Helmparelhoen Numida meleagris
Dieren in onze sanctuary
Frodo
Frodo werd als kuiken samen met zeven anderen achtergelaten op straat in een bak van een dierenwinkel.
Gandalf
Gandalf werd als kuiken gevonden op straat en naar VOC Oostende gebracht. Zij gingen dan op zoek naar een geschikte plaats waar het met soortgenoten kon gaan zitten, en kwam zo bij ons terecht.
Kenmerken
- Grootte:
- 53 - 58 cm
- Voedsel:
- Zaden, fruit, worm, spin, slak, hagedis
- Gewicht:
- 1.3 kg
- Leeftijd:
- 12 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 27 - 28 dagen/jours/days
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Helmparelhoen
- Leefgebied:
- Afrika
Waar voelt hij zich op zijn best?
Het helmparelhoen komt oorspronkelijk uit Afrika. Daar leeft het dier ten zuiden van de Sahara. Zijn biotoop bestaat uit warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken.
Wat eet hij graag?
Hij is een alleseter. Net als kippen zoeken ze hun eten door met hun sterke klauwen de grond om te wroeten. Het helparelhoen eet vooral zaden, fruit, slakken, spinnen, wormen, maar ook kikkers, hagedissen, kleine slangen, kleine zoogdieren en teken.
MEER INFO
Habitat en leefgebied
Van nature komt de helmparelhoen overal voor in sub-Sahara Afrika. Maar ondertussen zijn ze ingevoerd op verschillende andere plaatsen zoals de Caraïben, Brazilië, Australië en lopen ze zelfs rond in het zuiden van Frankrijk.
Ze leven in savanne of akkerlanden waar er wat beschutting door struiken en bomen te vinden is. Zolang het maar wat warm, open en droog is.
Voeding
Net als kippen gaan ze wroeten in de aarde en pikken alles op wat ze tegenkomen. Dit kan gaan van zaden, vruchten, slakken, spinnen, wormen tot zelfs kikkers, hagedissen, kleine slangen en zoogdieren. Ze zijn ook goed voor de bestrijding van teken (en dus Lyme) die ze in grote hoeveelheden kunnen verorberen.
Uiterlijk
Hoewel ze best groot zijn (tot 60 cm), wegen ze maar iets meer dan een kilogram. Hun verenkleed is grijzig met witte spikkeling (vandaar de “parels”). Hun hoofd heeft ook nooit veren, wat zo is voor alle parelhoenders. Specifiek voor de helmparelhoen is de kop versiert met een gelige of rode benige kam (de “helm”). De kleur van de huid op de kop kan rood, blauw of zwart zijn, deels afhankelijk van de ondersoort. Het lichaam is behoorlijk rond, zonder opvallende staart.
Levenswijze
Helmparelhoen leeft in groepen van zo’n 25 vogels. Hun vleugels zijn redelijk kort en dus gaan ze eerder weglopen dan wegvliegen bij gevaar. Ze kunnen wel wat glijden, maar langeafstandsvluchten doen ze nooit. Te voet wandelen ze met gemak 10 kilometer ver.
Mannetjes dulden elkaar meestal niet, en gaan zichzelf groot maken om de tegenpartij te intimideren, maar ze gaan geen gevecht uit de weg. En hoewel ze geen sporen hebben aan de poten, kan dit nog altijd tot bloedens toe gebeuren.
Ze kunnen tot 12 jaar oud worden.
Wetenswaardigheden
Toen men Noord-Amerika ontdekte, dacht men dat de kalkoen ook deze soort was.
Het zijn heel luide dieren, die een goed bewakingssysteem vormen voor andere dieren, bijvoorbeeld rond een drinkpoel. Maar op plaatsen waar ze dicht of in de stad wonen, zoals Kaapstad, kan dit wel eens voor ergernis zorgen bij de mens.
Er zijn negen ondersoorten, elk gebonden aan een bepaalde regio in Afrika. Er is ook een gedomesticeerde vorm, die als huisdier wordt gehouden, maar ook in de winkel bij de vleesafdeling te vinden is.
Voortplanting in de natuur
De bevruchting gebeurt in de zomer. Het vrouwtje legt 6 tot 12 eieren in een goed verborgen, maar warrig nest. Een viertal weken later, komen de eieren uit. Soms gebeurt het wel eens dat een andere parelhoen haar eieren in een ander nest legt, die dan allemaal door het oorspronkelijke vrouwtje uitgebroed worden.
Bij de gedomesticeerde parelhoenen kunnen dit wel 30 eieren zijn per nest. Deze eieren hebben een hele dikke schaal, waardoor het ei volledig moet opgebroken worden. Bij vele andere vogels heb je meestal maar twee delen, waarbij een “deksel” wordt uitgepikt door het kuikentje vanbinnenuit.
Bedreiging
De helmparelhoen is “Niet Bedreigd”.