Zwart witte Argentijnse teju Salvator merianae
Dieren in onze sanctuary
Toruk (Vrouwtje)
Toruk komt van bij een kweker en werd door een koppel gekocht als huisdier. Doordat het koppel uit elkaar ging, heeft Toruk een half jaar in verwaarlozing geleefd. Gelukkig zag het koppel uiteindelijk zelf in dat ze niet goed voor hem zorgden en brachten ze hem naar een opvangcentrum.
Kenmerken
- Grootte:
- 90 – 120 cm
- Voedsel:
- insect, spin, slak, bes, zaden, ei
- Gewicht:
- 4 - 9 kg
- Leeftijd:
- 20 jaar/ans/years
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Zwart witte Argentijnse teju
- Leefomgeving:
- tropisch regenwoud, savanne en meer woestijnachtige gebieden
- Leefgebied:
- Zuid-Amerika
Waar voelt hij zich op zijn best?
De zwart witte Argentijnse teju leeft in de tropische regenwouden, savannes en halfwoestijnen van Oost- en Middden-Amerika.
Wat eet hij graag?
Ze eten graag insecten, spinnen, slakken, vruchten en eieren van andere reptielen of vogels.
Weetje
Een teju kan een deel van zijn staart laten vallen als afleiding bij een aanval. Deze blijft nog enkele minuten bewegen.
De zwart witte teju gaat in winterslaap voor 3 tot 6 maanden. Ze eten of drinken helemaal niets in die periode.
MEER INFO
Leefgebied
De zwart witte Argentijnse teju leeft in de tropische regenwouden, savannes en halfwoestijnen van Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay.
Uiterlijk
Een jonge teju heeft een smaragdgroene kleur vanaf de punt van de snuit tot halverwege de nek met zwarte aftekeningen. De staart is gestreept geel en zwart. Als hij ouder wordt, worden de gele banden het dichtst bij het lichaam gebieden met lichte spikkels en het smaragdgroen wordt enkele maanden na het vervellen zwart.
Volwassen mannetjes zijn veel groter dan de vrouwtjes en kunnen op volwassen leeftijd een lengte van 92 cm bereiken. Ze kunnen verder uitgroeien tot lengtes van 120-140 cm.
De vrouwtjes zijn veel kleiner, maar kunnen tot 92cm lang worden, van neus tot staart. Ze hebben een gerolde huid en strepen die over hun lichaam lopen. Volwassen vrouwtjes kunnen een gewicht van 2,5 - 7,0 kg bereiken.
Wetenswaardigheden
De zwart witte Argentijnse teju blijkt een gedeeltelijk warmbloedig dier te zijn, met een temperatuur tot 10 graden Celcius hoger dan de omgevingstemperatuur ‘s nachts. Deze dieren hebben echter alleen temperatuurcontrole tijdens hun voortplantingsseizoen (september tot december).
Voedsel in de natuur
Teju's zijn omnivoor. Jonge teju’s in het wild eten een breed scala aan ongewervelde dieren, waaronder insecten, spinnen en slakken. Ze eten ook vruchten en zaden. Naarmate ze groeien, worden ze steeds roofzuchtiger en neemt het eiwitgehalte van hun dieet toe. Ze kunnen op zoek gaan naar eieren van andere reptielen en van vogelnesten, en eten kleine vogels en andere gewervelde dieren. Op volwassen leeftijd blijven teju’s nog steeds insecten en wilde vruchten eten
Gedrag
Een teju kan een deel van zijn staart laten vallen als afleiding bij een aanval. De staart wordt ook gebruikt als een wapen om naar een aanvaller te vegen; zelfs een halfslachtige veeg kan een blauwe plek achterlaten.
Teju's zijn in staat om op hoge snelheid te rennen en kunnen over korte afstanden tweevoetig lopen. Ze gebruiken deze methode vaak bij de territoriale verdediging, met de mond open en de voorpoten breed gehouden om er dreigender uit te zien.
Voortplanting in de natuur
De paring gebeurd in het voorjaar na de winterslaap. Het vrouwtje zal 4 weken na de bevruchting 20 tot 60 eieren leggen. Deze eieren komen na 2 tot 3 maand uit.
Teju’s kunnen 20 jaar oud worden.
Bedreiging
De zwart witte Argentijnse teju is door de IUCN Red List geclassificeerd als 'Niet bedreigd'.
Bronnen
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org
www.tejukweker.nl