en fr

Mongoolse renmuis Meriones unguiculatus

Dieren in onze sanctuary

Mikado
Geboortedatum
26-04-2021
Datum opgevangen
28-07-2021
Mikado

Mikado komt van mensen die 3 gerbils hadden gekocht. Bij de verkoop werd hen verzekerd dat het om drie vrouwtjes ging. Helaas was deze informatie foutief en zaten de mensen plots met een nestje. Omdat ze zelf niet genoeg ruimte hadden voor de extra dieren, gingen ze op zoek naar een nieuwe thuis voor hen. Mikado vond uiteindelijk een plekje bij ons in De Zonnegloed.


Milo
Geboortedatum
26-04-2021
Datum opgevangen
28-07-2021
Milo

Milo komt van mensen die 3 gerbils hadden gekocht. Bij de verkoop werd hen verzekerd dat het om drie vrouwtjes ging. Helaas was deze informatie foutief en zaten de mensen plots met een nestje. Omdat ze zelf niet genoeg ruimte hadden voor de extra dieren, gingen ze op zoek naar een nieuwe thuis voor hen. Milo vond uiteindelijk een plekje bij ons in De Zonnegloed.


Mongoolse renmuis - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Mongoolse renmuis

Kenmerken

Grootte:
12 cm
Voedsel:
graan, noten, fruit
Gewicht:
100 gr
Leeftijd:
4 - 5 jaar/ans/years
Draagtijd:
1 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Mongoolse Renmuis
Leefgebied:
Mongolië

Waar voelt hij zich op zijn best?

De Mongoolse renmuis (gerbil) heeft zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in hete/koude, droge gebieden.  Ze komen over het algemeen voor in dorre steppegebieden en halfwoestijnen.

Wat eet hij graag ?

Ze eten graag fruit, granen en korrels.

Weetje

Mongoolse renmuizen hebben een goed springvermogen. Ze kunnen wel 1 meter ver en 50 cm hoog springen.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Als we het over “gerbil” hebben, hebben we het over een hele (sub)familie en niet één soort. Ze worden ook woestijnratten genoemd. Er zijn meer dan 110 soorten die in Afrika en Azië voorkomen. De soort die het vaakst als huisdier wordt gehouden is de Mongoolse renmuis, die vanzelfsprekend in Mongolië leeft.

Alle gerbils zijn aangepast aan het leven in droge omgevingen zoals steppes.

Voeding
Zaden, wortels, stengels en eventueel bladeren en bloemen. Eventueel wordt dit aangevuld met insecnten. Hun water halen ze in het wild van dauw en planten.

Uiterlijk
Ze zijn iets groter dan een muis met een staart die even lang is als hun lichaam. Ze hebben lange achterpoten die handig van pas komen om te springen en lopen om te ontsnappen aan predatoren, maar zo kunnen ze ook goed recht staan. Door te kweken zijn er verschillende kleuren mogelijk, maar oorspronkelijk hebben ze een bleke, gelige kleur en witte buik.

Levenswijze
Ze zijn dagactief, maar mijden de hete middagzon. Voor “woestijn”dieren is dit vrij uitzonderlijk. Meestal zijn dieren in zeer droge gebieden enkel ’s nachts actief. Ze leven in groep, met een ouderpaar en hun nakomelingen. Hun holen hebben verschillende uitgangen en kamers die elk hun functie hebben (slapen, voedselvoorraad, toilet, …). De netwerken van verschillende groepen gerbils kunnen in elkaar overlopen en zo een soort kolonie vormen. Over de steppes heen zijn er soms een paar noodholen om te kunnen ontsnappen van jagende dieren.

Ze worden ongeveer vijf jaar oud.

Wetenswaardigheden
Net als de goudhamster, wordt de renmuis als proefdier gebruikt en zijn alle huisdieren afkomstig van een enkele, in een laboratorium gehouden groepje. Het onderzoek is vaak naar epilepsie. De helft van de renmuizen krijgt een aanval onder stress, wat te maken zou hebben met het dood spelen in het wild.

Een aanpassing dat alle dieren die in droge gebieden delen, is het spaarzaam omgaan met water. Zo kunnen ze water opslaan in vetcellen, maar gaan ze ook weinig en heel geconcentreerd plassen.

Hun naam komt van “jerboa”, een gerelateerde familie van knaagdieren, die ook wel springmuizen worden genoemd.

Ze zijn verboden in Nieuw-Zeeland. Net als ratten, katten en andere geïntroduceerde soorten kunnen ze een ware ravage betekenen voor veel inheemse soorten, voornamelijk vogels. Hetzelfde geldt voor Californië.

Predatie
Omdat ze in zo’n droge streken leven, hebben ze weinig natuurlijke vijanden, enkel een paar slangen en roofvogels.

Voortplanting in de natuur
De draagtijd is een kleine maand. Het is het mannetje die het nest maakt. Het helpt nadien eventueel ook met de jongen warm te houden.

Bedreiging
De Mongoolse renmuis is “Niet Bedreigd”.

Adopteer deze Mongoolse renmuis