Medische gebeurtenissen Maart 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Bijknippen achterklauw Ouessantschaap Nolwenn

01-03-2024

 

De Ouessantschapen zijn al vanaf het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Nolwenn heeft rechtsachter een rolklauw, waardoor de hoorn wat scheef aangroeit. Het is belangrijk de klauwtjes regelmatig bij te knippen om de stand te corrigeren. Op natuurlijke wijze gebeurt dit onvoldoende.

Foto's van medische handelingen 

     
Bij rolklauw wijst de teen omhoog. Hierdoor steunt het dier meer op de hiel dan dat zal moeten. Belangrijk is dus ook om dit goed bij te houden om eventueel kreupelheid te voorkomen.

 

Bijvijlen kiezen kruisezels Emma & Martha

01-03-2024

 

De kruisezels Emma & Martha zijn ook al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.

Emma & Martha waren vandaag aan de beurt voor hun gebitscontrole. Beide ezels hebben last van slijtageproblemen aan hun gebit.

Foto's van medische handelingen 

       
De achterste kiezen van de bovenkaak groeien aan de achterkant door en slijten niet af waardoor er een scherpe haak gevormd kan worden die zeer pijnlijk is, wanneer deze aan de onderkant in het tandvlees wordt geduwd. Bij regelmatige controle en bij het regelmatig bijvijlen hebben ze er geen last van.

 

Autopsie Grijze eekhoorn Reeve

01-03-2024

 

Helaas werd grijze eekhoorn Reeve plotseling dood aangetroffen. In zulke gevallen is het belangrijk om de oorzaak van het overleiden te achterhalen en daarom werd er een autopsie uitgevoerd.

Met een autopsie word er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak (vaak plotselinge doodsoorzaken). Hierdoor kunnen onderliggende gezondheidsproblemen geïdentificeerd worden. Ook kan het helpen bij het verstrekken van informatie voor onderzoeken of preventieve maatregelen.

 

Echo-onderzoek bij baardaap Shimoga

08-03-2024

 

Baardaap Shimoga kwam samen met andere baardapen naar de Zonnegloed vanuit een ander dierenpark. Ze moesten plaats maken voor andere dieren die deelnemen aan internationale kweekprogramma's.

Shimoga heeft last van af en toe buikpijn en niet willen eten, dit ging vanzelf weer over maar kwam weer terug. Daardoor werd besloten dat ze onderzocht moest worden.

Foto's van medische handelingen 

       
Hiervoor hebben we het geluk gehad hulp te krijgen van de humane radioloog Wim Faes, die het zag zitten om een uitgebreide echo te doen van haar buik. Apen en zeker primaten lijken op mensen, vandaar zijn hulp. Helaas kwam hieruit naar voren dat er vrij vocht aanwezig was in de buikholte waarschijnlijk als gevolg van een leverprobleem. Dat is niet zo'n goed teken, een behandelingsplan wordt opgesteld wanneer de bloeduitslag binnen is.

Update 14-03-2024

Uit bloedonderzoek van baardaap Shimoga blijkt dat zij kampt met nierproblemen. Er is een behandeling voor haar opgestart doormiddel van medicatie en ze krijgt extra vocht toegediend met roosvicée, want dat vind ze erg lekker.

 

Hechten vulva wond bij Amiatina ezel Siena

14-03-2024

 

Siena is samen met haar ouders en twee broers opgevangen. Een particulier kon helaas niet meer voor de dieren zorgen en bracht ze naar de Zonnegloed voor een goed thuis.

Siena werd gevonden met een ernstige wond ter hoogte van beide vulvalippen. Waarschijnlijk heeft één van de manenschapen dit op zijn geweten.

Foto's van medische handelingen 

       
De ezel werd rechtstaand gesedeerd en plaatselijk verdoofd en na goed ontsmetten kon de wond gehecht worden. Siena zal nog enkele dagen antibiotica en pijnstillers moeten krijgen en wordt verder goed in de gaten gehouden.

Update 29-03-2024

De gehechte wond ziet er goed uit. Er lijkt wel een nieuwe opening te zijn ontstaan, maar het is niet nodig om deze opnieuw te hechten. Ook zijn de andere hechting draadjes eruit gehaald. Voor nu word de wond dagelijks afgespoeld met water en een ontsmettingsmiddel. Als Siena het toelaat word de wond ook ingesmeerd met honingzalf.

 

Operatief verwijderen van tumor bij Degoe Blumeau

23-03-2024

 

Blumeau heeft al meerdere verhuizingen meegemaakt. Zo is hij door een particulier in Nederland uit het knaagdierenasiel gehaald om te leven met soortgenoten. Helaas overleden deze twee degoes en heeft de eigenaar besloten Blumeau af te staan aan Stichting AAP. Zij namen contact op met De Zonnegloed en nu leeft Blumeau een liedevol leven met soortgenoten Leo en Winston.

Blumeau is geopereerd aan een tumor. Hij is op dit moment erg actief en alert dat is een goed teken. Voor nu word hij goed in de gaten gehouden of hij goed eetgedrag vertoont en van zijn wond afblijft.

Foto's van medische handelingen 

     
Tumoren bij degoes (en andere knaagdieren) kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals; genetische aanleg, leeftijd, omgevingsfactoren en voeding. De tumor bij Blumeau is waarschijnlijk een oorzaak van ouderdom.

 

Klauwverzorging bij Zeboes Kawan & Beasty

29-03-2024

 

De Zeboe Kawan is al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed, voordat het een Sanctuary werd.
Beasty is door zijn eigenaresse afgestaan, omdat ze merkte dat het dier erg ongelukkig was in zijn eentje. Nu geniet Beasty samen met Kawan van hun leven op De Zonnegloed.

Het regelmatig verzorgen van de klauwen is erg belangrijk om abnormale groei te voorkomen en het welzijn van de dieren te waarborgen, zodat ze geen ongemak ervaren.

Foto's van medische handelingen 

       
De klauwen van de Zeboes Kawan & Beasty zijn bijgeknipt en bijgewerkt. De zeboes zijn tegen het hek 'gecrusht’ om te voorkomen dat de dieren onverwachte bewegingen zouden maken waarbij ze zichzelf konden verwonden. Bovendien werd een handdoek over hun gezicht gelegd om hun stress te verminderen.