en fr

Boeboekuil Ninox novaeseelandiae

Dieren in onze sanctuary

Bob (Mannetje)
Geboortedatum
09-11-2010
Datum opgevangen
28-05-2011
Bob

Bob is een van de zovele roofvogels die bij particulieren worden gehouden in een veel te kleine volière of zelfs worden vastgebonden en door omstandigheden worden afgestaan of achtergelaten.
Nu zit Bob in een zeer ruime vliegvolière waar hij zijn vleugels kan strekken en zelfs af en toe een badje kan nemen.


Ninox (Vrouwtje)
Datum opgevangen
20-01-2019
Ninox

Ninox is een van de zovele roofvogels die bij particulieren worden gehouden in een veel te kleine volière of zelfs worden vastgebonden. Door omstandigheden worden ze afgestaan of achtergelaten. Ninox werd binnengebracht in een opvangcentrum en kan nu genieten van een nieuw leven in De Zonnegloed.


Boeboekuil - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Boeboekuil

Kenmerken

Grootte:
27 - 37 cm
Voedsel:
Insecten, muis, kuiken, rat
Gewicht:
170 - 360 gr
Leeftijd:
15 - 23 jaar/ans/years
Draagtijd:
35 dagen/jours/days
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Koekoeksuil
Leefgebied:
Nieuw-Zeeland

Waar voelt hij zich thuis ?

Ze komen voor in grote delen van Australië, Tasmanie en Nieuw-Zeeland. Overdag slaapt de uil. Dat doet hij op een vaste plaats, die de roestplaats genoemd wordt. Uilen zijn op hun roestplaats heel moeilijk te ontdekken. Koekoeksuilen houden van een landschap met bomen en weilanden. Ze wonen samen in familie verband en jagen voornamelijk als het donker is.

Wat lust hij het liefst ?

Insecten, Kleine vogels en kleine zoogdieren

MEER INFO

Leefgebied

Deze uil is niet kieskeurig in de keuze van zijn leefgebied. Allerlei landschappen variërende van regenwoud tot savanne, plantages, boomgaarden, parken, tuinen en bomen langs de straat, zijn geschikt. Het is in Australië de meest voorkomende uil.

Uiterlijk

De Nieuw-Zeelandse boeboekuil is 26 tot 29 cm lang. Mannetjes wegen 140 tot 156 gram, vrouwtjes van 170 tot 216 gram. Deze uil verschilt van de andere valkuilen in het verspreidingsgebied door zijn klein formaat in combinatie met een typische "gezicht". Deze uil heeft rondom de ogen een donkere vlek die weer is afgezet met een lichte rand. Vandaar de Engelse bijnaam ‘masked owl’. Verder is de kleur bruin maar sterk variabel binnen het grote gebied waarbinnen ook allerlei ondersoorten worden onderscheiden. Op Tasmanië bijvoorbeeld is deze uil betrekkelijk klein en donker en zijn de ogen geel, terwijl de boeboekuilen in de drogere gebieden in Australië lichter gekleurd zijn met geelgroene ogen.

Voedsel in de natuur

Hun voedsel bestaat uit insecten en vogels, die ze in de vlucht vangen, en kleine knaagdieren.

Voortplanting in de natuur

De boeboeksuil maakt een nest in de holtes van grote en hoge bomen.

Bedreiging

Door IUCN geclassificeerd als ‘Minste zorg’.

Adopteer deze Boeboekuil