Medische gebeurtenissen Mei 2024

Er wonen meer dan 400 dieren op de Zonnegloed. Aangezien dit rescue dieren zijn betekent dit dat er altijd wel eentje ziek is of medische hulp nodig heeft. Iedere maand zijn er verschillende medische handelingen die uitgevoerd moeten worden bij de dieren.

Tandbehandeling Bruine beer Sandra

20-05-2024

 

Bruine beer Sandra werd samen met haar broer (Tishka) geëvacueerd uit een plaatselijke zoo in Oekraïne. Dit gebeurde omdat in 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Sandra´s vier hoektanden zijn waarschijnlijk afgebroken tijdens het tralies bijten in haar thuisland. Dit kan leiden tot ernstige infecties als het tandmerg bloot komt te liggen. Dit werd vorig jaar al ontdekt, maar de operatie moest uitgesteld worden toen bleek dat ze zwanger was.

Foto's van medische handelingen

       

Sandra onderging een 3,5 uur lange procedure. Hierbij werd het wortelkanaal van alle vier haar hoektanden uitgeboord en opgevuld met een tijdelijke pasta. Na 3 maanden zal dit vervangen worden door een permanente pasta, wanneer het zeker is dat al het geïnfecteerde materiaal is gedraineerd.

 

Medische check Bruine beren Malenky & Nanuq (+ castratie)

20-05-2024

 

Toen bruine beer Sandra binnen werd gebracht op de Zonnegloed, wist niemand dat ze zwanger was. Een onverwachte wending in dit verhaal, maar zeker welkom.

Omdat Sandra nog geopereerd moest worden is gewacht tot de welpjes oud genoeg waren om ook tijdelijk verdoofd te worden. Het was namelijk nog een verrassing wat voor geslacht de 2 welpjes zouden hebben.

Foto's van medische handelingen

Nanuq: 

       

Malenky:

   

De welpjes werden beide verdoofd om een medische check te krijgen, microchips te plaatsen en een geslacht controle te doen. Bij de geslacht controle werd duidelijk dat Malenky een vrouwtje is en Nanuq een mannetje (wat onze vermoedens al waren). Nanuq heeft ook meteen een castratie ondergaan. Alle 3 de beren zijn goed uit de narcose gekomen en meteen weer enthousiast gaan eten!

 

Onderzoek Zwartoorpenseelaap Rabah

24-05-2024

 

Zwartoorpenseelaap Rabah is op De Zonnegloed gekomen samen met Vadim en Zafar. Samen kwamen ze van een dierenpark in Nederland die zijn deuren moest sluiten.

Het viel op dat Rabah al enige tijd niet erg actief meer was er erg ingedoken op zijn plateau bleef zitten. Daarom is ervoor gekozen hem te gaan onderzoeken.

Met gasanesthesie is Rabah onderzocht. Een echo uitvoeren was erg lastig bij het kleine diertje, maar er werd geen buikvocht gedetecteerd. Wel had hij een temperatuur van 39,9 graden Celsius wat erg hoog is. Er is bloed afgenomen en er is pijnstilling en antibiotica toegediend. Dit zal nog een aantal dagen oraal toegediend blijven worden.

Update 26-05-2024

Helaas werd op zondag 26 mei Rabah overleden aangetroffen in zijn verblijf. De autopsie wijst op leverproblemen waaraan hij is overleden.

 

Scheren van de Lama's en Ouessantschapen

27-05-2024

 

De Lama's en Ouessantschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op De Zonnegloed. Ze waren er al toen de De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren werden vandaag onder handen genomen om ze te bevrijden van hun dikke vacht.

Foto's van medische handelingen

       

Deze vacht hebben ze om zichzelf warm te houden in de winter, maar nu we meer richting de zomer gaan word de vacht overbodig en is vaak ook veel te warm voor de dieren. Ook heeft de vacht nu weer voldoende tijd om te groeien tot het weer winter is.

 

Blauwtong vaccin voor Ouessant- en Kameroenschapen

31-05-2024

 

De Ouessant- en Kamaroenschapen zijn al sinds het prille begin aanwezig op de Zonnegloed. ze waren er al de De Zonnegloed nog een educatieve kinderboerderij was en natuurlijk blijven deze dieren ook nog op het park.

De dieren kregen vandaag een vaccin tegen het Blauwtong virus.

Foto's van medische handelingen

   

Het Blauwtongvirus is een virus die vooral voorkomt onder schapen, geiten en andere herkauwers. De dieren kunnen de ziekte krijgen door een beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Met het vaccin wordt voorkomen dat de dieren besmet raken met het virus.

 

Nagels + behandeling Hotspot op de rug van Poolvos Taka

31-05-2024

 

Poolvos Taka werd samen met Endur en een aantal andere dierensoorten in februari in beslag genomen. De poolvossen werden gebruikt als kweekkoppel, waarschijnlijk voor de dierenhandel. Nu leven ze samen met de zilvervossen een gelukkig leven.

Taka haar nagels moesten gecontroleerd worden en zo nodig ook bijgeknipt. Tevens had ze ook last van een Hotspot op haar rug waar naar gekeken is.

Foto's van medische handelingen

     

Een Hotspot is een rode, vochtige en jeukende plek op het lichaam van een dier die vaak plotseling ontstaat en ook snel erger word, doordat het dier eraan gaat krabben of bijten. Een Hotspot moet wel behandeld worden, anders kan het geïnfecteerd raken en er kan een ontsteking ontstaan. De Hotspot van Taka is behandeld door wat vacht eromheen weg te scheren/knippen en de plek is gescrubd met een iso-betadine oplossing.