Medische gebeurtenissen April 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Verhuizing + vaccinatie + klauwverzorging onder verdoving van de Manenschapen 

05-04-2024

 

De Manenschapen komen van een dierenpark dat vanwege de coronacrisis in 2020 en de strengere dierentuinwetgeving niet goed meer voor de dieren kon zorgen. Hier hebben ze een permanent thuis gevonden vrij van het gevaar om geƫuthanaseerd te worden.

Aangezien de Manenschapen het leven van de Amiatina ezels erg moeilijk maakten is besloten dat ze beter in een apart verblijf geplaatst zouden worden.

Foto's van medische handelingen 

       

Hiervoor moesten ze verdoofd worden. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om hun klauwen bij te werken en ze te vaccineren.

Van links naar rechts: verdoving, vaccinatie, klauwverzorging en de verhuizing.

 

Toediening van langwerkend antibioticum aan Algazelle Mao

12-04-2024

 

Algazelle Mao komt uit een zoo in Frankrijk die deelnemen aan een internationaal kweekprogramma om de Algazelle in stand te houden. Soms moeten er dieren weg vanwege bijvoorbeeld te weinig plaats. Mao vond een nieuw thuis bij de Zonnegloed samen met een andere Algazelle.

Mao heeft een litteken/wond ter hoogte van zijn kootholte veroorzaakt door het vastzitten in een net. Dit is erg gevoelig en pijnlijk en kan lang aanhouden.

Foto's van medische handelingen 

   
Daarom heeft Mao een langwerkend antibioticum toegediend gekregen via een injectie-pijltje. Antibiotica op orale manier (via het eten) toedienen is vaak niet goed voor herkauwers. Dit maakt de goede bacteriƫn kapot in de pensflora. Nu word Algazelle Mao goed in de gaten gehouden.

 

Wassen van Amiatina ezels met product tegen o.a. luizen & vliegen

12-04-2024

 

De Amiatina ezels zijn gezamenlijk naar de Zonnegloed gekomen. Ze komen van een particulier die de zorg financieel niet meer kon dragen. Nu leven ze als gezin op de Zonnegloed.

De ezels hadden veel kale plekken op hun lichaam door het schuren. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door luizen.

Foto's van medische handelingen 

     
Vandaag zijn ze eenmalig gewassen met product. Dit middel wordt in het bloed opgenomen en zou ook werken tegen de vliegen.