijk en kan lang aanhouden.

Foto's van medische handelingen 

   
Daarom heeft Mao een langwerkend antibioticum toegediend gekregen via een injectie-pijltje. Antibiotica op orale manier (via het eten) toedienen is vaak niet goed voor herkauwers. Dit maakt de goede bacteriën kapot in de pensflora. Nu word Algazelle Mao goed in de gaten gehouden.

 

Wassen van Amiatina ezels met product tegen o.a. luizen & vliegen

12-04-2024

 

De Amiatina ezels zijn gezamenlijk naar de Zonnegloed gekomen. Ze komen van een particulier die de zorg financieel niet meer kon dragen. Nu leven ze als gezin op de Zonnegloed.

De ezels hadden veel kale plekken op hun lichaam door het schuren. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door luizen.

Foto's van medische handelingen 

     
Vandaag zijn ze eenmalig gewassen met product. Dit middel wordt in het bloed opgenomen en zou ook werken tegen de vliegen.

 

Lees meer over Medische gebeurtenissen April 2024
Medische gebeurtenissen April 2024

Medische gebeurtenissen Maart 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Bijknippen achterklauw Ouessantschaap Nolwenn

01-03-2024

 

De Ouessantschapen zijn al vanaf het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Nolwenn heeft rechtsachter een rolklauw, waardoor de hoorn wat scheef aangroeit. Het is belangrijk de klauwtjes regelmatig bij te knippen om de stand te corrigeren. Op natuurlijke wijze gebeurt dit onvoldoende.

Foto's van medische handelingen 

     
Bij rolklauw wijst de teen omhoog. Hierdoor steunt het dier meer op de hiel dan dat zal moeten. Belangrijk is dus ook om dit goed bij te houden om eventueel kreupelheid te voorkomen.

 

Bijvijlen kiezen kruisezels Emma & Martha

01-03-2024

 

De kruisezels Emma & Martha zijn ook al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Emma & Martha waren vandaag aan de beurt voor hun gebitscontrole. Beide ezels hebben last van slijtageproblemen aan hun gebit.

Foto's van medische handelingen 

       
De achterste kiezen van de bovenkaak groeien aan de achterkant door en slijten niet af waardoor er een scherpe haak gevormd kan worden die zeer pijnlijk is, wanneer deze aan de onderkant in het tandvlees wordt geduwd. Bij regelmatige controle en bij het regelmatig bijvijlen hebben ze er geen last van.

 

Autopsie Grijze eekhoorn Reeve

01-03-2024

 

Helaas werd grijze eekhoorn Reeve plotseling dood aangetroffen. In zulke gevallen is het belangrijk om de oorzaak van het overleiden te achterhalen en daarom werd er een autopsie uitgevoerd.

Met een autopsie word er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak (vaak plotselinge doodsoorzaken). Hierdoor kunnen onderliggende gezondheidsproblemen geïdentificeerd worden. Ook kan het helpen bij het verstrekken van informatie voor onderzoeken of preventieve maatregelen.

 

Echo-onderzoek bij baardaap Shimoga

08-03-2024

 

Baardaap Shimoga kwam samen met andere baardapen naar de Zonnegloed vanuit een ander dierenpark. Ze moesten plaats maken voor andere dieren die deelnemen aan internationale kweekprogramma's.

Shimoga heeft last van af en toe buikpijn en niet willen eten, dit ging vanzelf weer over maar kwam weer terug. Daardoor werd besloten dat ze onderzocht moest worden.

Foto's van medische handelingen 

       
Hiervoor hebben we het geluk gehad hulp te krijgen van de humane radioloog Wim Faes, die het zag zitten om een uitgebreide echo te doen van haar buik. Apen en zeker primaten lijken op mensen, vandaar zijn hulp. Helaas kwam hieruit naar voren dat er vrij vocht aanwezig was in de buikholte waarschijnlijk als gevolg van een leverprobleem. Dat is niet zo'n goed teken, een behandelingsplan wordt opgesteld wanneer de bloeduitslag binnen is.

Update 14-03-2024

Uit bloedonderzoek van baardaap Shimoga blijkt dat zij kampt met nierproblemen. Er is een behandeling voor haar opgestart doormiddel van medicatie en ze krijgt extra vocht toegediend met roosvicée, want dat vind ze erg lekker.

 

Hechten vulva wond bij Amiatina ezel Siena

14-03-2024

 

Siena is samen met haar ouders en twee broers opgevangen. Een particulier kon helaas niet meer voor de dieren zorgen en bracht ze naar de Zonnegloed voor een goed thuis.

Siena werd gevonden met een ernstige wond ter hoogte van beide vulvalippen. Waarschijnlijk heeft één van de manenschapen dit op zijn geweten.

Foto's van medische handelingen 

       
De ezel werd rechtstaand gesedeerd en plaatselijk verdoofd en na goed ontsmetten kon de wond gehecht worden. Siena zal nog enkele dagen antibiotica en pijnstillers moeten krijgen en wordt verder goed in de gaten gehouden.

Update 29-03-2024

De gehechte wond ziet er goed uit. Er lijkt wel een nieuwe opening te zijn ontstaan, maar het is niet nodig om deze opnieuw te hechten. Ook zijn de andere hechting draadjes eruit gehaald. Voor nu word de wond dagelijks afgespoeld met water en een ontsmettingsmiddel. Als Siena het toelaat word de wond ook ingesmeerd met honingzalf.

 

Operatief verwijderen van tumor bij Degoe Blumeau

23-03-2024

 

Blumeau heeft al meerdere verhuizingen meegemaakt. Zo is hij door een particulier in Nederland uit het knaagdierenasiel gehaald om te leven met soortgenoten. Helaas overleden deze twee degoes en heeft de eigenaar besloten Blumeau af te staan aan Stichting AAP. Zij namen contact op met De Zonnegloed en nu leeft Blumeau een liedevol leven met soortgenoten Leo en Winston.

Blumeau is geopereerd aan een tumor. Hij is op dit moment erg actief en alert dat is een goed teken. Voor nu word hij goed in de gaten gehouden of hij goed eetgedrag vertoont en van zijn wond afblijft.

Foto's van medische handelingen 

     
Tumoren bij degoes (en andere knaagdieren) kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals; genetische aanleg, leeftijd, omgevingsfactoren en voeding. De tumor bij Blumeau is waarschijnlijk een oorzaak van ouderdom.

 

Klauwverzorging bij Zeboes Kawan & Beasty

29-03-2024

 

De Zeboe Kawan is al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.
Beasty is door zijn eigenaresse afgestaan, omdat ze merkte dat het dier erg ongelukkig was in zijn eentje. Nu geniet Beasty samen met Kawan van hun leven op De Zonnegloed.

Het regelmatig verzorgen van de klauwen is erg belangrijk om abnormale groei te voorkomen en het welzijn van de dieren te waarborgen, zodat ze geen ongemak ervaren.

Foto's van medische handelingen 

       
De klauwen van de Zeboes Kawan & Beasty zijn bijgeknipt en bijgewerkt. De zeboes zijn tegen het hek 'gecrusht’ om te voorkomen dat de dieren onverwachte bewegingen zouden maken waarbij ze zichzelf konden verwonden. Bovendien werd een handdoek over hun gezicht gelegd om hun stress te verminderen.

 

Lees meer over Medische gebeurtenissen Maart 2024
Medische gebeurtenissen Maart 2024