en fr

Heilige ibis Threskiornis aethiopicus

Dieren in onze sanctuary

Amun (Mannetje)
Geboortedatum
01-08-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Amun

Amun maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Anubis (Mannetje)
Geboortedatum
01-06-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Anubis

Anubis maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Aten (Mannetje)
Geboortedatum
01-05-2016
Datum opgevangen
01-02-2023
Aten

Aten maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Atum (Mannetje)
Geboortedatum
06-06-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Atum

Atum maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Hapi (Mannetje)
Geboortedatum
29-05-2016
Datum opgevangen
01-02-2023
Hapi

Hapi maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Horus (Mannetje)
Geboortedatum
01-05-2016
Datum opgevangen
01-02-2023
Horus

Horus maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Khepri (Mannetje)
Geboortedatum
01-10-2008
Datum opgevangen
01-02-2023
Khepri

Khepri maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Khonsu (Mannetje)
Geboortedatum
12-07-2008
Datum opgevangen
01-02-2023
Khonsu

Khonsu maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Osiris (Mannetje)
Geboortedatum
01-07-2010
Datum opgevangen
01-02-2023
Osiris

Osiris maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Ptah (Mannetje)
Geboortedatum
06-06-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Ptah

Ptah maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Ra (Mannetje)
Geboortedatum
01-08-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Ra

Ra maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Sobek (Mannetje)
Geboortedatum
06-06-2015
Datum opgevangen
01-02-2023
Sobek

Sobek maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Thoth (Mannetje)
Geboortedatum
29-05-2016
Datum opgevangen
01-02-2023
Thoth

Thoth maakt deel uit van een groep heilige ibissen die van een buitenlandse dierentuin kwamen. Omdat deze soort op de lijst van exotische invasieve exoten staat, mag er niet meer gekweekt worden ermee. Daarom is het moeilijk voor dierentuinen voor een teveel aan dieren nog te kunnen herplaatsen aangezien weinig dierentuinen deze soort nog in collectie wil hebben. Gelukkig kon De Zonnegloed wel een positief antwoord geven.


Heilige ibis - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Heilige ibis

Kenmerken

Grootte:
70 cm en 125 cm spanwijdte
Voedsel:
insect, worm, slak, muis, vis, kikker
Gewicht:
tot 1.5 kg
Leeftijd:
25 jaar/années/years
Draagtijd:
29 dagen/jours/days
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Heilige ibis
Leefomgeving:
Ondiepe watergebieden
Leefgebied:
Oorspronkelijk sub-Sahara Afrika, geïntroduceerd in Europa

Waar voel ik mij thuis

Oorspronkelijk komt de heilige ibis voor in sub-Sahara Afrika en hier en daar op het Arabisch schiereiland. Daar kan je ze vinden in alle oppervlakkige watergebieden zoals oevers, moerassen en lagunes waar ze waden op zoek naar voedsel. Daarnaast kan je ze ook vinden op vuilnisbelten.

Heilige ibissen komen ook in grote getalen voor in sommige streken in Europa waaronder vooral Frankrijk, maar ook al in Nederland en Italië. Dit komt nadat ze werden gehouden in lokale dierentuinen, daar ontsnapten en zich goed konden voortplanten in de plaatselijke natuur. Daarom staan ze sinds 2016 op de Europese lijst van invasieve exoten. Dit zijn exotische dieren die aanzienlijke schade betekenen voor onze eigen fauna en flora, en dus bestreden moeten worden. Daarnaast is het voor al die soorten ook niet meer toegestaan om er mee te kweken of te houden als huisdier. Andere invasieve exoten in De Zonnegloed zijn onder andere de wasberen, rode neusberen en Chinese muntjakken. In België komt de ibis nog niet voor.

Wat eet ik het liefst

Heilige ibissen zijn opportunisten en zullen alles eten wat ze te pakken kunnen krijgen. Allerlei insecten, wormen, kreeften, schelpdieren en andere invertebraten gaan erin, net als kleine gewervelden zoals vissen, kikkers, reptielen, vogels en zoogdieren. Ze doen ook aan aaseten, roven eieren van allerlei dieren zoals pelikanen, aalscholvers en varanen.

Daarnaast gaan ze ook door vuilnis zoeken naar allerlei restjes.

MEER INFO

Uiterlijk

De heilige ibis is te herkennen aan zijnzwarte, kale kop en nek; wit lichaam en zwarte stuit. De kromme bek is typisch voor alle soorten ibissen.

Wetenswaardigheden

De heilige ibis is sterk gelinkt aan Thoth, de Egyptische god van het geschrift, wijsheid, wetenschap, magie, kunst en de maan. Thoth oordeelt ook over het lot van de doden. Hij wordt altijd afgebeeld met het hoofd van een ibis. Deze dieren werden dan ook geofferd aan deze god, duizenden per jaar werden er voor gemummificeerd. Er wordt daarom sterk vermoed dat er heuse kwekerijen waren om te kunnen voldoen aan deze praktijken. Hedendaags komen ze niet meer voor in Egypte.

Daarnaast zijn er verschillende mythes rond de vogel. Zo zouden ze beschermen tegen gevleugelde serpenten, hun gif zouden opdrinken en zo eieren leggen waaruit dan basilisken kunnen voortkomen. Andere verhalen vertellen dat ze voortplanten met hun bek, en dat hun veren krokodillen en slangen kunnen verlammen.

Ze zouden ook aan de basis staan van de uitvinding van het lavement omdat ze dit zouden uitvoeren bij nijlpaarden.

Voortplanting in de natuur

De heilige ibis zal 1 keer per jaar tussen maart en augustus een nest maken in een boom. Ze zijn kolonievormend, dus een boom kan heel wat nesten in z’n takken zitten hebben, ook van andere soorten zoals ooievaars, lepelaars en reigers.

In een nest worden 2 tot 5 eieren gelegd die na 21 tot 29 dagen uitgebroed zijn. Beide ouders nemen afwisselend die taak op zich. Na ongeveer 45 dagen zijn de kuikens onafhankelijk genoeg om voor zichzelf te zorgen, maar zijn pas seksueel volwassen na meer dan een jaar.

Bedreiging

De heilige ibis is niet bedreigd. Zoals reeds besproken, wordt het op sommige plaatsen waar het voorkomt gezien als overlast. Toch gaat globaal gezien de aantallen langzaam achteruit.

Adopteer deze Heilige ibis