en fr

Koningspython Python regius

Dieren in onze sanctuary

Sadiki
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
13-12-2012
Sadiki

Sadiki werd binnengebracht op 13/12/2012 door het Wildtier- und Atenschutzstation opvangcentrum.  De politie kwam samen met de dierenbescherming het dier in beslag nemen.  Op dat moment bevond de slang zich rond de hals van zijn baasje.


Regi
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
28-02-2019
Regi

Regi werd afgestaan door zijnvorige eigenaar vanuit Frankrijk.


Ramses
Datum opgevangen
07-05-2021
Ramses

Ramses werd samen met 78 andere koningspythons in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn bij een kweker. De kweker had geen milieuvergunning voor het houden van deze dieren en verzorgde de dieren zeer slecht. De pythons zaten onder de mijten, meerdere dieren lagen dood in hun bak en verschillende anderen waren erg mager en ondervoed. Het Natuurhulpcentrum ving de dieren op en ging op zoek naar geschikte opvangplekken. Ramses vond zo een nieuwe thuis in De Zonnegloed.


Amenhotep
Datum opgevangen
07-05-2021
Amenhotep

Amenhotep werd samen met 78 andere koningspythons in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn bij een kweker. De kweker had geen milieuvergunning voor het houden van deze dieren en verzorgde de dieren zeer slecht. De pythons zaten onder de mijten, meerdere dieren lagen dood in hun bak en verschillende anderen waren erg mager en ondervoed. Het Natuurhulpcentrum ving de dieren op en ging op zoek naar geschikte opvangplekken. Amenhotep vond zo een nieuwe thuis in De Zonnegloed.


Nefertiti
Datum opgevangen
07-05-2021
Nefertiti

Nefertiti werd samen met 78 andere koningspythons in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn bij een kweker. De kweker had geen milieuvergunning voor het houden van deze dieren en verzorgde de dieren zeer slecht. De pythons zaten onder de mijten, meerdere dieren lagen dood in hun bak en verschillende anderen waren erg mager en ondervoed. Het Natuurhulpcentrum ving de dieren op en ging op zoek naar geschikte opvangplekken. Nefertiti vond zo een nieuwe thuis in De Zonnegloed.


Koningspython - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Koningspython

Kenmerken

Grootte:
1 - 2 m
Voedsel:
Kleine knaagdieren
Gewicht:
2 - 3 kg
Leeftijd:
30 jaar
Draagtijd:
70 - 90 dagan
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Koningspython
Leefgebied:
Centraal Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De koningspython leeft in grasgebieden en open bossen in West- en Centraal-Afrika. Hij is voornamelijk actief in de vroege ochtend en in de avond. Overdag houdt hij zich schuil in holen in de grond en onder boomwortels.

Wat eet hij graag?

De koningspython eet voornamelijk knaagdieren, zoals ratten en muizen. Hij is geen actieve jager. In plaats daarvan houdt hij zich verscholen en wacht tot zijn prooi langskomt. Dan trekt hij zijn kop en nek naar achter en schiet in een keer weer naar voren om zijn prooi te grijpen. Dit doet hij met de scherpe haaktanden, die in zijn kaken zitten. Voordat hij zijn prooi eet wurgt hij deze.

Onregelmatige eter

Een koningspython eet heel onregelmatig, maar hier kan hij goed tegen. Het is een koudbloedig dier, dus hij hoeft geen lichaamstemperatuur te stoken. Hierdoor kan hij lange tijd, soms wel maanden, zonder eten.

Bal

De koningspython wordt ook wel balpython genoemd. Deze naam dankt hij aan het feit dat hij zich oprolt als een bal wanneer er gevaar dreigt of als hij gestrest of bang is.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Het leeft altijd in de buurt van water in de savannes en bossen van westelijk Afrika: landen zoals Gambia, Ghana, Nigeria, Senegal, Benin en Togo. Het zit liefst op de grond, maar mannetjes durven wel eens sneller in de bomen te klimmen.

Voeding
Alle slangen zijn carnivoor. De koningspython eet knaagdieren, amfibieën, hagedissen en vogels.

Uiterlijk
Een koningspython is niet zo groot, tot 1.5 meter. Daarmee is het de kleinste van de Afrikaanse pythons. Vrouwtjes zijn doorgaans iets groter.

In de natuur is de koningspython donkerbruin of zwart van kleur met geelbruine vlekken over de rug heen. In die gele vlek kan er dan weer een donkere vlek zitten. De buik is vaak licht van kleur met hier en daar wat zwarte aftekening. Maar er zijn ook andere variaties en gekweekte exemplaren kunnen er volledig anders uit zien van patroon en kleur. Iemand is er zelfs in geslaagd om een koningspython smileys op zijn lichaam te laten hebben. In de winkel kan je dus vanalles tegenkomen, maar besef dat deze designer morphs allesbehalve natuurlijk zijn.

Levenswijze
De koningspython gaat vooral ’s nachts op jacht, wanneer zijn prooi ligt te slapen. Overdag verstopt het zich dan in ondergrondse holen gegraven door zoogdieren of tussen de boomwortels.

Ze worden best oud, tot 40 jaar in gevangenschap.

Wetenswaardigheden
Ze zijn niet giftig. Alle pythons zijn wurgslangen. De anaconda en netpython, de grootste slangen ter wereld, zijn ook pythons.

Als het zich wat angstig voelt, gaat het zich oprollen tot in een balvormig hoopje om zich te verdedigen. Daarom wordt het ook wel eens de balpython genoemd.

De Igbo, een etnische groep in zuidelijk Nigeria, vereert de koningspython als een symbool van de aarde. Ze mogen vrij doorheen de dorpen kruipen en worden zelfs met eer begraven in een kistje.

Voortplanting in de natuur
De python kan 3 tot 11 eieren leggen (meestal rond de 5), die het vrouwtje ook uitbroedt in holen of tussen rotsen. Na een kleine twee maand komen de jonge slangetjes tevoorschijn.

Bedreiging
De koningspython is “Niet Bedreigd”. Het is een populair huisdier door het goedaardig gedrag en relatief kleine grootte. Ze worden dan wel eens uit de natuur gesmokkeld, maar meestal komen ze wel van kwekers.

Adopteer deze Koningspython