Medische gebeurtenissen Februari 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Operatieve verwijdering goedaardig gezwel bij witbuikegel Rolypoly

09-02-2024

 

Witbuikegel Rolypoly werd afgestaan door zijn vorige eigenaar en kwam terecht is een opvangcentrum in NL. Daar is het verboden op deze dieren te houden dus klopte het opvangcentrum aan bij de Zonnegloed. 

Rolypoly had last van een gezwel in zijn hals. Het werd redelijk groot en begon in de weg te zitten, dus werd er besloten om het te verwijderen.

Foto's van medische handelingen 

       
De egel werd verdoofd met gasanesthesia en het gewzel werd verwijderd. Gelukkig ging dit zeer makkelijk en vlot en kon de egel snel weer vrolijk rondwandelen. Het bleek om een goedaardig lipoom (vettumor) te gaan, we verwachten dat egel Rolypoly zeer vlot zal herstellen en er verder geen last van zal hebben. 

 

Bijwerken tanden zwartstaartprairiehonden Navajo en Cheyenne

16-02-2024

 

De toekomst voor de zwartstaartprairiehonden Navajo en Cheyenne was twijfelachtig. Door een internationaal kweekprogramma in een Duitse zoo moesten ze weg om plaats te maken. Gelukkig vonden ze een nieuw thuis in de Zonnegloed.

De ondertanden van beide prairiehonden waren aan de beurt voor een gebitscontrole. Bij beide dieren waren ze wat te lang geworden.

Foto's van medische handelingen 

     
De tanden van prairiehonden (net zoals van andere knaagdieren) blijven hun hele leven lang doorgroeien. Onder normale omstandigheden slijten deze tanden voortdurend af, maar wanneer de tanden bijvoorbeeld een verkeerde stand hebben aangenomen kan het zijn dat de slijtage onvoldoende is en dat de (snij)tanden te lang doorgroeien. Dan krijgen de dieren moeite met eten. Bij Navajo en Cheyenne was het nodig een stuk van de onderste snijtanden af te vijlen. 

 

Bijknippen pantoffelklauwen Chinese Muntjak Acus

23-02-2024

 

Acus is waarschijnlijk ontsnapt bij zijn vorige eigenaar, omdat hij erg tam overkwam. Hij is gevonden in een tuin van particulieren die een opvangcentrum in de buurt contacteerden. De vorge eigenaars hebben de ontsnapping nooit gemeld of zijn opzoek gegaan. Nu heeft Acus een liefdevol thuis in de Zonnegloed.

Pantoffelklauwen is een abnormale groei in de hoeven die lijkt op een pantoffel. Deze abnormale groei kan problemen veroorzaken bij dieren, zoals: moeite met lopen of pijn/ongemak voor het dier veroorzaken. Daarom is dit onderhoud belangrijk om het dier niet in ongemak te laten leven.

Foto's van medische handelingen 

     
Muntjak Axus is via een vangsysteem verdoofd en daarna zijn de 'pantoffelklauwen' bijgewerkt. Hij zal verder geen last hebben van deze handeling. 

 

Bijvijlen kiezen + kies getrokken pony Berlios 

 

Pony Berlios is al van het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Berlios is al redelijk op leeftijd en heeft ook wat tandproblemen. Vooral bij paarden op leeftijd is het belangrijk dat het gebit regelmatig gecontroleerd word op slijtageproblemen. Er kunnen bijvoorbeeld scherpe punten of haken ontstaan bij onvoldoende afslijting. Hierdoor kunnen deze scherpe punten/haken de tong of wangen verwonden.

Foto's van medische handelingen 

       
Bij Berlios was het tijd voor een gebitscontrole en is het gebit bijgevijld. Er werd ook een loszittende kies bij Berlios aangetroffen. Zo'n loszittende kies veroorzaakt pijn bij elke kauwbeweging. Er is besloten de kies te trekken, zodat hij geen pijn meer had tijdens het eten. Omdat Berlios veel kiezen mist krijgt hij ook speciaal geweekte voeding die zacht is en een groot deel van het normale ruwvoer en krachtvoer vervangt.