en fr

Bruine beer Ursus arctos

Dieren in onze sanctuary

Uli
Geboortedatum
01-01-2010
Datum opgevangen
21-06-2018
Uli

Uli werd gebruikt als dansbeer. Ze moest op een elektrische plaat staan waar stroom op werd gezet. Naarmate de stroom verhoogd werd, moest ze actiever gaan dansen.  Na het verbod om dansberen in het openbaar te vertonen, werd Uli verkocht aan een hoteluitbater. Daar leefde ze samen met bruine beer Mimi in een veel te kleine betonnen kooi van 2m op 7m bij een hotel in Albanië. Daar had ze niets van verzorging en kreeg als voer de overschotten van het hotel.  Geen water om zich te wassen, geen boom om in te klimmen, geen gras om in te lopen of putten in te graven, enkel een betonnen vloer vol uitwerpselen.


Mimi
Geboortedatum
01-01-2010
Datum opgevangen
21-06-2018
Mimi

Mimi heeft een gruwelijk verleden. Ze werd uit haar nest geroofd door stropers waarbij haar moeder werd gedood. Daarna leefde ze jarenlang samen met bruine beer Uli in een kleine betonnen kooi van 2m op 7m in Albanië bij een hotel.  Daar had ze niets van verzorging en kreeg als voer de overschotten van het hotel.  Geen water om zich te wassen, geen boom om in te klimmen, geen gras om in te lopen of putten in te graven, enkel een betonnen vloer vol uitwerpselen.


Sandra
Geboortedatum
01-01-2015
Datum opgevangen
17-10-2022
Sandra

Sandra werd samen met Tishka, haar broer, door de oorlog in Oekraïne geëvacueerd uit een plaatselijke zoo met hulp van Natuurhulpcentrum Oudsbergen. Ook een heleboel andere dieren moesten worden gered uit de dierentuinen in het oorlogsgebied. 


Tishka
Geboortedatum
01-01-2015
Datum opgevangen
17-10-2022
Tishka

Tishka werd samen met Sandra, zijn zus, door de oorlog in Oekraïne geëvacueerd uit een plaatselijke zoo met hulp van Natuurhulpcentrum Oudsbergen. Ook een heleboel andere dieren moesten worden gered uit de dierentuinen in het oorlogsgebied.


Nanuq
Geboortedatum
16-01-2023
Datum opgevangen
16-01-2023
Nanuq

Toen Sandra werd opgevangen door De Zonnegloed, wist niemand dat ze ook zwanger was van twee welpjes. Een onverwachte maar unieke wending in het verhaal. Natuurlijk zijn de twee welpjes ook zeer welkom, en gaan een mooie toekomst tegemoet in de sanctuary.


Malenky
Geboortedatum
16-01-2023
Datum opgevangen
16-01-2023
Malenky

Toen Sandra werd opgevangen door De Zonnegloed, wist niemand dat ze ook zwanger was van twee welpjes. Een onverwachte maar unieke wending in het verhaal. Natuurlijk zijn de twee welpjes ook zeer welkom, en gaan een mooie toekomst tegemoet in de sanctuary.


Bruine beer - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Bruine beer

Kenmerken

Grootte:
1,7 - 2,8 m
Voedsel:
gras, bes, fruit, wortel, insect, konijn, vis, honing, groenten
Gewicht:
250 - 750 kg
Leeftijd:
25 - 30 jaar/ans/years
Draagtijd:
6 - 9 maanden/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Bruine beer
Leefomgeving:
Gematigde regenwouden, bergachtige bossen, toendra.
Leefgebied:
Europa, Noord-Amerika, Azië

 

Waar voelt hij zich op zijn best?

De bruine beer heeft het grootste verspreidingsgebied van alle beersoorten. Hij komt voor in Scandinavië, de Balkan, Eurazië, delen van Azië en Noord-Amerika. De bruine beer leeft in verschillende soorten gebieden zoals in uitgestrekte bossen, bergachtige gebieden en toendra’s.

Wat eet hij graag?

De bruine beer is een omnivoor (alleseter) die voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, zeewier, zaden, noten, bessen, wortels en knollen eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en dode grotere dieren. In sommige gebieden jaagt de beer ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten. Een echte alleseter dus!
 

MEER INFO

Uiterlijk

De uit de kluiten gewassen bruine beer kan een lengte van 2 m en een schofthoogte van ongeveer 1 m bereiken.  De korte, stompe staart is geheel in de dichte, langharige vacht verborgen.  De kleur van de vacht varieert van vaal lichtbruin tot donker zwartbruin.  Alleen jonge dieren hebben dikwijls een witte of geelachtige kraag rond hun hals.  De ronde, dichtbehaarde oren zijn kenmerkend voor beren.

Verspreidingsgebied

Vroeger was de bruine beer in Europa wijdverbreid, maar tegenwoordig komen deze indrukwekkende dieren vrijwel alleen nog voor in Noord- en Oost-Europa.  Hoewel af en toe enkele uit Slovenië afkomstige exemplaren worden waargenomen in de Karawanken en de Karnische Alpen in het zuiden van Oostenrijk.  Hier leven tegenwoordig zelfs weer enkele berinnen met jongen.  Beren kunnen alleen overleven in uitgestrekte, ongerepte bosgebieden.

Levenswijze

Bruine beren leven van nature solitair maar als er voldoende voedsel is, dulden ze ook soortgenoten op hun territorium.  Ze zijn meestal zeer schuw en gaan mensen uit de weg.  In de buurt van menselijke bewoning beperken ze hun activiteiten meestal geheel tot de nachten.  ‘s Winters trekt de bruine beer zich terug in een met mos en gras bekleed leger op een goed beschermde plek of in een zelfgegraven hol.  Hier blijft hij vaak wekenlang liggen, waarbij hij teert op de vetreserves die hij in de herfst heeft opgebouwd.  In tegenstelling tot dieren die een echte winterslaap houden, zakt zijn lichaamstemperatuur tijdens deze winterrust niet onder het niveau dat gebruikelijk is bij een normale, diepe slaap.  Dit betekent dat de beer zo nodig op elk moment in staat is om weer actief te worden.

Voedsel

De bruine beer is een uitgesproken alleseter, die zich niet alleen tegoed doet aan bessen, vruchten, wortels en planten, maar ook aan mieren, insectenlarven, vissen, vogels, eieren, aas en kleine zoogdieren als konijnen - en soms ook aan schapen en geiten.

Voortplanting

De paartijd van de bruine beer loopt van april tot juni.  Midden in de winter brengt het wijfje in haar winterleger 2 of 3 blinde jongen ter wereld, die nauwelijks groter zijn dan een rat.  Na 3 weken openen ze hun ogen en na ongeveer 3 maanden verlaten ze voor het eerst het winterleger.  Berinnen zijn bijzonder zorgzame moeders, die hun jongen fel verdedigen tegen ieder gevaar.  De jongen worden een half jaar gezoogd en blijven ongeveer 2 jaar bij hun moeder.  Berinnen krijgen meestal om het jaar jongen.

Wetenswaardigheden

Door met zijn rug tegen een boomstam te wrijven, laat de bruine beer geursporen achter waarmee hij zijn territorium markeert.  Dat vooral jonge beren uitstekend kunnen klimmen, tijdens hun spel vormen zelfs de hoogste takken geen belemmering.  Jonge beren zijn erg actief en speels, en nemen graag een verkoelende duik in het water.

 

 
 

 

Adopteer deze Bruine beer