en fr

Stokstaart Suricata suricatta

Dieren in onze sanctuary

Bale
Geboortedatum
29-05-2012
Datum opgevangen
10-07-2014
Bale

Bale werd op 10/07/2014 binnengebracht via Safaripark Beekse Bergen samen met Jubuco, Ilom, Bosedu, Jafaru, Bahari en Nokubongo.  De dieren werden daar uit de groep gestoten en konden nergens terecht.  Beekse Bergen stond de dieren af aan De Zonnegloed omdat ze wisten dat er goed ging voor gezorgd worden.


Ilom
Geboortedatum
04-07-2013
Datum opgevangen
10-07-2014
Ilom

Ilom werd op 10/07/2014 binnengebracht via Safaripark Beekse Bergen samen met Jubuco, Jafaru, Bosedu, Bale, Bahari en Nokubongo.  De dieren werden daar uit de groep gestoten en konden nergens terecht.  Beekse Bergen stond de dieren af aan De Zonnegloed omdat ze wisten dat er goed ging voor gezorgd worden.


Jafaru
Geboortedatum
04-07-2013
Datum opgevangen
10-07-2014
Jafaru

Jafaru werd op 10/07/2014 binnengebracht via Safaripark Beekse Bergen samen met Jubuco, Ilom, Bosedu, Bale, Bahari en Nokubongo.  De dieren werden daar uit de groep gestoten en konden nergens terecht.  Beekse Bergen stond de dieren af aan De Zonnegloed omdat ze wisten dat er goed ging voor gezorgd worden.


Brie
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
28-01-2021
Brie

Brie werd ontdekt in de tuin van een particulier waar het diertje regelmatig mee kwam eten van het hondenvoer dat er stond. Met behulp van een vangkooi kon het Natuurhulpcentrum Brie vangen. Bij controle bleek ze geen chip te hebben, waarschijnlijk dat Brie ontsnapte of werd vrijgelaten door mensen die haar illegaal als huisdier hielden.


Wladyslaw
Geboortedatum
01-01-2021
Datum opgevangen
01-08-2023
Wladyslaw

Wladyslaw werd illegaal gehouden door een particulier in Nederland. Via Stichting AAP kwam ze dan gelukkig terecht bij soortgenoten.


Stokstaart - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Stokstaart

Kenmerken

Grootte:
25 - 31 cm
Voedsel:
Insect, ei, bes, slang,
Gewicht:
0.7 kg
Leeftijd:
10 - 15 jaar/années/years
Draagtijd:
2,5 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Stokstaart
Leefomgeving:
Droge, open savanne
Leefgebied:
Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique

Waar volt hij zich op zijn best ?

Het stokstaartje leeft in zuidelijk Afrika, in de droge, open savanne. Om zich heen heeft hij een sociale groep van soms wel drie families. Zo’n groep bestaat gemiddeld uit 3 tot 20 dieren.

Wat eet hij graag?

Het menu van het stokstaartje is heel gevarieerd. Deze bestaat uit insecten, spinnen, schorpioenen, kleine vogels, slangen, hagedissen, knaagdieren, eieren, wortels en knollen.

Samenwerken

Ieder lid van de groep heeft een eigen taak. Er kan maar een paartje nakomelingen produceren. De andere leden van de groep helpen vaak mee als babysitters. Bij stokstaartjes staat een lid van de groep op wacht. Als er gevaar dreigt, slaat hij alarm door een karakteristiek geblaf te laten horen.

Bescherming tegen de zon

De ogen met lange wimpers en donkere randen vormen een goede bescherming tegen de felle zon en stuivend zand. De huid van de buik is erg dun behaard en fungeert als zonnepaneel: in de ochtenduren warmt het stokstaartje zich op door op zijn achterste met zijn buikje in de zon te zitten. Is het juist te warm? Dan gaat hij plat op zijn buik liggen op een koele plek.

 

MEER INFO

Leefgebied

Stokstaartjes komen voor in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique.

Leefgebied stokstaartje

Ze leven daar in droge open gebieden met een harde grond.

Uiterlijk

De vacht van het stokstaartje is grijs, zwart met bruin of bruin met een zilveren glans. Meestal hebben ze ook donkere strepen op hun lichaam en een zwart staartpuntje. Stokstaartjes zijn hele goede gravers.

  

In de harde grond van de woestijnachtige gebieden graven ze uitgebreide gangenstelsels en holen.

Voortbeweging

Een stokstaartje loopt op vier poten, maar hij kan ook goed op twee poten staan.

Wetenswaardigheden

Het lichaam van het stokstaartje is helemaal aangepast op het graven. Stokstaartjes kunnen namelijk tijdens het graven hun oren afsluiten tegen zand, vuil en stof.
Ze zitten op hun achterpoten om te zonnen en om op de uitkijk te staan voor eventuele roofdieren. Zo kan de rest van de groep verder gaan met het graven van een burcht of het zoeken van voedsel.
In Zuid-Afrika worden deze dieren gehouden als huisdieren. Ze worden gebruikt voor de muizenjacht.
Voedsel in de natuur
Stokstaartjes zijn carnivoren (vleeseters). Ze eten voornamelijk insecten, maar ze eten ook kleine gewervelde dieren, eieren en plantaardig materiaal. Ze zoeken hun voedsel door in zand en gras te graven en onder stenen te kijken. Drinken doen ze nauwelijks, al het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit hun voedsel.

Gedrag

Stokstaartjes zijn sociale dieren, ze leven in groepen van soms wel dertig dieren. Eén groep kan uit drie families bestaan. Het stokstaartje is overdag actief en gevoelig voor kou.

Er staat voortdurend één lid van de groep op de uitkijk voor gevaar zodat de andere leden van de groep veilig rond kunnen lopen. Deze wacht rouleert gedurende de dag en wordt met geblaf aangekondigd. Als er gevaar dreigt blaft het stokstaartje hard om de rest van de groep te waarschuwen zodat ze snel in hun hol kunnen vluchten.

Predatie.

Stokstaartjes worden gegeten door haviken, arenden en jakhalzen. Er staat altijd een stokstaartje op de uitkijk en die waarschuwt iedereen als er gevaar dreigt door te blaffen. Het stokstaartje heeft verschillende alarmsignalen. Zo wordt er anders gealarmeerd bij een landroofdier dan een vogel in de lucht.

Meestal proberen de stokstaartjes bescherming te zoeken in hun hol. Als een roofdier onverwacht komt, maken stokstaartjes zich eerst heel groot en als het roofdier dan aanvalt gaan ze op hun rug liggen met hun tanden ontbloot.

Voortplanting in de natuur

De vrouwelijke stokstaartjes zijn volwassen wanneer ze twee jaar oud zijn. Met één jaar zijn ze echter al geslachtsrijp. Stokstaartjes krijgen meestal drie jongen per nest. In de natuur worden de jongen tijdens de regenachtige warme periode van het jaar geboren, namelijk van augustus tot maart. In deze periode is het meeste voedsel te vinden. Een vrouwtje kan zelfs drie keer per jaar een nestje krijgen met drie jongen. Het paarseizoen wordt verlengd wanneer er genoeg voedsel is, zoals bijvoorbeeld in dierentuinen. Zowel mannetje als vrouwtje zorgen samen voor de jongen. Ze beschermen ze en houden ze warm, maar het drinken gebeurt alleen bij de moeder.

Bedreiging

In de natuur hebben stokstaartjes in de zomer erg veel last van de regenval. Door de regen kunnen hun gangenstelsels vollopen. Stokstaartjes zijn momenteel echter niet beschermd of bedreigd.

Adopteer deze Stokstaart