Ouessantschaap Ovis aries
Dieren in onze sanctuary
Corentin
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Corentin is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Jodocus
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Jodocus is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Nolwenn
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Nolwenn is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Joske
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Joske is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Kenmerken
- Grootte:
- 45 cm
- Voedsel:
- Gras, bladeren, hooi
- Gewicht:
- 20 kg
- Leeftijd:
- 12 jaar/années/years
- Draagtijd:
- 5 maand/mois/month
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Ouessant schaap
- Leefgebied:
- Ouessant (Frankrijk)
Waar voelt hij zich op zijn best?
Genoemd naar het eiland Ouessant, een eilandje in de Atlantische oceaan, voor de kust van Bretagne waar ze oorspronkelijk van afkomen.
Wat eet hij graag?
Schapen zijn herkauwers en zolang er gras is geven ze ook voorkeur aan gras. Maar kruiden, bladeren en twijgjes eten ze ook.
Weetje
Het Ouessantschaap is een van de kleinste schapenrassen (zo niet het kleinste) ter wereld.
MEER INFO
Het Ouessantschaap is een schapenras, genoemd naar de plaats waar het ontwikkeld werd. Ouessant (“westelijk”) is een eiland voor de kust van Bretagne. Het is een ras dat al zeker sinds de 17de eeuw bestaat. Het is één van de kleinste schapenrassen, wat meestal het geval is voor eilandrassen (de Soay is er nog zo eentje, een Schots eilandras). Meestal zijn dit dan ook sobere rassen die tegen een stootje kunnen.
Ze worden voornamelijk gebruikt voor hun wol en goedkope grasmaaiers, maar zijn voor vleesproductie niet gegeerd doordat ze zo klein zijn, daarvoor worden natuurlijk grotere rassen verkozen. Daarom zie je een Ouessantschaap ook niet zo vaak.
De meest voorkomende kleur is zwart of donkerbruin, maar er zijn ook witte, bruine en grijze varianten. Ze hebben een kort staartje. Enkel de rammen hebben gekrulde hoorns, die best groot kunnen worden voor de kleine gestalte.
Het verhaal wilt dat de zwarte kleur van wol verkozen werd op het eiland, omdat er vaak gerouwd moest worden over een visser die vergaan was op zee.