MEER INFO
Habitat en leefgebied
De zilvervos is eigenlijk een melanistische vorm van de (rode) vos en kan dus overal voorkomen waar de vos ook voorkomt: Noord-Amerika, Europa en Azië. Maar ze zijn dus van nature eerder een uitzondering. In Canada zou zo’n 8% van alle vossen een zilvervos zijn. Maar door de kweek voor hun pels en dus eventuele ontsnapte exemplaren, zie je ze eventueel wat vaker in bepaalde regio’s.
Voeding
Vossen zijn echte opportunisten en eten dus alles wat ze kunnen vinden. Daarom kruipen ze ook wel vuilnisbakken in. Maar ze verkiezen altijd vlees zoals knaagdieren, maar ook eieren, konijnen, vogels en reptielen. Insecten zeggen ze ook geen nee tegen, maar deze vullen natuurlijk niet zoveel. Ze jagen vooral op gehoor en zicht. Pas als prooi heel schaars is, zullen ze plantaardig voedsel eten zoals bessen en fruit.
Uiterlijk
Melanisme is een afwijking in het aantal pigmenten van melanine in de huid en haren. Melanine is donker, dus melanisme is een meer zwarte kleur. Is er te weinig melanine, heb je albinisme. Leucisme is de afwezigheid van ALLE pigmenten, niet enkel melanine. De zwarte panter is een ook dier met melanisme en dus geen aparte soort. Meestal zijn het dan jaguars.
Zilvervossen zijn dus donker, maar er zijn verschillende schakeringen mogelijk. Meestal is de top van de staart nog altijd wit, net als van de rode vos. De rest van het lichaam kan zwart, blauwgrijs en eventueel nog wat roodachtig zijn. Let wel, de grijze vos is nog een andere soort.
In vergelijking met poolvossen zijn groter, hebben ze een langere snuit en langere, puntige oren.
De zilvervos is soort kruising met onder andere met de rode vos, poolvos ... en wordt in verschillende landen gefokt vanwege de pels.
Levenswijze
Dit loopt volledig gelijk met een rode vos. Ze vormen monogame paartjes van december tot april, wat hun broedseizoen is. Ze graven zelf hun hol in steile wanden van heuvels, oevers, ... Ze delen soms hun holen met dassen of marmotten. Het gezin kan redelijk lang samenblijven, en de oudere kinderen helpen met het verzorgen van nieuwe nesten, maar deze gaan dan zelf nog niet reproduceren. Daarvoor moeten ze eerst zelf hun plekje zoeken.
Ze gebruiken hun urine om hun territorium af te bakenen. Dit is een zeer penetrante en moeilijk te vergeten geur.
Wetenswaardigheden
Zilvervossen zijn historisch nog meer gegeerd voor hun pels dan rode vossen, maar ook de dag van vandaag wordt er nog altijd gekweekt voor de bontindustrie. Dit is dan dus een gedomesticeerde soort, waardoor deze ook vaak tammer zijn. In Europa in 2015 zouden er meer dan 2 miljoen pelzen geproduceerd zijn, voornamelijk door Finland. In China ligt dit tegen de 10 miljoen aan. In België en Nederland is de fok verboden.
Éénoog en zijn vrouwtje in “Beestenbos is Boos” zijn zilvervossen.
Voortplanting in de natuur
De draagtijd is 52 dagen, met meestal tussen de drie en zes pups in een jaarlijks nest, tijdens de lente. Als er veel voedsel aanwezig is, kan dit oplopen tot wel 13 jonge vosjes. Beide ouders helpen met de verzorging. Het mannetje gaat, zeker in het begin, op zoek naar voedsel voor de jongen en zijn partner. Hij zal ook het nest verdedigen bij gevaar.
Predatie
Vossen zijn het slachtoffer van grotere roofdieren zoals wolven, coyotes, katachtigen en zelfs eventueel jakhalzen. Het is niet geweten of zilvervossen een voor- of nadeel hebben door hun afwijkende kleur.
Bedreiging
De zilvervos heeft geen aparte status. De vos op zich is “Niet Bedreigd”.
Adopteer deze Zilvervos