In de natuur draait alles om overleven, maar dat houdt niet in dat dieren zich uitsluitend bezighouden met voedsel en voortplanting. Er zijn veel diersoorten die samenwerken, problemen oplossen en zich aanpassen aan veranderende situaties. Wie goed observeert, ontdekt dat we van hun gedrag opmerkelijk veel kunnen leren en in ons eigen leven kunnen implementeren.
Bij De Zonnegloed, waar geredde wilde dieren een tweede kans krijgen, is elke dag te zien hoe deze dieren niet alleen volhardend zijn, maar ook intelligent, sociaal en strategisch. Wolven creëren krachtige roedelstructuren, poema's wachten geduldig op het juiste moment om toe te slaan, en wasberen demonstreren hoe creativiteit en doorzettingsvermogen hen in staat stellen om tegenslagen te overwinnen.
In dit artikel bespreken we wat we van wilde dieren kunnen leren over samenwerking, probleemoplossend vermogen, aanpassingsvermogen en meer.
1. Samenwerken en op elkaar vertrouwen
Wolven: de kracht van een sterk team
Een van de eerste dingen die je merkt bij een roedel wolven, is hoe goed ze op elkaar inspelen. Elke wolf heeft een rol: sommige leiden, anderen zorgen voor de kleintjes, en weer anderen helpen met jagen. Op hun eentje zouden wolven het moeilijk hebben, maar samen vormen ze een sterk team.
Wat wij hiervan kunnen leren: Niemand kan alles alleen. Een sterk team waarin iedereen hun rol kent, maakt het leven een stuk makkelijker. Of het nu op werk is of thuis, als je weet dat je op elkaar kunt rekenen om iets te bereiken, geraak je verder.
Stokstaartjes: elkaar beschermen
Wie ooit een groep stokstaartjes heeft gezien, weet dat er altijd zeker eentje op wacht staat terwijl de rest op zoek gaat naar voedsel. Zodra er gevaar dreigt, slaat de waakzame stokstaart alarm. Ervaring en reputatie spelen daarin een grote rol, want er wordt niet gespeeld met de levens van groepsleden. Ook wanneer de kust veilig is geven deze ‘wachters’ een signaal zodat hun groepsgenoten verder kunnen zoeken en verzamelen. Hoe vaker de stokstaartjes op wacht rondkijken (en hoe vaker ze een signaal geven), hoe beter hun reputatie en het vertrouwen dat de anderen in hen hebben.
Wat wij hiervan kunnen leren: In een gezin, vriendengroep of team is het belangrijk dat iemand een oogje in het zeil houdt. We kunnen elkaar beschermen door aandachtig te zijn voor wat er gebeurt in onze omgeving en door op tijd in te grijpen als iemand hulp nodig heeft.
Omgevingsbewustzijn is een essentiële survival skill.
2. Geduld en strategisch denken
Poema’s: wachten op het juiste moment
Een poema is geen dier dat zomaar achter elke prooi aanrent. In plaats daarvan neemt hij zijn tijd, observeert hij zijn omgeving en wacht hij op het perfecte moment om toe te slaan. Hierdoor verspilt hij geen energie aan nutteloze achtervolgingen, wanneer de kans te groot is dat een prooi zal ontkomen bijvoorbeeld. Door op basis van observaties een inschatting te doen kunnen de dieren onnodige situaties vermijden en efficiënter jagen.
Wat wij hiervan kunnen leren: Vaak is het verstandig om even te wachten voordat je een beslissing neemt. Of het nu gaat over een carrièrekeuze, een grote aankoop of een moeilijke beslissing, timing is van groot belang. Wie geduld heeft en situaties goed inschat, maakt uiteindelijk betere keuzes.
Euraziatische lynx: de kracht van observatie
De lynx maakt geen gebruik van brute kracht, maar van slimme technieken voor de jacht. Hij observeert, luistert en beweegt strategisch om niet op te vallen.
Wat wij hiervan kunnen leren: Goed luisteren en observeren draagt bij aan het maken van de juiste keuzes. Of het nu op het werk is of in sociale situaties; degene die eerst kijkt en luistert voordat hij actie onderneemt, zal beter gecalculeerde beslissingen kunnen nemen en stappen kunnen ondernemen.
