Nieuw dier: Muntjak uit het Natuurhulpcentrum

De chinese muntjak gevaarlijker dan hij lijkt ?  Artikel  Agentschap voor Natuur en Bos.

De situatie in Groot-Brittannië illustreert dat de soort zich zeer snel kan verspreiden. Vanuit het zuidoosten van het land heeft de Chinese muntjak grote delen van Engeland gekoloniseerd en breidt nog steeds noordwaarts uit. Muntjak is er in veel regio’s algemener dan ree. Ook in Nederland neemt men regelmatig muntjakken waar, met name in de provincie Noord-Brabant, maar er is voorlopig, net zoals in Vlaanderen, geen bewijs van voortplanting in het wild.
In België zijn waarnemingen van muntjak zeer beperkt. De laatste jaren is het aantal waarnemingen in de omgeving van Schoten (Vordenstein, Zeurt / Elshout en omgeving van het fort van Schoten) en Brasschaat (Peerdsbos en park van Brasschaat) toegenomen. Vorig jaar werd voor de eerste maal ingegrepen. Er werden 3 dieren geschoten en 1 verkeersslachtoffer werd ingezameld. Na de actie werden nog steeds waarnemingen gedaan van muntjaks, waardoor een herhaling van de actie noodzakelijk is.
Ervaringen uit het buitenland leerden dat lokaal ingrijpen met selectief afschot de meest efficiënte vorm van bestrijden is. Omwille van het recreatief medegebruik van de gebieden en de grote inspanningen voor afschot zal in Vlaanderen ook het gebruik van vangkooien ingezet worden. Het werk wordt uitgevoerd door specialisten met ervaring. Uitgangspunten zijn het voorkomen van verstoring van andere in het wild levende soorten en de veiligheid van parkbezoekers. Acties gebeuren steeds onder toezicht van het Agentschap voor Natuur en Bos en met goedkeuring van de eigenaar.

Muntjak gezien?

Snel ingrijpen is enkel mogelijk mits een goed beeld van waar muntjak aanwezig is. Daarom roepen het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos op om waarnemingen van muntjak of verkeersslachtoffers door te geven. Dit kan door observaties zo snel mogelijk in te voeren op waarnemingen.be of te mailen naar faunabeheer@inbo.be.  Maar mensen die van de natuur houden, maak deze dieren niet af. Er zijn andere oplossingen! (Karel, verantwoordelijke Sanctuary De Zonnegloed vzw)

Invasieve exoot

Het oorspronkelijke leefgebied van de Chinese muntjak ligt in China en Taiwan. Waarnemingen in Vlaanderen zijn terug te brengen tot ontsnapte of vrijgelaten dieren uit privécollecties waar ze gehouden worden voor de jacht of als gezelschapsdier. Nochtans is het bezit van muntjak in België verboden.
Chinese muntjak kan hier een negatieve impact hebben die op basis van ervaringen in Groot-Brittannië en risico-analyses goed gedocumenteerd is. De soort kan kwetsbare bosflora vernielen en verjonging van hakhoutbestanden verhinderen. Voor weggebruikers bestaat er een verhoogd risico op aanrijdingen. Dit is ondermeer het geval in Schoten waar de soort aanwezig is vlak naast de E19 en enkele drukke gewestwegen. Bij hoge dichtheden kan de soort schade aanrichten in tuinen, boomkwekerijen en in mindere mate aan landbouwgewassen. Door overlap in habitat met ree, is concurrentie voor voedsel – zeker in de winter – reëel. Volwassen muntjakken hebben bij ons geen natuurlijke vijanden en een korte dracht, waardoor ze snel in aantal kunnen toenemen.

Meer informatie over de risico’s kan men vinden op http://share.bebif.be/data/ias/Risk%20analyses/Muntiacus%20reevesi.pdf

"Afmaken is ook geen oplossing! Wat de mens verkeerd doet met dieren, daar moet de mens zelf zijn verantwoordelijkheden t.o.v. het dier voor dragen! Afmaken is een veel te gemakkelijke oplossing. Of doen zij, die vóór de natuur zijn, nu plots hetzelfde of wat de zoo's doen met hun zogezegde surplus dieren?' reageert Karel Ackaert, projectverantwoordelijke van Dierenpark-Sanctuary De Zonnegloed.