Zwartoorpenseelaap Callithrix penicillata
Dieren in onze sanctuary
Vadim
Vadim, Zafar en Rabah komen van de Wissel Zoo, een dierenpark in Nederland, die zijn deuren moest sluiten. De Zonnegloed ving verschillende dieren op die nergens anders terecht konden.
Zafar
Zafar, Vadim en Rabah komen van de Wissel Zoo, een dierenpark in Nederland, die zijn deuren moest sluiten. De Zonnegloed ving verschillende dieren op die nergens anders terecht konden.
Kenmerken
- Grootte:
- 15 cm
- Voedsel:
- sprinkhaan, fruit, boomhars
- Gewicht:
- vr.180 - m.225 gram
- Leeftijd:
- 15 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 4.5 maand/mois/month
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Zwartoorpenseelaap Zwartpluimoeistitie
- Leefgebied:
- noord-oost en centraal Brazilië
Waar voelt hij zich op zijn best?
Noord-oost en centraal Brazilië. Hoog in de bomen van het regenwoud.
Wat eet hij graag?
Gom, fruit en insecten, wormen, torren en weekdieren
MEER INFO
Habitat en leefgebied
De neotropische bossen van centraal Brazilië. Maar door introductie van de soort, kan je ze ook zien nabij Rio de Janeiro. Hier vormen ze een lokaal probleem omdat ze de gouden leeuwaap verstoten.
Ze leven continu in de bomen van het regenwoud, hoog in de bomen. Ze komen maar heel zelden tot dichtbij de grond.
Voeding
Hoofdzakelijk sap van bomen. Het aapje knabbelt aan de schors met scherpe tandjes om hieraan te kunnen. Wanneer het wat droger wordt, en er dus minder sap is, gaan ze ook wel op zoek naar fruit en insecten. Heel uitzonderlijk, bijvoorbeeld hele lange droogte, kunnen hier nog andere zaken bijkomen zoals slakken, eieren en zelfs kleine vogeltjes.
Uiterlijk
Het is een klein aapje (ongeveer 20 cm) met kenmerkende lange, zwarte “oorpluimen”, net als de witoorpenseelaap, hun broertjes. Maar deze heeft natuurlijk witte haren rond de oren. Verder lijken ze heel goed op elkaar, met een bruin tot zwarte kop, lichaam en ledematen. Op de staart zal je wel wat witte strepen zien.
Levenswijze
Het zijn dagactieve dieren en leven in groep. Meestal is het een paartje en hun nakomelingen. De mannetjes helpen bij het opvoeden.
Ze gaan soms ook om met andere familiegroepen en delen zo bomen waar ze allemaal van kunnen snoepen. Agressie is er meestal niet.
Wetenswaardigheden
De zwartoorpenseelaap, net als de witoorpenseelaap en het dwergzijdeaapje, behoren tot de klauwaapjes. Ze worden zo genoemd omdat ze geen nagels hebben aan hun vingers, maar kleine klauwtjes.
Hun staart gebruik ze niet om te slingeren, enkel voor hun evenwicht te houden bij hun gestunt in de takken.
Tweelingen komen heel vaak voor.
Predatie
Ze worden vooral nagezeten door roofvogels, maar ze moeten ook opletten voor slangen en wilde katten. Een wachtpost waarschuwt voor het komende gevaar, en dan maken ze zich zo snel mogelijk uit de voeten.
Bedreiging
Zoals voor zoveel dieren in Zuid-Amerika is ontbossing een groot dreigend probleem. Momenteel staan ze nog als “Niet Bedreigd” omdat ze nog veelvuldig voorkomen.