3. Aanpassingsvermogen en slimme oplossingen
Wasberen: probleemoplossers met lef
Het is bijna eng hoe slim wasberen zijn. Ze krijgen afvalbakken en sloten open en kunnen zelfs patronen herkennen. Ze passen zich razendsnel aan nieuwe situaties aan en laten zich niet zomaar tegenhouden.
Wat wij hiervan kunnen leren: Soms is het nodig om ‘out-of-the-box’ te denken. Obstakels zijn er om overwonnen te worden, en als de ene oplossing niet werkt, is er altijd een andere. Flexibiliteit en creativiteit zijn belangrijk om obstakels in het leven te overwinnen en om je meer kansen te bieden.
Poolvossen: meester in overleven
Poolvossen passen zich volledig aan de seizoenen aan. In de winter wordt hun vacht dikker (camouflage) en in de zomer dunner, en ze verbergen voedsel voor tijden waarin het moeilijk is om voedsel te vinden. Ze hanteren een strategische benadering om te kunnen overleven.
Wat wij hiervan kunnen leren: De wereld verandert voortdurend, en wie zich kan aanpassen, heeft de beste overlevingskansen. Of het nu gaat om een nieuwe baan, veranderende technologie of persoonlijke groei, aanpassingsvermogen maakt het leven makkelijker.
4. Emotionele intelligentie en zorg voor elkaar
Capibara’s: de kracht van rust en harmonie
Capibara’s leven in grote groepen en kunnen met bijna elk dier overweg. Ze stralen rust uit en vermijden conflicten waar mogelijk.
Wat wij hiervan kunnen leren: Soms is het beter om de rust te bewaren en problemen niet groter te maken dan ze zijn. Door kalm te blijven in stressvolle situaties en open te staan voor anderen, maken we het leven voor onszelf en de mensen om ons heen aangenamer.
Witoorpenseelaapjes: samen zorgen voor de volgende generatie
Bij deze kleine apensoort helpen niet alleen de ouders, maar ook de oudere broers en zussen en andere groepsleden bij de opvoeding van de jongen. Er is sprake van gemeenschapszorg, dus iedereen draagt een steentje bij om ervoor te zorgen dat de kleintjes veilig opgroeien.
Wat wij hiervan kunnen leren: Opvoeden is iets dat je niet alleen doet. Of het nu gaat om je eigen kinderen, het helpen van een jongere collega of het ondersteunen van een vriend, we kunnen allemaal iets bijdragen aan de groei van de mensen om ons heen.
Wat betekent dit voor ons?
Wilde dieren laten ons zien hoe belangrijk samenwerking, geduld en aanpassingsvermogen zijn. Ze leren ons om slim en strategisch te denken, op de juiste momenten toe te slaan en zorg te dragen voor elkaar.
Als je ooit twijfelt over hoe je met een situatie moet omgaan, denk dan eens aan hoe een wolf, een poema of een wasbeer het zou aanpakken.
Nieuwsgierig geworden? Bezoek De Zonnegloed en zie met eigen ogen hoe deze dieren leven en samenwerken. Misschien ontdek je nog meer lessen die we van hen kunnen leren.
Bronnen
- New Scientist (2018). The most trusted meerkats are those with impeccable reputations. Beschikbaar op: https://www.newscientist.com/article/2177816-the-most-trusted-meerkats-are-those-with-impeccable-reputations/
- National Geographic (2022). How raccoons became the ultimate urban survivors. Beschikbaar op: https://www.nationalgeographic.com/animals/article/how-raccoons-became-the-ultimate-urban-survivors
- Wildlife X Team (n.d.). Just how smart are raccoons exactly? Beschikbaar op: https://www.wildlifexteam.com/about/blog/just-how-smart-are-raccoons-exactly.html
- Panthera (2020). Garden hunt: Panthera study shows pumas utilize sly strategy fertilizing plants recruit. Beschikbaar op: https://panthera.org/newsroom/garden-hunt-panthera-study-shows-pumas-utilize-sly-strategy-fertilizing-plants-recruit
- Wiley Online Library (2021). Behavioral ecology of carnivores: A review. Beschikbaar op: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/zoo.21644
- Yukon Wildlife Preserve (2020). Arctic fox easter treat: How arctic foxes stockpile food. Beschikbaar op: https://yukonwildlife.ca/2020-arctic-fox-easter-treat
- BioExpedition (n.d.). Capybara behavior. Beschikbaar op: https://www.bioexpedition.com/capybara-behavior/
- PubMed (2001). Social structure and cognitive abilities in primates. Beschikbaar op: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11241967/