Withandgibbon Hylobates lar
Dieren in onze sanctuary
Vasa
Vasa komt van Parc Zoologique Val d'Hérault waar ze slecht verzorgd werd. Het park moest de deuren sluiten en enkele dieren werden opgevangen door Stichting AAP. Gelukkig vond Vasa een definitieve nieuwe thuis bij De Zonnegloed.
Ami
Ami komt van Israeli Primate Sanctuary, een sanctuary voor primaten in Israël. Ami zat daarvoor in een zoo waar hij werd geplaatst bij een andere gibbon. Nadat het vrouwtje overleden was, heeft Ami nog 3 jaar alleen gezeten. In die drie jaar is hij een deel van zijn been verloren omdat hij op een elektriciteitspaal geklommen was, werd hij depressief en stopte hij met eten. De zoo nam contact op met de sanctuary in Israël voor hulp. Zij namen contact op met De Zonnegloed en nu kan Ami genieten van een veilig verblijf samen met gibbon Vasa.
Kenmerken
- Grootte:
- 42 - 59 cm
- Voedsel:
- fruit, bes, bladeren, bloemen, insect
- Gewicht:
- 5.5 kg
- Leeftijd:
- 30 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 7.5 maand/mois/month
- Status:
- Engels
- Familie:
- Withandgibbon
- Leefomgeving:
- Tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.
- Leefgebied:
- Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.
Aankomst Ami
Vasa aan het zingen (Stichting AAP)
Vasa weet van geen ophouden, FEEST! (Stichting AAP)
Waar voelt hij zich op zijn best?
Ze leven voornamelijk in groen blijvende loofbossen in Noord-Thailand.
Wat eet hij graag?
Op het menu staan voornamelijk bladeren, bladscheuten, bloemen, insecten en vooral fruit.
Bedreigde soort
De withandgibbon is als soort bedreigd. De belangrijkste bedreiging vormt jacht op het dier voor bushmeat en de illegale handel in huisdieren.
MEER INFO
Leefgebied
De withandgibbon of lar leeft in de boomtoppen van tropische regenwouden, bergwouden, diptocarpbossen, gemengde loof- en bamboebossen en altijd groenblijvende loofbossen van Zuidoost-Azië, waaronder in Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.
In China is de withandgibbon waarschijnlijk uitgestorven. Hij leeft tot op een hoogte van 1200 meter.
Uiterlijk
De withandgibbon is een tenger gebouwd dier met, net als andere gibbonsoorten, lange armen en geen staart. Ze zijn gemiddeld 5,5 kg zwaar en de lichaamslengte is 42 tot 59 cm. In tegenstelling tot andere gibbonsoorten is de kleur van de pels zeer variabel. Er zijn dieren die helemaal zwart of donkerbruin zijn, maar ook lichtbruine of zandkleurige dieren komen voor. De handen, voeten en een krans van beharing rond de ogen, neus en mond zijn wit. Mannetjes en vrouwtjes verschillen nauwelijks in grootte.
Het meest opvallende aan het gebit is de aanwezigheid van grote dolkachtige hoektanden in zowel de boven- en onderkaak.
Voortbeweging
Gibbons zijn echte slingerapen. Ze bewegen zich al slingerend voort waarbij ze van tak naar tak zwaaien met behulp van hun armen. Vanwege deze manier van voortbewegen hebben withandgibbons gebogen vingers, lange handen, extreem lange armen en relatief korte benen. Ze hebben een kleine duim die net boven de pols zit. Withandgibbons komen zelden op de grond. Wanneer ze toch op de grond komen lopen ze op twee benen waarbij ze de armen boven hun hoofd houden voor het evenwicht.
Wetenswaardigheden
Gibbons staan bekend om hun duetten. Iedere ochtend zingen ze een kwartiertje. Het vrouwtje laat daarbij een steeds luider gezang horen terwijl het geluid van het mannetje wat eenvoudig is. Hiermee laten ze soortgenoten weten wat hun territorium is.
Voedsel in de natuur
Net als de meeste andere gibbonsoorten bestaat het dieet uit fruit, bladeren, insecten en bloemen. Gibbons slikken bijna alle zaden die ze binnenkrijgen door waardoor ze een belangrijke rol vervullen als zaadverspreiders. Bepaalde vruchtensoorten met een taaie schil zijn bijna volledig afhankelijk van gibbons voor de verspreiding van zaden.
Gedrag
Het territorium van de withandgibbons varieert van 16 ha in het Khao Yai National Park in Thailand tot 54 ha op het Maleise schiereiland. Ze leven in familiegroepjes van maximaal 6 individuen. De gemiddelde groepsgrootte varieert afhankelijk van het gebied waarin ze leven van 2.7 tot 4.9 dieren. Een groep bestaat uit een mannetje en een vrouwtje en hun nageslacht. Gibbons bewaken hun territorium door middel van het maken van geluiden. Iedere ochtend brengt het ouderpaartje een prachtig gezang voort.
Predatie
Predatoren zijn de nevelpanters, marmerkatten, Aziatische goudkatten, Bengaalse tijgerkatten, tijgers, luipaarden, pythons en adelaars.
Voortplanting in de natuur
Withandgibbons zijn meestal monogaam en laat geslachtsrijp, de vrouwtjes na 8-10 jaar en de mannetjes na 8-12 jaar. Ze krijgen om de 3 tot 5 jaar één nakomeling. Het paringsinterval is gemiddeld 3.5 jaar. Echter, als een vrouwtje haar jong verliest kan ze sneller weer een jong krijgen.
Gibbons paren niet in een bepaald vast seizoen hoewel dat vaak in maart gebeurt en de meeste jongen rond oktober worden geboren. De draagtijd duurt ongeveer 7.5 maand. Een pasgeboren withandgibbon houdt zich vast aan de vacht van de moeder. Het vrouwtje houdt het jong tijdens het slingeren vast met haar achterpoten.
Tegen de tijd dat de jongen gespeend worden zijn ze ongeveer twee jaar oud. Hoewel de jongen op eerdere leeftijd al voor zichzelf kunnen zorgen verlaten ze familiegroep pas wanneer ze geslachtsrijp zijn.
Bedreiging
De withandgibbon is als soort bedreigd. De belangrijkste bedreiging vormt de jacht op het dier voor het vlees en de illegale handel in huisdieren. Soms worden de ouders gedood waarna de jongen als huisdier worden gehouden. Daarnaast vormen de omzetting van bos in landbouwgebied (palmolieplantages), ecotoerisme, bosbranden, illegale houtkap en wegenbouw een bedreiging.
Adopteer deze Withandgibbon