13/02/2017 - Paleis voor gibbons

Met man en macht gingen de medewerkers van dierenpark en sanctuary De Zonnegloed aan de slag om het nieuwe verblijf voor de zeldzame withandgibbons op tijd af te krijgen.

De dieren komen oorspronkelijk uit een failliet gegaan dierenpark in Frankrijk, waar ze in de meest erbarmelijke omstandigheden werden aangetroffen. Van zodra men wist van hun komst werd in De Zonnegloed gestart met de bouw van een aangepast verblijf. Dat is nu af en vandaag worden de dieren losgelaten in hun nieuwe paleis. Uitbater Karel Ackaert is bijzonder trots op het geleverde resultaat. "Dat koppeltje heeft al heel wat miserie gekend en we zijn opgelucht dat we hen eindelijk een mooi onderkomen kunnen bieden, waar ze ten volle zichzelf kunnen zijn. We hebben een heel ruime buitenkooi van 36 vierkante meter en een binnenkooi van 18 vierkante meter voorzien, met aparte gangen voor de verzorgers. Alles kan gecompartimenteerd worden en is afwasbaar voor de hygiƫne. Maar ik denk dat ze vooral zullen opgetogen zijn met het reusachtige eiland, waar ze naar hartelust kunnen ravotten en slingeren."

"Vasa, het vrouwtje, is al 14 jaar en maar liefst 5 jaar ouder dan Tompoko. Maar niettegenstaande het leeftijdsverschil kunnen ze het best met elkaar vinden. Gelukkig is Tompoko eerder het rustige type, want bij onze gibbons draagt draagt de vrouw de broek. (lacht)" Wie de 'showkooi' eens van dichtbij wil inspecteren, kan dit al vanaf komend weekend.

  << klik op de foto voor filmpje "zang gibbons Vasa"