Griekse landschildpad Testudo hermanni
Dieren in onze sanctuary
Helena
Helena, Zefiros en Thanos werden opgevangen op 14/01/2012.
Ze werden gevonden in een bos door VOC. Waarschijnlijk een eigenaar die niet meer voor de dieren wilde zorgen en ze achter liet in het bos. Het VOC bracht de dieren naar De Zonnegloed waar ze nu samenleven met de Roodhandtamarins en de groene leguanen.
Fietje
Een dame in het bezit van een Griekse landschildpad die haar overleden echtgenoot meer dan veertig jaar geleden had gekregen van een toemalige collega op het werk. De afkomst van de schildpad is onbekend.
Gezien de gevorderde leeftijd van de dame, heeft ze beslist om de schildpad over te dragen aan vzw De Zonnegloed.
Squirtle
Squirtle werd in beslag genomen toen het duidelijk werd dat de eigenaar geen officiële CITES-papieren had voor het diertje. Hierdoor is haar geschiedenis en leeftijd onbekend. Het enige dat we zeker weten is dat ze op een illegale manier verkregen werd.
Rosy
Rosy is een van de zovele schildpadden die door particulieren worden gehouden, maar die de zorg voor de diertjes niet aankunnen. De dieren worden door de particulieren zelf binnengebracht bij een opvangcentrum of worden opgevangen nadat ze gedumpt werden en door andere mensen gevonden.
Luciana
Luciana komt van een man die te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is. Omdat er veel aangepaste zorg en aandacht nodig is voor deze diersoort, ging hij opzoek naar een geschikte opvangplek. Gelukkig was er hier nog plek voor haar.
Liliana
Liliana komt van een man die te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is. Omdat er veel aangepaste zorg en aandacht nodig is voor deze diersoort, ging hij opzoek naar een geschikte opvangplek. Gelukkig was er hier nog plek voor haar.
Aernout
Aernout komt van een man die te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek is. Omdat er veel aangepaste zorg en aandacht nodig is voor deze diersoort, ging hij opzoek naar een geschikte opvangplek. Gelukkig was er hier nog plek voor hem.
Ranus
Ranus werd binnengebracht op 06/11/2010 na een inbeslagname van verschillende exoten uit een dierenhandel. De persoon had verschillende onwettige dieren in zijn bezit om te verkopen.
Merlot
Merlot werd samen met 3 andere Griekse landschildpadden achtergelaten aan de poort van een dierenopvang. Deze vondelingen waren niet gechipt en hadden geen noodzakelijke CITES documenten. Waarschijnlijk gaat het dus over illegaal gehouden dieren door een particulier die de zorg voor de dieren niet meer zag zitten.
Chardonnay
Chardonnay werd samen met 3 andere Griekse landschildpadden achtergelaten aan de poort van een dierenopvang. Deze vondelingen waren niet gechipt en hadden geen noodzakelijke CITES documenten. Waarschijnlijk gaat het dus over illegaal gehouden dieren door een particulier die de zorg voor de dieren niet meer zag zitten.
Sauvignon
Sauvignon werd samen met 3 andere Griekse landschildpadden achtergelaten aan de poort van een dierenopvang. Deze vondelingen waren niet gechipt en hadden geen noodzakelijke CITES documenten. Waarschijnlijk gaat het dus over illegaal gehouden dieren door een particulier die de zorg voor de dieren niet meer zag zitten.
Kenmerken
- Grootte:
- 30 cm
- Voedsel:
- gras, bes, groenten, worm, slak
- Gewicht:
- 3 kg
- Leeftijd:
- 50 - 80 jaar/années/years
- Draagtijd:
- 2 maanden/mois/month
- Status:
- Bijna bedreigd
- Familie:
- Griekse landschildpad
- Leefgebied:
- Italië, Turkije, Bulgarije en Roemenië
Waar voelt hij zich op zijn best?
De Griekse landschildpad komt voor in Italië, grote delen van de Balkan, Zuid-Frankrijk, Spanje, Griekenland, Sardinië en Corsica. De habitat bestaat uit droge, open gebieden zoals savannen en halfwoestijnen, de schildpad neemt zo af en toe een bad.
Wat eet hij graag?
