en fr

Moorse landschildpad Testudo graeca

Dieren in onze sanctuary

Francesca
Datum opgevangen
20-11-2017
Francesca

Francesca werd binnengebracht op 20/11/2017.  De vorige eigenaar heeft altijd heel goed voor haar gezorgd.  Het was een dier dat ze zelf al gered hadden van verwaarlozing ze was er toen slecht aan toe.  Maar besloten nu toch om afstand te nemen omdat de eigenaars vonden dat ze niet de volledige zorg meer konden geven wat nodig was.  Ze moesten vaak op reis gaan en moesten telkens iemand aanspreken om haar te verzorgen.  Met pijn in het hart lieten ze het dier over aan De Zonnegloed.


Grace
Datum opgevangen
02-08-2021
Grace

Grace werd gevonden in de vrije natuur en binnengebracht bij een dierenarts. Grace heeft een chip, maar het nummer van de chip was vreemd genoeg niet terug te vinden in de databank, daarom nam de dierenarts contact op met CITES. Omdat er niemand zich als eigenaar kwam meldde, kunnen we er vanuit gaan dat ze bewust werd achtergelaten in het wild. Een Moorse landschildpad komt uit een veel warmer klimaat dan het onze en zal hier heel moeilijk in het wild kunnen overleven. Er werd voor haar een nieuwe thuis gezocht en zo vond ze haar weg naar De Zonnegloed.


Moorse landschildpad - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Moorse landschildpad

Kenmerken

Grootte:
25 cm
Voedsel:
Het voedsel bestaat uit calcium- en vezelrijke, maar proteïne-arme planten, zoals grassen
Gewicht:
0.25 - 3 kg
Leeftijd:
20 jaar/ans/years; tot 127 jaar in gevangenschap
Draagtijd:
2 maanden
Status:
Kwetsbaar
Familie:
Moorse landschildpad
Leefomgeving:
De Balkan, Turkije, Griekenland, zuidelijk Frankrijk, Italië, Spanje, Majorca, Sicilië en Sardinië.Buiten Europa in Noord-Afrika, Iran, Israël en Syrië.
Leefgebied:
Middellandse zeegebied

Waar voelt hij zich op zijn best?

De Moorse landschildpad leeft in delen van de Balkan, Turkije, Griekenland en enkele eilanden daarvan, zuidelijk Frankrijk, Italië en Spanje, ook op Majorca, Sicillië en Sardinië, en in veel gebieden is de soort uitgezet.  Buiten Europa leeft deze soort in Noord-Afrika, Iran, Israël en Syrië.  De Moorse landschildpad leeft in drogere omstandigheden, maar lang niet zo droog als veel andere soorten landschildpadden.  De soort is te vinen in Meditarrane bossen en uitgestrekte graslanden en steppen.

Wat eet hij graag?

Moorse landschildpadden zijn voornamelijk planteneters alhoewel af en toe ook wel dierlijk voedsel wordt aanvaard.  Het voedsel bestaat uit calcium- en vezelrijke, maar proteïne-arme planten, zoals grassen.  Allerlei groenten- en fruitsoorten kunnen de dieren worden aangeboeden.  Ook planten uit de natuur als paardenbloem, klein hoefblad, klaver, gras, muur worden graag gegeten; controleert u wel of er geen giftige planten worden aangeboden.

 

MEER INFO

Leefgebied

De soortnaam graeca betekent letterlijk Grieks, maar de Griekse landschildpad is de soort Testudo hermanni. De Moorse landschildpad leeft in delen van de Balkan, Turkije, Griekenland en enkele eilanden daarvan, zuidelijk Frankrijk, Italië en Spanje, ook op Majorca, Sicilië en Sardinië, en in veel gebieden is de soort uitgezet. Buiten Europa leeft deze soort in Noord-Afrika, Iran, Israël en Syrië.

De Moorse landschildpad leeft in drogere omstandigheden, maar lang niet zo droog als veel andere soorten landschildpadden. De soort is te vinden in Mediterrane bossen en uitgestrekte graslanden en steppen.

Uiterlijk

Het schild bereikt een lengte van ongeveer 25 centimeter en is zoals bij de meeste landschildpadden erg bol, de randen hebben een lichte glooiing en zijn platter. Er zijn 12 ondersoorten, volgens sommige indelingen nog meer, die er allemaal net iets anders uitzien. De meeste exemplaren hebben een lichtbruine tot bijna gele schildkleur, en op iedere schildplaat is het voorste deel van de plaat, naar de kop toe, donkerbruin tot zwart gekleurd, het achterste deel is lichter. De platen aan de rand hebben onregelmatige donkere vlekken. Een ander kenmerk van deze soort is een klein stekeltje aan iedere zijde van de staart.

Wetenswaardigheden

Afhankelijk van de locatie kunnen ze gedurende de winter in winterslaap gaan.
Moorse landschildpadden kunnen tot 127 jaar worden.

Voedsel in de natuur

Moorse landschildpadden zijn voornamelijk planteneters alhoewel af en toe ook wel dierlijk voedsel wordt aanvaard. Het voedsel bestaat uit calcium- en vezelrijke, maar proteïne-arme planten, zoals grassen.

Voortplanting in de natuur

Noord-Afrikaanse populaties paren van april tot mei en in de herfst nog een keer maar dit varieert per locatie en hoogte. In de periode mei – juni worden de eieren gelegd. Er kunnen meerdere legsels per seizoen geproduceerd worden. De legsel bestaat meestal uit 1 – 7 eieren (gemiddeld 4).

Bedreiging

De Moorse landschildpad wordt zowel bedreigd door illegale handel als door verlies van leefgebied.

Adopteer deze Moorse landschildpad