en fr

Oranjevleugelamazone Amazona amazonica amazonica

Dieren in onze sanctuary

Amazona
Geboortedatum
01-01-2012
Datum opgevangen
18-07-2017
Amazona

Amazona werd binnengebracht bij Nally’s vogelopvancentrum. Ze zochten een permanente thuis voor hem en sindsdien kan hij genieten van een ruime volière met andere amazones. 


Oranjevleugelamazone - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Oranjevleugelamazone

Kenmerken

Grootte:
31 - 33 cm
Voedsel:
Zaden, noten, bessen, fruit
Gewicht:
300 - 470 gr
Leeftijd:
70 - 80 jaar/ans/years
Draagtijd:
28 dagen
Status:
Niet bedreigd
Familie:
oranje vleugel amazone
Leefgebied:
Zuid-Amerika

Waar voelt hij zich op zijn best ?

De oranje vleugelamazone woont het liefst in het Amazonegebied in Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag ?

Ze eten graag zaden, noten, bessen en fruit.

Weetje

Het determineren van amazones kan erg moeilijk zijn; de meeste soorten gelijken sterk op elkaar of kennen verschillende ondersoorten die ook weer erg variabel kunnen zijn.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Voornamelijk noordelijk Zuid-Amerika: Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Bolivië en Brazilië. Maar je kan ze ook zien op een paar eilanden zoals Trinidad en Tobago. Maar ze zijn ook geïntroduceerd in onder andere Florida en Londen.
Het zijn eerder bosbewoners, en eventueel te zien in meer half-open landschappen.

Voeding
Zaden en fruit, onder andere van palm- en cacaobomen.

Uiterlijk
Ze zijn hoofdzakelijk groen, met blauwe en gele veren op de kop maar dit is zeer variabel. De bek is grijs. De oranje vleugels en staart zie je het best als ze vliegen.

Levenswijze
Zoals alle papegaaien, zijn het sociale dieren en hebben ze een partner waar ze meestal loyaal bij blijven hun hele leven lang. In het wild maken ze geen nest, maar maken gebruik van holle bomen of zwermen samen in de bomen, voornamelijk in de ochtend en avond.
Ze kunnen héél oud worden. Er zijn gevallen bekend van 80 jaar oud.

Wetenswaardigheden
Amazonepapegaaien zijn altijd Zuid-Amerikaanse soorten, hoewel ze niet per se rond de Amazonerivier voorkomen. Vele soorten kunnen goed op elkaar lijken, en hoewel hun namen (zoals oranjevleugel, geelnek, wit-, blauw- en geelvoorhoofd, …) vaak hun specifieke kenmerken verraden, zijn die kleurpatronen niet altijd aanwezig. Dus er zijn bijvoorbeeld oranjevleugelamazones zonder echte oranje vleugels. Daarom moet er ook gekeken worden naar de kleur van de snavel, ring rond de ogen, staart en schouders. En dan bestaan er nog eens hybriden, zeker voor in gevangenschap gehouden amazones.

Voortplanting in de natuur
Er worden 3 à 4 eieren gelegd in hun boomnest. Een klein maand later, komen er kuikentjes tevoorschijn.

Bedreiging
De soort is “Niet bedreigd”. Ze worden soms wel aanzien als een pestsoort voor landbouwgewassen, (illegaal) gevangen om als huisdier verkocht te worden en zelfs bejaagd voor hun vlees.

Adopteer deze Oranjevleugelamazone