16 Nieuwe gezichten in De Zonnegloed: ontmoet onze nieuwkomers

Bij De Zonnegloed mochten we afgelopen week, en gisteren opnieuw, nieuwe bewoners verwelkomen. De dieren werden illegaal gehouden in een omgeving die niet geschikt was voor hun noden, ondanks de goede bedoelingen van de persoon die hen verzorgde. Na een inspectie van dierenwelzijn en overleg tussen onze oprichters en de houder over het welzijn van de dieren, zijn ze vrijwillig aan ons overgedragen. Bij De Zonnegloed krijgen ze nu de zorg en ruimte die ze verdienen.

Een bijzondere groep dieren

De dieren komen allemaal van dezelfde houder en verhuisden in twee delen naar onze sanctuary. Vorige week hebben we al de eerste groep mogen verwelkomen: twee rode reuzenkangoeroes, één grijze reuzenkangoeroe, twee stokstaartjes en twee capibara’s.
Gisteren hebben we de tweede groep opgehaald. Het gaat over drie stekelvarkens, twee stinkdieren en vier neusberen.

Een nieuw hoofdstuk voor deze dieren

Elk dier dat bij ons komt, krijgt de ruimte en zorg die het nodig heeft om helemaal tot rust te komen en zichzelf te zijn. Binnenkort geven we ze ook een nieuwe naam, maar voor nu laten we hen wennen aan hun nieuwe omgeving en onze verzorgers.

Leer meer over onze nieuwe bewoners

Wij verwelkomen dieren van allerlei soorten en uit verschillende omstandigheden. Laten we kennismaken met onze nieuwe bewoners, en wat hen zo bijzonder maakt:

Neusberen

Met al 10 (rode) neusberen in onze sanctuary en binnenkort 4 nieuwe bewoners, blijft deze soort een belangrijk onderdeel van ons onze sanctuary. Neusberen, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, hebben scherpe klauwen en een spitse, flexibele snuit die ze gebruiken om voedsel te zoeken, zoals insecten, fruit en kleine (zoog)dieren. Terwijl ze voedsel verzamelen en fruit eten, slikken ze zaden in die later via hun ontlasting verspreid worden. Ze spelen dus een belangrijke rol in hun ecosysteem.

Reuzenkangoeroes

Naast onze Bennetwallaby Yamba zijn er nu ook drie reuzenkangoeroes bij ons gekomen, twee rode reuzekangoeroes en één grijze reuzekangoeroe – doorgaans kleiner dan de rode variant. Hoewel wallaby’s kleiner zijn dan hun kangoeroe-familieleden, delen ze veel fysieke kenmerken, zoals sterke achterpoten en een gespierde staart. Ze zijn experts in springen en kunnen met gemak afstanden van 9 meter overbruggen of tot 3 meter hoog springen in één sprong.

Capibara’s

We maken voor het eerst kennis met capibara’s, het grootste knaagdier ter wereld. Ze wegen doorgaans tussen de 35 en 65 kilogram en kunnen tot 1,30 meter lang worden. Capibara’s zijn fantastische zwemmers én duikers! Deze dieren – oorspronkelijk uit Zuid-Amerika – zijn sociale dieren die graag in groepen leven.

Stokstaartjes

Onze groep van 7 stokstaartjes, met nog twee dieren in quarantaine sinds 6 november, groeit nu met nog twee extra diertjes. Stokstaartjes zijn echte teamspelers en altijd alert. Ze leven in hechte groepen en brengen hun dagen door met graven, rondkijken en met elkaar communiceren.

Stekelvarkens

Met vier ‘gewone’ stekelvarkens al in onze sanctuary bereiden we ons voor op de komst van drie nieuwe stekelvarkens. Deze grote knaagdieren beschermen zichzelf met hun stekels en hebben een rustig karakter. Zoals de neusberen spelen ze een cruciale rol in hun ecosysteem door zaden te verspreiden.

Stinkdieren

Ons huidige gestreepte stinkdier Skunky krijgt binnenkort gezelschap van twee nieuwe stinkdieren. Ondanks hun ‘geurige’ reputatie zijn stinkdieren zeer nuttig. Ze eten insecten, kleine dieren en zelfs schadelijke plagen zoals muizen en insecten die planten aantasten, en helpen zo het natuurlijke evenwicht te bewaren.

De rol van de quarantaine-periode

Alle dieren die bij ons aankomen, moeten eerst een tijdje in quarantaine. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat nieuwe dieren gezond zijn en geen ziektes kunnen overbrengen naar de andere bewoners. Tijdens deze periode kunnen onze dierenverzorgers de dieren goed observeren en kunnen ze wennen aan een nieuwe omgeving.
Bij De Zonnegloed draait alles om het geven van een veilige plek aan deze dieren. Elk dier heeft een verhaal, en samen dragen ze bij aan een groter begrip voor dierenwelzijn.

Hoe jij kan helpen

Wil je bijdragen aan het welzijn van deze dieren in hun nieuwe thuis bij ons in De Zonnegloed? Je kunt het verschil maken door een dier symbolisch te adopteren, een donatie te doen of hun verhaal te delen. Vanaf volgende week zal het mogelijk zijn om één van deze nieuwe bewoners te adopteren.
Volg onze sociale media en de website voor updates over deze bijzondere bewoners en hun nieuwe start in onze sanctuary.