Het voedsel bestaat uit bladeren, plantendelen en vruchten, maar ook wel mest, slakken en aas.
MEER INFO
Habitat en leefgebied
De Griekse landschildpad komt voor in het zuiden van Europa, onder andere in Spanje, het uiterste zuiden van Frankrijk, Italië, Griekenland en de Balkan.
Het houdt vooral van drogere gebieden zoals de plaatselijke savannes en halfwoestijnen.
Voeding
Landschildpadden zijn vaak voornamelijk vegetarisch en eten dus grotendeels kruiden en bladeren, zoals klaver, sla en paardenbloem. Vruchten zal het ook wel eens eten. De Griekse landschildpad is niet al te kieskeurig en zal ook wel eens een wormpje of slak oppeuzelen als het eentje kan vangen. Een alleseter dus.
Uiterlijk
Een volwassen dier wordt ongeveer 30 centimeter groot en weegt zo’n 2 à 3 kilogram. De voornaamste kleur van het schild is zwart maar heeft ook een duidelijk deel geel. Jonge dieren hebben vaak juist meer geel dan zwart, maar dit vervaagt als ze ouder worden. Vergelijk dit maar eens met de kolenbranderschildpad, deze is bijna volledig zwart met enkel maar wat geel in het midden van elk schilddeeltje.
Levenswijze
Een schildpad is een reptiel en dus koudbloedig, wat betekent dat ze zich moeten opwarmen met de zon. ’s Ochtends vroeg nadat ze uit hun schuilplaats zijn gekomen, zie je ze dus normaal gezien wat zonnebaden tot ze voldoende opgewarmd zijn. Dan gaan ze op zoek naar hun ontbijt. In de hete namiddagzon kan het toch iets te warm worden voor hen, en zoeken ze liever weer de schaduw van hun schuilplaats op. In de namiddag zetten ze hun zoektocht naar eten dan voort.
De Griekse landschildpad doet een winterslaap. Tot laat februari kruipt die dan in een bedje van dode bladeren, verborgen in struiken of onder een stapel hout.
In het wild kunnen ze tot wel 30 jaar oud worden.
Wetenswaardigheden
Momenteel zijn er twee erkende ondersoorten: hermanni voor Spanje tot Italië en boettgeri voor alles meer naar het oosten.
Schildpadden, zoals de meeste reptielen, hebben een speciaal systeem om het geslacht te bepalen van hun jongen. Bij zoogdieren is er zo goed als altijd de helft kans op een jongen of een meisje. Bij reptielen hangt dit af van de temperatuur. Bij warmere temperaturen, tegen de 30°C krijg je vrouwtjes. Is het lager, zo rond de 26°C, krijg je mannetjes. In een nest varieert de temperatuur een beetje, zodat je zowel mannetjes als vrouwtjes krijgt. Maar wat als de Aarde nu verder opwarmt, en het hele nest tegen de 30° wordt? Dan hebben we enkel maar vrouwtjesschildpadden…
Predatie
Een volwassen schildpad heeft weinig te vrezen met zijn harde schild. Maar een jong diertje waarvan het schild nog wat weker is, moet opletten voor dassen en vossen, maar ook ratten en eksters.
Voortplanting in de natuur
Na de winterslaap gaan ze op zoek naar een partner. Dan komt het wel eens, letterlijk, tot een botsing tussen twee mannetjes om het vrouwtje te winnen. Tijdens de paring maakt het mannetje pad allerlei geluidjes, vaak grommen of sissen. Dit is zo voor veel landschildpadden. De vrouwtjes leggen dan ongeveer 12 eitjes en begraven deze nesten. Deze zijn flesvormig. Vaak zijn er twee nesten per jaar. Na 90 dagen komen de eieren uit. De jonge schildpadjes wachten dan tot het een flink geregend heeft voor ze zich naar buiten graven. Als de regen er niet komt, of het al te dicht bij de wintertijd is, blijven ze zelfs ondergronds zitten tot in de lente.
Bedreiging
De Griekse landschildpad is als “Gevoelig” opgelijst, wat betekent dat het bijna bedreigd is. Om ze te beschermen, is daarom een vergunning nodig van CITES. Zo wordt er verzekerd dat elk dier afkomstig is van een kweekprogramma en niet uit het wild is gevangen.