Kleine woestijnspringmuis Jaculus jaculus
Dieren in onze sanctuary
Jerry (Mannetje)
Jerry werd samen met een heleboel andere dieren in beslag genomen tijdens een transportcontrole. De dieren waren onderweg van Duitsland naar Engeland, zonder enig geldige documenten. Waarschijnlijk waren ze bedoeld om verkocht te worden als illegaal huisdier.
Willy (Vrouwtje)
Willy werd samen met een heleboel andere dieren in beslag genomen tijdens een transportcontrole. De dieren waren onderweg van Duitsland naar Engeland, zonder enig geldige documenten. Waarschijnlijk waren ze bedoeld om verkocht te worden als illegaal huisdier.
Shnoefie (Vrouwtje)
Af en toe gebeurt het dat een dier zwanger toekomt. Dit was ook het geval bij de groep woestijnspringmuizen. De nakomelingen blijven vanzelfsprekend ook op De Zonnegloed.
Shnoefco (Mannetje)
Af en toe gebeurt het dat een dier zwanger toekomt. Dit was ook het geval bij de groep woestijnspringmuizen. De nakomelingen blijven vanzelfsprekend ook op De Zonnegloed.
Kenmerken
- Grootte:
- 9 tot 11 cm (staart inclusief)
- Voedsel:
- Zaden, gras, insect
- Gewicht:
- 40 tot 75 gram
- Leeftijd:
- 4 jaar/années/years
- Draagtijd:
- 25 dagen/jours/days
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Kleine woestijnspringmuis
- Leefomgeving:
- Woestijn en andere droge gebieden
- Leefgebied:
- De Sahara, Sahel en delen van het Midden-Oosten
MEER INFO
Uiterlijk
De woestijnspringmuis lijkt door de hele lange achterpoten en staart wel een beetje op een kleine kangoeroe. Het beweegt zich dan ook voort op dezelfde manier. Het kan in een enkele sprong wel 3 meter ver springen.
Gedrag
De woestijnspringmuis is vooral ’s nachts actief. Overdag om te ontsnappen aan de warmte en roofdieren, leeft het in uitgebreide gangenstelsels. Dit ondergronds complex heeft verschillende kamers, elk met hun eigen functie zoals voedselvoorraad, overwintering en nestkamers. Tijdens de zomer zal het de ingang van hun hol gaan dichtmaken zodat er zoveel mogelijk warmte buiten blijft, en vocht zoveel mogelijk binnen.
Voortplanting in de natuur
Ze planten zich twee keer per jaar voort. Het zijn de mannetjes die de vrouwtjes proberen te versieren door voor hun te gaan staan, hoog op hun achterpoten, en wat te slaan met hun korte voorpootjes.
Een nestje bestaat meestal uit 4 à 5 jongen, die volwassen zijn na8 à 12 maand.
Wetenswaardigheden
De woestijnspringmuis drinkt zo goed als niet. Al het nodige water haalt het uit het voedsel.
Om voedsel te vinden, trekt het soms wel 10 kilometer per dag rond. Het is onder andere grote fan van woestijntruffels.
Bedreiging
De kleine woestijnspringmuis wordt niet als bedreigd bezien door het IUCN, hoewel het eigenlijk ook niet bekend is of de wilde populaties groter of kleiner worden.
Adopteer deze Kleine woestijnspringmuis