Capibara Hydrochoerus hydrochaeris
Dieren in onze sanctuary
José
José werd samen met andere dieren illegaal door een particulier gehouden. Na een inspectie van Dierenwelzijn Vlaanderen heeft deze persoon besloten tot een vrijwillige overdracht aan De Zonnegloed.
Juanita (Vrouwtje)
Juanita werd samen met andere dieren illegaal door een particulier gehouden. Na een inspectie van Dierenwelzijn Vlaanderen heeft deze persoon besloten tot een vrijwillige overdracht aan De Zonnegloed.
Kenmerken
- Grootte:
- 60 cm
- Voedsel:
- Waterplanten, gras, takken en schors GEVANGENSCHAP : Caviakorrel, wortel, hooi, takken
- Gewicht:
- 35 - 66 kg
- Leeftijd:
- 6 - 8 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 5 maand/mois/month
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Capibara
- Leefomgeving:
- Zuid-Amerika.
Waar voelt hij zich op zijn best?
De capibara leeft in vochtige gebieden, in de buurt van rivieren, moerassen, en meren in het oosten van Zuid-Amerika. Zijn lijf is gemaakt om te zwemmen. Zijn tenen zijn gedeeltelijk door zwemvliezen verbonden en zijn neus, ogen en oren staan hoog op zijn kop. Zo kan hij ook in het water ruiken, zien en horen. Bij gevaar kan hij wel 5 minuten onder water blijven.
Wat eet hij graag?
Op zijn menu staan waterplanten, knoppen, vruchten en boombast.
Snel volwassen
Het jong van de capibara komt volledig behaard ter wereld en weegt bij zijn geboorte al een kilo. Enkele uren na de geboorte kan hij al rennen, zwemmen en duiken. Hij drinkt maar een paar weken bij zijn moeder; binnen een maand graast hij volop mee met de rest.
Dreiging
De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en een gewilde prooi. Niet alleen natuurlijke vijanden zoals jaguars en kaaimannen, maar ook mensen jagen op hem. Vanwege zijn vlees, maar vooral om de huid. Daaruit worden oliën gewonnen die geneeskrachtig zouden werken bij gewrichtspijnen. De tanden worden verwerkt tot kettingen voor toeristen.
MEER INFO
Leefgebied
Capibara's komen voor in Zuid-Amerika. Ze leven gewoonlijk in paartjes of familiegroepen aan de oever van moerassen, meren en rivieren. Ze komen vooral voor in beboste gebieden.
Uiterlijk
Het is het grootste knaagdier ter wereld. Hij weegt 50 kg en is 120 cm lang. Qua uiterlijk lijkt hij nog het meest op een cavia. De poten van de capibara zijn kort en hij heeft zwemvliezen tussen zijn tenen. Ze redden zich dan ook prima in het water.
Voortbeweging
Capibara's voelen zich zowel op het land als in het water thuis. Ze duiken dan ook regelmatig het water in. Dit doen ze niet alleen om te ontsnappen aan vijanden maar ook om waterplanten te zoeken die ze graag eten. Capibara's kunnen lang in het water verblijven en dan steken alleen nog de ogen, de oren en het puntje van de neus boven water uit.
Wetenswaardigheden
Ze kunnen zwemmen door de zwemvliezen tussen hun tenen.
Pasgeboren capibara's kunnen niet zwemmen, ze moeten dat eerst leren.
Voedsel in de natuur
Capibara's eten granen, meloenen, maïs, riet en waterplanten.
Gedrag
Ze zijn eigenlijk alleen overdag actief, maar overal waar mensen komen, verleggen ze hun activiteit naar de schemering en de nacht. De rest van de dag liggen ze in het gras te rusten. De capibara brengt ook veel tijd door in het water. Daarom wordt hij ook wel 'waterzwijn' genoemd. Het gehoor en de reukzin van de capibara zijn goed ontwikkeld.
Predatie
Jaguars en alligators zijn de grootste vijanden van de capibara. Bij het minste teken van onraad springt hij in het water en zwemt hij snel weg van de oever om zich te verschuilen tussen de drijvende waterplanten.
Voortplanting in de natuur
De vrouwtjes worden één keer per jaar drachtig. De jongen zijn pas na enkele maanden helemaal zelfstandig, hoewel ze bij hun geboorte al erg ver ontwikkeld zijn en ze hun moeder al na een paar uur kunnen vergezellen. De jongen hebben hun ogen al open bij de geboorte en kunnen ook al vrij snel vast voedsel eten. Als de jongen een paar maanden oud zijn gaan ze hun eigen weg in de familiegroep.
Bedreiging
Vanwege de schade die de capibara aanbrengt aan landbouwgewassen, wordt er door de inheemse bevolking gejaagd op deze dieren. Ook wordt op de capibara gejaagd vanwege de onderhuidse vetlaag die rijk is aan jodium.
Adopteer deze Capibara