2/04/2017 - poema en luipaard

Wie zes jaar geleden een bezoek bracht aan De Zonnegloed, maar er sindsdien niet meer geweest is, zal zijn ogen niet geloven.

Wat ooit begon als een kinderboerderij, met een beperkt aantal hoevedieren, is uitgegroeid tot een heuse dierenopvang, waar bruine beren, kamelen, bavianen, poema's, reptielen en amfibieën in alle vormen en kleuren en binnenkort zelfs ook mensapen een nieuwe thuis vinden.

Openluchtklassen
De oprichter Karel Ackaert, startte ooit zijn carrière als krediet- en beleggingsadviseur. "Maar ik ging al gauw beseffen dat ik meer wou uit het leven. Samen met mijn echtgenote, Lieve, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. We lieten ons leven aan de kust achter ons en gingen op zoek naar een geschikte locatie om een kinderboerderij in te richten. In die eerste jaren kregen we veel schoolgroepen over de vloer en richtten we openluchtklassen in. Op een dag werden we gecontacteerd door Stichting AAP uit Nederland, die een opvangplaats zocht voor enkele verwaarloosde wasberen en zo ging de bal aan het rol

De voormalige financieel adviseur ontpopte zich tot een dierenbeschermer, met een uitgesproken ideologie. En dankzij zijn achtergrond als econoom en zijn zin voor ondernemen, kon het park groeien.

Momenteel leven er honderden verwaarloosde dieren, die uit de klauwen van kwekers, smokkelaars, wetenschappers en privé-eigenaars werden gered.

"Door contact met dierenrechtenorganisaties, zoals Stichting AAP, groeide het besef dat er onnoemelijk veel leed is bij dieren, die je als particulier eigenlijk niet mag houden. We hoorden over mensen die een neusbeer in de tuin hadden, of een aap in de keuken en hoe dat telkens voor problemen zorgde. 85 procent van de dieren die hier arriveren, vertonen stereotiep gedrag, wat wijst op aanhoudende stress of verveling. Hier krijgen ze de kans om te groeien, te herstellen en genezen en bovenal te bekomen van wat ze hebben moeten doorstaan. Maar dat permanente karakter van hun verblijf heeft ook een nadeel, want hierdoor kunnen wij geen subsidies krijgen. In tegenstelling tot heel wat dierentuinen hebben wij geen ook kweekprogramma, want dat zou inhouden dat we plaats moeten afstaan aan dieren die in nood zijn. Onze deur blijft steeds open staan voor nieuwe dieren, maar hondjes en katjes, die moeten we helaas weigeren, want dat zijn dieren waarvoor je in het 'legale circuit' een nieuwe thuis kunt vinden. Binnenkort ontvangen we enkele nieuwe residenten : een poema en een luipaard. Het belooft een spannend najaar te worden."

Sinds enige tijd leven ook twee withandgibbons in het park. Wie De Zonnegloed wil steunen om deze zeldzame dieren een nieuwe thuis te geven, kan dat bijvoorbeeld door een dier te adopteren of door als vrijwilliger een handje toe te steken in het dierenpark.

Surf voor meer info naar www.dezonnegloed.be.

Maki's: kijken mag, aankomen niet

Maki's die geaaid worden, kunnen daarvoor afgestraft worden door andere jaloerse aapjes. - RV
Dierenverzorger Nadimir loodst de bezoekers naar de verblijven van de bavianen en de beren, om hen te demonstreren hoe de dieren worden gevoederd.

Ook bij de lemuren houdt hij even halt.

Van zodra hij de kooi binnen stapt, komen er spontaan een aantal ringstaartmaki's nieuwsgierig op hem af.

"Ze zien er heel aaibaar uit", geeft hij toe. "Maar we proberen om hen zo weinig mogelijk aan te raken. Binnen elke groep bestaat een strikte hiërarchie. Door een dier te benaderen, worden de anderen misschien jaloers.

Soms worden dieren wat uit de groep verstoten en vaak hebben mensen dan de neiging om net die 'sukkeltjes' uit te kiezen, maar het is beter voor hen om ze gewoon te negeren, want voor je het weet krijgen ze zo ongewild de woede van de alfa in de groep over zich heen. Daarom is het strelen van een maki echt uit den boze." (DCH)

Berberaapjes (met een droevig verleden)

Ulli, de blinde berberaap, heeft zich ontpopt tot een echt alfamannetje. - Christophe Deconinck
Ook al zijn de drie berberapen Fibi, Fivana en Ulli niet verwant aan elkaar, toch lijken ze een perfect gelukkig gezin te vormen. Maar dat is ooit anders geweest. De drie dieren werden los van elkaar uit de handen van hun eigenaars gered door de dierenbescherming.

"Ze kunnen het best met elkaar vinden. Maar soms zitten ze voor zich uit te staren en lijken ze heel diep in gedachten verzonken. En dat mag niet verwonderen, want ze hebben alle drie een heel tragisch verleden te verwerken. Fibi is de jongste. Zij werd ooit uit Marokko gesmokkeld, verdoofd en getaped als een worst. Jaren later werd hij in Nederland door de politie opgemerkt in de kinderwagen van een vrouw, verkleed als een pop, met een luier om en een kapje op. Fivana komt uit Frankrijk. Zij werd mishandeld en kon amper stappen toen ze hier werd binnengebracht. Dankzij goede voeding en veel beweging is daar nu gelukkig niets meer van te merken. Maar het verhaal van Ulli heeft wel iets van dat van Oliver Twist. Nadat zijn baasje in Duitsland was overleden, werd hij door diens dochter opgesloten in de koude, donkere kelder van een bakkerij, waar hij moest overleven op taartjes en boterkoeken. De suiker maakte hem quasi blind. Maar hier heeft hij zich ontpopt als een vaderfiguur : het alfamannetje van de groep en lijkt hij die donkere dagen te zijn vergeten", vertelt Karel Ackaert van De Zonnegloed. (DCH)

Joep, de kameel

Bloem Vandenberghe (6) en haar neefjes Ferre (10) en Mies (7) Meulebroek en omie Leen Philips bij Joep, de kameel. - Foto's DCH
Een klein groepje kinderen springt een meter achteruit wanneer Joep, de kameel, op hen afstormt om hen te begroeten. Na enkele ogenblikken herpakken ze zich en poseren ze trots bij de kolos.

"Zo enthousiast heb ik hen nog nooit gezien", zegt 'omie' Leen Philips uit Lo-Reninge, die met haar drie kleinkinderen een bezoekje brengt aan de dierenopvang.

"Ze kijken hun ogen uit. Zonet konden we zien hoe de beren worden gevoederd en kregen we een hele uitleg van de dierenverzorger bij de bavianen. Fascinerend om te zien hoe die dieren met elkaar opschieten en hoe gepassioneerd de verzorgers met hun job bezig zijn. Dit is werkelijk een mooi initiatief, als je nagaat hoeveel van die dieren werden gered uit de handen van private eigenaars, die er niet mee wisten om te gaan, of circussen die hen inschakelden om allerlei kunstjes te doen."

(DCH)